Guvernul britanic a cumpărat corturi în care intenţionează să cazeze până la 2.000 de migranţi în următoarele luni, pentru a face economie, relatează vineri cotidianul The Times. Mai multe asociaţii pentru drepturile omului au denunţat "cruzimea" acestui proiect, conform Agerpres.
Potrivit Times, ministerul britanic de Interne a cumpărat corturile pentru că anticipează o intensificare a sosirilor de migranţi via Canalul Mânecii în săptămânile care vin, aşa cum s-a întâmplat şi vara trecută.
Corturile sunt menite să înlocuiască găzduirea migranţilor în hoteluri, pe care guvernul o consideră prea costisitoare, într-un context în care sistemul de azil este asaltat de cereri şi duce lipsă de resurse.
Guvernul conservator britanic a promis, în cadrul planului său de combatere a imigraţiei ilegale, că va reduce factura cazării la hotel a solicitanţilor de azil - în valoare de circa 2,3 miliarde de lire pe an (2,6 miliarde de euro) - recurgând la facilităţi cum ar fi baze militare dezafectate sau barje.
Ministerul de interne (Home Office) nu a comentat deocamdată informaţia la solicitarea AFP.
Times a mai scris că ideea corturilor a fost respinsă anul trecut întrucât guvernul a vrut să evite posibile urmăriri în justiţie pentru tratament inuman.
Tim Naor Hilton, liderul organizaţiei Refugee Action, a calificat ideea drept un proiect "crud" prin care guvernul vrea să-i "diabolizeze pe solicitanţii de azil".
La rândul ei, deputata laburistă Yvette Cooper a afirmat că achiziţionarea corturilor "este în parte un fel de a admite că legislaţia adoptată de guvernanţi, despre care aceştia au promis că va pune capăt traversărilor (Canalului Mânecii) în ambarcaţiuni improvizate, nu va funcţiona de fapt".
Guvernul britanic a declarat ca prioritate combaterea imigraţiei şi a adoptat mai multe măsuri vizând descurajarea sosirii de migranţi. În urmă cu zece zile parlamentul britanic a adoptat o lege controversată, criticată inclusiv de ONU, privind "imigraţia ilegală" care îi împiedică pe migranţii ajunşi în Marea Britanie via Canalul Mânecii să solicite azil.
Londra prevede de asemenea chiar de săptămâna viitoare relocarea solicitanţilor de azil pe o barjă amarată într-un port din sud-vestul Angliei.
Peste 15.000 de migranţi au trecut Canalul Mânecii în ambarcaţiuni improprii de la începutul acestui an, conform cifrelor oficiale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2023, 17:03)
In loc de corturi,ar fi mai ieftin apararea granitelor nationale
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2023, 17:13)
le creiezi conditii si dupa aia te miri ca vin peste tine .ipocrizie .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2023, 13:17)
Cel mai bun insecticid pentru gandacii de bucatarie , este curatenia , nu este papa , nu vin .