Marea Britanie a lansat în instanţă primul caz de manipulare a Euribor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie 2016

Marea Britanie a lansat în instanţă primul caz de manipulare a Euribor

Unsprezece foşti angajaţi ai "Deutsche Bank" AG, "Barclays" Plc şi "Société Générale" SA au devenit, ieri, primele persoane acuzate în mod oficial de conspiraţie la manipularea dobânzii Euribor, indice de referinţă internaţional utilizat la stabilirea dobânzilor pentru mai multe produse financiare, inclusiv ipoteci.

În cel mai recent capitol al anchetei globale privind manipularea dobânzilor, lansată de autorităţile de reglementare din SUA, în 2008, zece bărbaţi şi o femeie au apărut în faţa Curţii Magistraţilor din Westminster, Londra, fiind acuzaţi de complot pentru manipularea Euribor.

Până în prezent, investigaţiile derulate la nivel global au generat amenzi de circa 9 miliarde de dolari, aplicate băncilor şi societăţilor de brokeraj, iar peste 30 de persoane au fost puse sub acuzare.

Francezul Christian Bittar, trader la sediul din Singapore al "Deutsche Bank", este acuzat în cazul din Londra, alături de foştii săi colegi germani Achim Kraemer, Andreas Hauschild, Ardalan Gharagozlou, Joerg Vogt şi Kai-Uwe Kappauf. De la "Barclays" sunt vizaţi francezul Philippe Moryoussef, britanicii Colin Bermingham şi Dane Sisse Bohart, respectiv italianul Carlo Palombo. Mai este implicat în caz fostul trader francez Stephane Esper, de la "Société Générale" .

Conform presei internaţionale, avocaţii lui Bittar şi Hauschild au declarat că persoanele pe care le reprezintă vor contesta acuzaţiile ce li se aduc. Avocaţii lui Vogt şi Palombo au refuzat să facă vreo declaraţie, iar alţii nu au putut fi contactaţi.

Dosarul lansat ieri reprezintă al patrulea caz de manipulare a dobânzilor, iniţiat de Biroul pentru Fraude Majore din Marea Britanie, din 2012.

În urmă cu mai bine de trei ani, "Barclays" a fost prima bancă ce a semnat cu autorităţile globale, în 2012, un acord de încheiere amiabilă a unui astfel de caz, recunoscând că traderii săi au încercat să manipuleze dobânzile Libor şi Euribor, în perioada 2005-2009. Banca a fost amendată cu 450 de milioane de dolari.

De atunci, zece alte instituţii financiare majore au fost penalizate în Europa şi SUA, pentru rolul lor în cazuri de manipulare. Printre acestea se numără UBS AG, "Lloyds Banking Group" Plc, "JPMorgan Chase & Co." şi "Citigroup" Inc.

"Deutsche Bank" a primit o amendă record de 2,5 miliarde de dolari în aprilie anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb