Marea Britanie depăşeşte India, devenind a şasea mare piaţă de acţiuni din lume

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 februarie 2023

Marea Britanie depăşeşte India, devenind a şasea mare piaţă de acţiuni din lume

Marea Britanie a depăşit India, devenind a şasea mare piaţă de acţiuni din lume, pentru prima dată în aproape nouă luni, deoarece lira mai slabă a stimulat interesul pentru exportatorii majori tranzacţionaţi la Londra, iar piaţa din Mumbai a fost afectată de scandalul de fraudă de la Adani Group, potrivit unei analize Bloomberg.

Capitalizarea bursieră combinată a listărilor primare din Marea Britanie, excluzând ETF-urile şi ADR-urile, a atins aproximativ 3,11 trilioane de dolari la data de 21 februarie, cu aproximativ 5,1 miliarde de dolari mai mult decât echivalentul din India, conform datelor Bloomberg. O astfel de situaţie nu s-a mai produs după 29 mai 2022.

James Athey, director de investiţii la Abrdn, spune citat de Bloomberg: "Investitorii văd o oportunitate majoră de a atrage valoare în Marea Britanie, în baza scăderii lirei sterline şi a politicii guvernamentale care este mai puţin experimentală. În plus, structura FTSE 100 este combinaţia aproape perfectă pentru moment".

După ce a depăşit evoluţia acţiunilor globale anul trecut, indicele FTSE 350 al Regatului Unit - care cuprinde acţiuni din FTSE 100 şi FTSE 250 - a câştigat aproape 5% în acest an. Avansul a fost parţial alimentat de maximele record ale FTSE 100, care a depăşit recent, pentru prima dată, 8.000 de puncte. Fiind un indice dominat de companii orientate internaţional, FTSE 100 beneficiază de pe urma lirei sterline mai slabe.

Cu toate acestea, capitalizarea pieţei de acţiuni a Regatului Unit rămâne în urma celei a Franţei, după ce şi-a pierdut poziţia de cea mai mare bursă din Europa, anul trecut.

Între timp, piaţa de valori din India se confruntă cu o rupie mai slabă, precum şi cu consecinţele prăbuşirii preţurilor acţiunilor companiilor din grupul Adani, pe fondul acuzaţiilor de manipulare a titlurilor şi fraudă contabilă din partea vânzătorului în lipsă Hindenburg Research din SUA.

Indicele MSCI India a scăzut cu 6,1% în acest an, în timp ce grupul de companii deţinut de Gautam Adani - care se numără printre cei mai bogaţi oameni din Asia - a pierdut aproximativ 142 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră de când a apărut informaţia legată de Hindenburg, în 24 ianuarie. Adani a negat în mod repetat acuzaţiile, şi-a redus, de asemenea, cheltuielile şi a rambursat datoria, în timp ce încearcă să calmeze traderii preocupaţi de accesul grupului la finanţare.

Scăderile acţiunilor indiene au dus pierderile indicelui de la un vârf în 1 decembrie la peste 10% în 22 februarie. Chiar şi aşa, participanţii de pe piaţă au spus că preocupările investitorilor din jurul companiilor Adani se concentrează mai degrabă pe grup, decât pe piaţa indiană, per ansamblu.

"Ştirile negative legate de Adani au provocat unele îngrijorări în rândul investitorilor internaţionali, dar acestea se concentrează în principal asupra grupului", a declarat Jian Shi Cortesi, manager de fond la GAM Investments din Zurich, adăugând: "Acest lucru ar putea determina investitorii să fie mai selectivi în India, dar nu vedem investitori care evită acţiunile indiene, în general".

National Stock Exchange din India a primit aprobarea pentru lansarea Social Stock Exchange

National Stock Exchange (NSE) din India a primit aprobarea finală de la Consiliul pentru Valori Mobiliare şi Burse din India (Sebi) pentru lansarea Social Stock Exchange (SSE) ca un segment separat, anunţă livemint.com.

Segmentul SSE le va oferi companiilor sociale o nouă cale de finanţare a iniţiativelor sociale, le va oferi vizibilitate şi va aduce o transparenţă sporită în mobilizarea şi utilizarea fondurilor de către entităţile sociale, notează sursa citată. Orice entitate socială, organizaţie non-profit (NPO) sau întreprindere socială for-profit, care îşi stabileşte ca prioritate intenţia socială poate fi înregistrată/listată pe segmentul SSE, a informat NSE într-un comunicat.

"Pentru NPO-urile eligibile, primul pas pentru onboarding începe cu înregistrarea pe segmentul Social Stock Exchange. După înregistrare, NPO-urile pot iniţia procesul de mobilizare a fondurilor prin emiterea de instrumente precum Zero Coupon Zero Principal (ZCZP) printr-o emisiune publică sau un plasament privat", conform sursei menţionate.

Ministrul Finanţelor din India, Nirmala Sitharaman, în discursul său privind Bugetul din 2019-2020, a propus crearea SSE, în sfera de reglementare a Sebi, pentru listarea întreprinderilor sociale şi a organizaţiilor de voluntari care lucrează pentru realizarea unui obiectiv de bunăstare socială, astfel încât acestea să poată strânge capital sub formă de capitaluri proprii, datorii sau ca unităţi precum un fond mutual (MF).

Indo-americanul Ajay Banga, propus la conducerea Băncii Mondiale

Statele Unite l-au nominalizat, săptămâna trecută, pe fostul şef al Mastercard, Ajay Banga, pentru conducerea Băncii Mondiale (BM), conform anunţului făcut de preşedintele Joe Biden, transmite AP.

Anunţul a venit după demisia surprinzătoare a preşedintelui Băncii Mondiale, David Malpass, înaintată luna aceasta. Malpass, numit de fostul preşedinte Donald Trump, va părăsi conducerea băncii multilaterale de dezvoltare, care acordă finanţare de miliarde de dolari pe an economiilor în curs de dezvoltare, cu aproape un an înainte de încheierea mandatului de cinci ani, notează Agerpres. Malpass nu a precizat motivele deciziei, spunând într-un comunicat că "după ce s-a gândit serios, a decis să exploreze noi provocări".

Indo-americanul Ajay Banga, în prezent vicepreşedinte la firma de private equity General Atlantic, are o experienţă în afaceri de peste 30 de ani, având diverse funcţii la Mastercard, Crucea Roşie, Kraft Foods şi Dow Inc. Este prima persoană născută în India desemnată să conducă Banca Mondială.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că experienţa lui Bang "îl va ajuta să îndeplinească obiectivele Băncii Mondiale de eliminare a sărăciei extreme şi extinderea prosperităţii comune, efectuând schimbările necesare pentru evoluţia eficientă a instituţiei", care include îndeplinirea "ambiţioaselor obiective climatice şi reducerea emisiilor".

Banca Mondială a promis să realizeze "un proces de selecţie deschis, bazat pe merite şi transparent" şi a precizat că va accepta nominalizări până în 29 martie.

De la înfiinţarea Băncii Mondiale, la finalului celui de Al Doilea Război Mondial, în mod tradiţional Statele Unite au ales liderul instituţiei, în timp ce Europa alege directorul general al FMI.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Clasamentul este irrelevant si conjunctural

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb