Guvernul de la Londra a vândut 10% din creditorul ipotecar "Lloyds Banking Group" Plc în ultimele cinci luni, reducându-şi deţinerea la această instituţie la mai puţin de 15%.
Cea mai recentă înstrăinare a fost raportată la data de 2 iulie, iar planul de vânzare a fost lansat în decembrie 2014, când guvernul avea în proprietate 24,9%.
În urma vânzărilor, suma totală recuperată de guvernul londonez pentru contribuabili depăşeşte 13 miliarde de lire sterline (20 de miliarde de dolari).
Ministrul britanic al finanţelor, George Osborne, declară: "Sunt hotărât să construiesc pe baza acestui o succes şi să continui să readuc Lloyds în sectorul privat, respectiv să reduc datoria naţională".
În timpul crizei financiare, statul britanic a injectat 20 de miliarde de lire sterline în această bancă, obţinând în schimb o cotă de peste 40%. Titlurile au fost vândute la un preţ care a depăşit media de 73,6 pence fiecare, plătită de Guvern la momentul la care a făcut injecţia în bancă.
Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a coborât ratingul mai multor bănci europene, considerând că există şanse reduse ca guvernele din Germania, Marea Britanie şi Austria să le ofere acestora sprijin în cazul unei crize. Însă, "Lloyds Banking Group" nu se numără printre aceste instituţii, calificativul său fiind confirmat, cu perspectivă "stabilă".
Pe de altă parte, tot în iunie, Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie a amendat creditorul ipotecar "Lloyds" cu 180 de milioane de lire sterline, pentru modul în care acesta a gestionat plângerile clienţilor cu privire la vânzarea înşelătoare a unor asigurări (PPI). Drept urmare, banca va reduce bonusurile pentru anul curent.
Până în prezent, "Lloyds" şi-a constituit provizioane de 12 miliarde de lire, ca să acopere costul despăgubirilor pe care trebuie să le achite clienţilor.
"Lloyds", cel mai mare creditor ipotecar britanic, îşi va anunţa rezultatele financiare pe trimestrul al doilea la data de 31 iulie.