Marcel Ciolacu: "Sunt dispus să discut cu liderii de sindicat din învăţământ pentru a evita greva generală"

S.B.
Politică / 19 mai 2023

Marcel Ciolacu: "Sunt dispus să discut cu liderii de sindicat din învăţământ pentru a evita greva generală"

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că este dispus oricând să discute, pe parcursul acestui week-end, cu liderii de sindicat din învăţământ pentru a evita greva generală şi a adăugat că a stat de vorbă şi cu premierul Nicolae Ciucă, iar acest are o disponiblitate similară la dialog, informează news.ro.

"Sunt dispus să discut, în orice moment, pe parcursul acestui week-end, cu liderii de sindicat din învăţământ şi să facem împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală. Am vorbit şi cu premierul Ciucă şi am garanţia că are o disponiblitate similară la dialog", a scris Marcel Ciolacu, vineri pe Facebook.

Liderul PSD şi-a exprimat speranţa că "liderii sindicali înţeleg că această grevă produce haos nu numai în activitatea şcolii, ci şi în vieţile a milioane de familii".

"Credinţa mea sinceră este că putem fi toţi capabili să punem pe primul plan responsabilitatea şi luciditatea. Există cu siguranţă soluţii la care putem ajunge cu calm şi raţiune, în timp ce copii îşi văd liniştiţi de şcoală. Cred că asta aşteaptă românii şi de la liderii politici, şi de la cei sindicali", a completat Ciolacu.

Sindicaliştii din educaţie au anunţat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria că nu s-a ajuns la un acord şi că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, despre discuţiile cu sindicatele din educaţie, la care au participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi miniştrii Educaţiei şi cel al Finanţelor, că au prezentat foarte clar care sunt posibilităţile bugetare ale Executivului în momentul de faţă şi că şi-au asumat la nivelul coaliţiei că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul Guvern, să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. spune-le ca lumea nu-i sustine ca scot analfabeti . fara salarii la toata lumea la fel ca in comunism , sa fie recompensati profesorii merituosi , ceilalti fara tragere de inima mai putin , altfel nu esti stimulat in profesie , lasati deoparte vrajeala cu discriminarea care o molfaie toti .

    1. Da, scot analfabeti care castiga olimpiade internationale si ajung sa studieze la universitati de prestigiu din strainatate. Cine este atent la ore, este serios, silitor si studiaza acasa, fiind sustinut si de parinti sa mearga pe aceasta cale, ajunge sa obtina rezultate bune si sa faca performanta, iar cine nu este interesat de scoala, nu acorda atentie orelor de curs si studiului individual ajunge analfabet. Profesorii nu pot introduce cu forta cunostintele in mintea elevilor si nu ii pot obliga sa invete, sau macar sa fie atenti la ore. Sunt elevi care in timpul anului scolar pleaca cu parintii in sejururi externe de 1-2 saptamani, dupa care ne intrebam de ce au rezultate slabe si dam vina pe sistem si pe profesori.

      Atat timp cat sculptorul (sistemul de invatamant) scoate din mainile sale atat opere de arta (olimpici) cat si rebuturi, inseamna ca problema nu este la el ci la calitatea materialului care ii este furnizat. 

      In alta ordine de idei, ce geniu din tara asta crezi tu ca alege sa se faca profesor cu un venit net de 2400 lei pe luna? Calitatea profesorilor (asta daca vom mai avea profesori, pentru ca exista multe alte alternative de angajare unde poti fi platit mai bine pentru mai putin efort si stres) este pe masura nivelului de salarizare. 

      Doar un prost (sau analfabet, ca sa folosesc cuvintul drag tie) poate crede ca putem avea profesori buni daca ii platim ca pe anafabeti.  

      La salariu de analfabeti vom avea profesori analfabeti la catedre.

      te intreb, de curiozitate, ce meserie ai tu, geniule, si cat primesti pe luna pentru performantele tale? 

