Marea Britanie nu va mai contribui cu niciun penny la salvarea Greciei, potrivit spuselor premierului David Cameron, care dă asigurări că banii contribuabililor din ţara sa nu vor mai fi cheltuiţi pe un pachet destinat statului elen.
"Noi nu suntem în zona euro, am ales să nu ne alăturăm acestei regiuni şi nu cred că trebuie să împărţim responsabilitatea pentru situaţia Greciei", a spus premierul britanic în cadrul unei reuniuni cu întreprinzătorii din ţară. Oficialul de la Londra a adăugat: "În mod evident suntem membri ai Fondului Monetar Internaţional, contribuim pentru toate ţările prin intermediul acestuia, dar sunt foarte hotărât să nu ne alăturăm eforturilor Europei de a da bani din nou Greciei".
Cameron a precizat că va da clar de înţeles poziţia sa privind contribuţia la o nouă salvare a Greciei, la următoarea reuniune a şefilor de Guvern din Uniunea Europeană, care se va axa pe criza din această ţară.
"Voi lupta cu toate forţele mele ca să apăr poziţia Marii Britanii în Consiliul European, săptămâna aceasta", a menţionat premierul britanic.
Pe de altă parte, David Cameron s-a pronunţat pentru un "euro sănătos", în condiţiile în care 45% din exporturile britanice ajung în cele 17 ţări care împart moneda unică. "Vrem ca zona euro să-şi rezolve problemele, dar, întrucât nu suntem stat membru al regiunii, nu cred că avem vreo obligaţie în cazul Greciei", a mai declarat Cameron.
• Japonia promite să cumpere obligaţiuni elene
Japonia va continua să sprijine Europa în lupta cu problema datoriilor suverane, anunţă ministrul de finanţe de la Tokyo, Yoshihiko Noda. Acesta a declarat, ieri, că ţara sa va cumpăra, din nou, bonduri din zona euro pentru salvarea Greciei, aşa cum a făcut deja în cazul Portugaliei sau Irlandei.
• Băncile germane cer garanţii suplimentare pentru sprijinirea Greciei
Principalele bănci germane cu expunere pe obligaţiunile suverane ale Greciei au început să coopereze strâns cu guvernele europene, cerând garanţii suplimentare şi stimulente dacă vor participa la o rostogolire a datoriei, transmite EurActiv, potrivit Agerpres.
Federaţia bancară germană a cerut, luni, stimulente mai atractive înainte ca băncile expuse să extindă perioada de achitare a obligaţiunilor suverane ale Greciei, fără să includă alte clauze.