Aproape 700 de migranţi au traversat Canalul Mânecii într-o singură zi pentru a ajunge pe ţărmurile britanice, un record pentru acest an până acum, relatează astăzi DPA, conform Agerpres.
Aproximativ 696 au efectuat deplasarea luni la bordul a 14 bărci, a declarat Ministerul Apărării (MoD).
Acesta este cel mai mare număr înregistrat într-o singură zi până acum în acest an şi doar a doua oară în 2022 când cifra zilnică a depăşit 600.
Cel mai mare număr anterior a fost de 651 înregistrat la 13 aprilie.
În ultimele traversări, grupuri mari de oameni, inclusiv copii mici, au ajuns la ţărm în Ramsgate înainte de a părăsi portul Kent îmbarcaţi în autobuze cu etaj.
Datele sugerează că a existat o medie de aproximativ 50 în fiecare barcă în această zi.
Peste 17.000 de persoane au sosit de la începutul acestui an din Franţa în Marea Britanie în ambarcaţiuni mici, conform cifrelor guvernamentale.
Aproximativ 3.683 de migranţi au traversat Canalul în 90 de bărci în iulie, cel mai mare număr total lunar din acest an, potrivit analizei cifrelor efectuate de agenţia de presă PA.
Traversările au avut loc în 20 din 31 de zile.
Au trecut mai bine de trei luni de când ministrul britanic de interne Priti Patel a dezvăluit planuri de a trimite migranţi în Rwanda în încercarea de a descuraja oamenii să traverseze Canalul.
De atunci, 11.827 au sosit în Marea Britanie după ce l-au traversat.
La 14 aprilie, Patel a semnat ceea ce ea a descris ca fiind un acord în "premieră mondială" cu Rwanda în baza căruia naţiunea est-africană va primi migranţii consideraţi de Marea Britanie că au sosit "ilegal" şi prin urmare inadmisibili conform noilor reguli de imigrare.
Dar primul zbor de deportare, care urma să decoleze la 14 iunie, a rămas la sol pe fondul unor provocări legale.
Mai mulţi solicitanţi de azil, sindicatul Serviciilor Publice şi Comerciale şi organizaţiile caritabile Care4Calais, Detention Action şi Asylum Aid contestă legalitatea politicii Ministerului de Interne, cu următoarele şedinţe de judecată programate în septembrie şi octombrie.