      1. olimpicii la matematica sint exceptii .2. salariile au crescut continuu din 89 , iar dezinteresul profesorilor la fel 3.nivelul pregatirii elevilor a scazut continuu .4. a venit vremea sa livreze intai profesorii si apoi sa ceara bani . 5.citesti , dar nu intelegi , tocmai spuneam ca profesorii buni sa primeasca bani dupa merite .6. inainte sa ma intrebi pe mine ce meserie am , spune-o pe a ta geniule si cat primesti pe luna pentru performantele tale 7. mars !

      Tu, prin atitudinea ta, esti de vina daca ai tai copii nu invata si sunt analfabeti!

      Mai 4 clase la seral, olimpicii sunt (nu sint) exceptii si totodata sunt genii. Si tu esti o exceptie, dar spre deosebire de ei nu esti geniu ci dimpotriva, esti situat la cealalta extrema a societatii.

      Mars sa ii spui mamei tale ca nu s-a ocupat de educatia ta. 

      Sunt curios de ce nu se fac profesori aurolacii care pretind că salariile din învățământ sunt mari. Totuși coada nu-i așa de mare la angajări în sistem.

      Sunt curios de ce nu pleaca profesorii in alte joburi daca este asa greu si salarii mici ? pentru ca nu sint joburi cu stat acasa 5 luni platite , de asta ..... beeeeeeheee

    Le cresti sal cu xx% ? Ca asta ii intereseaza.

    Domnule Ciolacu, am o propunere geniala!

    Angajati toti profesorii pe post de soferi la parlament, guvern si in ministere si se va rezolva problema salariilor, iar pe soferii de acolo, impreuna cu toata masa de oameni politici si extensiile lor de cumetrie, din toate partidele, trimiteti-i la scoala sa le predea elevilor si sa ii invete cum sa castige bani multi fara sa invete, asa ca dv. si toata clasa politica, pentru ca profesorii nu pot sa ii invete cum sa castige bani multi studiind pentru ca au contraexemplele din Parlament, Guvern si partidele dumneavoastra!!! 

    De ce ar mai invata un elev daca ca profesor sau inginer il asteapta un salariu de 2400 lei? 

    Mai bine se face sofer, sau da o spaga si ajunge om politic, sau ia o mare mita si ajunge detinut pentru cateva luni, daca nu se prescrie intre timp (pentru un detinut guvernul dv. si al lui Ciuca cheltuie 6.000 lei pe luna, cat pentru 2 si ceva profesori debutanti).

    Misto ierahizare avem in tara asta, pe masura calitatii clasei politice conducatoare! 

    1. PS: Sper sa fie inteles mesajul meu, care din pacate nu contine greseli.

      Poate ca era mai bine sa imi scape cateva greseli gramaticale ca sa ma asigur ca va fi inteles de geniile care ne conduc.

      Daca d-na Dancila a ajuns prim-ministru si angajat de vaza al BNRului, de ce ar trebui sa mai invete un elev din Romania zilelor noastre pentru o cariera de succes? Practica ne demonstreaza ca nu invatatura aduce succesul in Romanica. 

    Bâlbâieli guvernamentale despre greva generală anunțată de sindicatele din învățământ începând din 22 mai, 2023. Decizia privind declanşarea grevei generale în învăţământ a fost luata în urma rezultatelor referendumului organizat pe 18 aprilie 2023, la care peste 71% din cadrele didactice au fost de acord cu declanșarea unei greve generale pe 22 mai, 2023. Sindicatele din educaţie au demarat protestele încă din 25 şi 26 aprilie a acestui an, când au pichetat sediul Guvernului timp de două zile respectiv, si cu toate astea nu au existat reacţii din partea autorităţilor. De asemenea pe 17 mai, 2023 cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au fost în grevă de avertisment, în intervalul orar 11.00 – 13.00, timp în care cursurile au fost suspendate. Ciolacu parcă acum a căzut din lună a fost surprins de greva profesorilor care cer salarii mărite si i-a criticat spunând o ineptie: ”abordările în care fiecare apucă ceva după interesele lui cred că e cazul să fi luat sfârșit”.

