Guvernul premierului britanic Rishi Sunak a pregătit noi măsuri de gestionare a protestelor, lărgind gama de situaţii în care poliţia din Anglia şi Ţara Galilor poate interveni pentru a împiedica perturbări grave, relatează astăzi agenţia Reuters, conform Agerpres.
În ultimii ani, o întreagă serie de proteste, în general legate de probleme de mediu, au blocat zone importante din centrul Londrei şi au oprit circulaţia pe şosele-cheie, ceea ce a determinat apeluri la înzestrarea poliţiei cu puteri suplimentare pentru a pune capăt unor astfel de tulburări ale ordinii.
Guvernul britanic a adoptat o serie de măsuri pentru reglementarea acestor probleme pe parcursul anului trecut, dar intenţionează să meargă mai departe cu un nou set de legi, cunoscute ca Legea ordinii publice.
Prezentată deja anul trecut, aceasta se află în etapa finală de dezbatere în parlament, dar a fost intens criticată de organizaţii de apărare a drepturilor civile, care spun că este antidemocratică şi acordă poliţiei prea multă putere.
Guvernul vrea să amendeze proiectul înainte de aprobarea sa, în sensul de a extinde definiţia legală a "tulburării grave" a ordinii publice, de a asigura poliţiei o mai mare flexibilitate şi de a clarifica când anume pot fi folosite noile prerogative.
"Dreptul de a protesta este un principiu fundamental al democraţiei noastre, dar nu este absolut", a punctat premierul Sunak într-un comunicat publicat duminică seara târziu.
"Nu putem accepta ca proteste organizate de o mică minoritate să perturbe viaţa publicului obişnuit şi vom pune capăt acestui lucru", s-a angajat premierul.
Potrivit guvernului britanic, noile prevederi, dacă vor fi adoptate, vor permite poliţiei să oprească în mod "preventiv" protestele generatoare de perturbări.
"Poliţia dispune deja de puterile necesare pentru a face arestări şi a-i dispersa pe oameni. Mă tem că (proiectul de lege) ar face ca orice protest paşnic să fie tratat ca fiind terorism", a declarat pentru BBC Shami Chakrabarti, membră laburistă a Camerei Lorzilor, care va examina propunerile.
Acestea au la bază legea poliţiei adoptată în aprilie 2022 şi care a generat deja o serie de ample proteste.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2023, 18:44)
Semnele evidente a dictaturii,
si a clasei politice neputincioase,
in rezolvarea problemelor grave
a populatiei
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2023, 05:39)
sau, semne evidente ale manipularii societatilor democratice de catre grupuri de interese ce reusesc sa mobilizeze mici grupuri de actiune