Guvernul britanic a cerut televiziunii BBC ca unul din patru angajaţi ai săi să provină din medii socio-economice defavorizate în contextul demarării unei evaluări a companiei media pentru a stabili dacă este nevoie de implementarea unor reforme în vederea obţinerii unui ''grad mai mare de imparţialitate'', informează Reuters, potrivit Agerpres.
Înfiinţat cu misiunea de a educa, informa şi a oferi divertisment, BBC este apreciat pe plan global pentru ştirile sale de înaltă calitate, producţii dramatice şi documentare ale unor realizatori precum David Attenborough.
În ultimii ani însă, a încercat să navigheze intensele dispute politice şi culturale apărute în Marea Britanie, în special cele referitoare la Brexit, iar criticii au spus că perspectiva metropolitană a postului, centrată asupra Londrei, nu reuşeşte să reprezinte şi restul regiuni din ţară.
''Evaluarea va avea la bază progresele recente în a face BBC mai responsabil faţă de cei care îl finanţează, creşterea accesului la oportunităţile de job-uri pe care acesta le oferă şi oferirea unor garanţii că postul va continua să lucreze în cel mai bun interes al publicului'', a spus ministrul britanic al Culturii, Nadine Dorries, într-un comunicat.
Departamentul guvernamental pentru Digital, Cultură, Media şi Sport (DCMS) a spus că va analiza eficienţa procedurii de reclamaţii editoriale finanţate de plătitorii de abonamente BBC, precum şi analiza impactul acesteia asupra peisajului mediatic mai larg.
DCMS a adăugat că a emis o nouă directivă juridică care vizează radiodifuzorul cu o istorie de 100 de ani pentru a se asigura că promovează oportunităţi egale pentru persoanele care provin din clasa muncitoare.
Măsura include obiectivul ca unul din patru angajaţi ai BBC să provină din medii socio-economice defavorabile, iar 60% din producţia de programe radio şi 50% din producţia de programe TV să fie realizată în afara Londrei până la sfârşitul lui 2027, precum şi realizarea a 1.000 de stagii de training până în 2025.
DCMS a adăugat totodată că guvernul va lansa în curând o analiză separată a taxei radio-tv a BBC, precum şi a fezabilităţii modelelor de finanţare alternativă.