    De asemenea, tot pe 17 mai la ora 13 premierul Nicolae Ciucă a programat negocieri cu reprezentanții principalelor sindicate din educație la sediul guvernului, fără nici un rezultat si prin urmare , de luni va începe greva generală. Cu toate astea, Nicolae Ciucă n-are timp de negociere cu profesorii sustinând că guvernul are programul prea încărcat , deși sindicatele din educație au cerut să se poarte negocieri și sâmbătă și erau dispuse să vină chiar și duminică, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor. 

    In schimb, lui Ciolacu i-a mai venit mintea la cap si a transmis un apel la responsabilitate către liderii sindicatelor din învățământ, arătând deschidere din partea coaliției de guvernare pentru a purta noi discuții în weekend, înainte de declanșarea grevei generale de către profesori, anunțată pentru luni, 22 mai.

    Daca nu se va ajunge la un rezultat acceptabil, examenele naționale de anul acesta pentru absolvenții de clasa a VIII-a și a XII-a riscă să fie decalate, sau chiar anulate, în cazul în care sindicatele din învățământ vor rămâne pe poziții declanșând greva pe perioadă nedeterminată.  

    1. si poate asa incepe sa se curete tara asta. ii nauciti pe copii un an. si dupa? curat in invatamant, sanatate, interne, de sa va iasa grevele pe ochi.

      Vezi, asta e problema in tara asta, nu conteaza ca profesorii castiga mai putin ca un sofer.

      Importanta e sa-ti tina copii ocupati, sa nu te deranjeze acasa?! 

      Sărmanul om de la 4.1 are impresia că profesorii sunt cei care produc schimbările ce îi naucesc pe copii și nu ministerul educației, adică ăia pe care el îi votează.

    Inca de cand eram in scoala , acum vreo 30 de ani deja se plangeau profesorii ca salariile sunt mici. Dar n-am vazut vreun profesor sa plece sa-si incerce norocul in alta parte unde-i castigul mai mare. Unul. Te duci la intalnirea de 10 ani 20 de ani 30 de ani profii tot acolo sunt. Si pun pariu ca tot se plang de salarii.

    1. Au plecat multi stai linistit. Cauta in statistici!

      Lasa si tu un numar de telefon ca sa iti trimita o poza cand pleaca si astfel sa-i vezi parasind invatamantul si eventual tara, ca sa raman aici numai idiotii si hotii (primii pentru ca oricum nu au unde sa mearga si ceilalti pentru ca traiesc bine de pe urma primilor).

    Greva profesorilor inseamna o zi pierduta in pregatirea elevilor. Responsabil politicul dezinteresat de invatamant.

    Ce tot discutăm aiurea!? Hai să vedem cât câștigă un profesor față de un inginer,medic,judecător, parlamentar etc In Franța sau Germania,Anglia,Spania? Eu cred că în aceste țări raportul e oarecum asemănător în timp ce la noi profesorii sunt ultimii oameni! Cred că și acolo profesorii sînt mai slab plătiți dar nu ca aici unde un judecător are salariul mediu de 4-5 ori mai mare

    Copiați de la o țară din cele enumerate modelul de salarizare!  

    1. nu amesteca valorile :

      Opune diferit intre medic , profesor , judecator si curve politice gen parlamentar 

    triplati-le ma salariile ca la medici acum 4-5 ani, inainte de pandemie!

    la medici s-a putut sa varsati sacul cu bani, la profesori nu se poate?  

    au ajuns profesorii bataia de joc a fortei de munca in Romania??? 

    cine va educa copiii ma?  

    cine?

    TRIPLATI SALARIILE PROFESORILOR ACUM!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb