MAREA BRITANIE: La o lună de mandat şi în gravă pierdere de popularitate, premierul Truss luptă să-şi afirme autoritatea

V.G.
Internaţional / 5 octombrie 2022

La o lună de mandat şi în gravă pierdere de popularitate, premierul Truss luptă să-şi afirme autoritatea

La doar o lună de la instalarea ei la putere, noua şefă a guvernului britanic Liz Truss este deja mai puţin populară decât au fost vreodată predecesorul ei Boris Johnson sau fostul lider al Partidului Laburist Jeremy Corbyn, arată un sondaj YouGov citat astăzi de dpa, notează Agerpres.

Doar 14% dintre britanici afirmă acum că au o impresie favorabilă despre şefa executivului, comparativ cu 26% între 21 şi 22 septembrie.

Aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi, 73%, au o părere nefavorabilă despre Truss, iar dintre aceştia peste jumătate - 55%, au declarat că au o părere foarte nefavorabilă.

Aceste răspunsuri îi conferă un rating nefavorabil net de minus 59, adică un punctaj negativ la care nu au reuşit să ajungă nici Boris Johnson, care a atins doar minus 53, în iulie, nici Jeremy Corbyn, care a căzut la minus 55 în iunie 2019.

Sondajul YouGov a fost realizat pe un eşantion de 1751 de adulţi britanici în perioada 1-2 octombrie.

Astăzi, în ultima zi a unui congres până acum haotic al Partidului Conservator - subminat la rândul său de disensiunile interne cu privire la politica care trebuie urmată pentru ieşirea din criză a Regatului Unit -, Liz Truss a încercat să-şi redobândească autoritatea.

"În aceste vremuri dificile, trebuie să acţionăm. Sunt hotărâtă să fac să avanseze Regatul Unit pentru a ieşi din furtună", a spus Truss, într-un discurs neanunţat, de puţin peste o jumătate de oră, în faţa aleşilor şi militanţilor partidului său.

Şefa guvernului, care şi-a propus să înnoiască puterea conservatoare aflată de 12 ani în fruntea ţării, a subliniat că doreşte încheierea ciclului de creştere slabă şi şi-a susţinut obiectivul de creştere a economiei britanice. "Statu quo-ul nu este o opţiune", a insistat ea.

Încercând să-i reducă la tăcere pe cei care o acuză că este deja "în afara jocului", după abia o lună la putere, Truss şi-a reiterat din nou priorităţile: scăderea taxelor, îmbunătăţirea serviciilor de sănătate şi lupta împotriva imigraţiei ilegale.

Întreruptă pentru scurt timp de activişti ai ONG-ului Greenpeace care protestau împotriva încetării moratoriului asupra fracturării hidraulice decisă de guvernul său, şefa executivului britanic a reafirmat, de asemenea, pe larg în discursul său sprijinul Regatului Unit faţă de Ucraina.

De asemenea, prim-ministrul şi-a apărat încă o dată "abordarea bugetară responsabilă", în condiţiile în care mini-bugetul său, prezentat pe 23 septembrie, pentru a face faţă crizei costului vieţii a atras un val de critici pentru reducerile de impozite finanţate din datorie, iar lira sterlină s-a prăbuşit.

La presiunea propriei sale majorităţi, guvernul a renunţat, luni, la planurile care vizau reducerea cotei de impozitare pentru persoanele înstărite, o intenţie care a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare şi o rebeliune în interiorul Partidului Conservator.

Acest viraj, sprijinit de ministrul de finanţe Kwasi Kwarteng, a slăbit şi mai mult poziţia premierului, care s-a apărat, asigurând că "nu este o ruşine ca un lider să asculte".

Miza este ridicată, într-un moment în care fostul ministru al transporturilor Grant Shapps, care l-a susţinut pe fostul ministru de finanţe Rishi Sunak împotriva dnei Truss în cursa pentru Downing Street, a vorbit ieri despre pericolul unui vot de neîncredere al parlamentarilor conservatori.

"Nu cred că membrii conservatori ai parlamentului, dacă văd că sondajele, vor sta cu mâinile încrucişate fără să facă nimic", a avertizat el.

Pe masa guvernului rămân o serie de dosare sensibile, care ar putea alimenta revolta, inclusiv fracturarea hidraulică sau reducerea cotei de impozitare pentru persoanele înstărite, la care Liz Truss a refuzat să renunţe definitiv, în pofida eliminării deocamdată din "mini-buget".

O altă problemă o reprezintă viitoarea reevaluare a prestaţiilor sociale, de care noul guvern nu se consideră legat, ca urmare a angajamentului asumat de fostul premier Boris Johnson de a le majora corespunzător cu rata inflaţiei.

Avertismentul a venit în special de la secretarul de stat pentru relaţiile cu Parlamentul, Penny Mordaunt, fostă rivală a lui Liz Truss în cursa pentru Downing Street.

Şi alte câteva voci s-au ridicat în cadrul majorităţii pentru a-i reaminti lui Liz Truss să nu se îndepărteze prea mult de programul lui Boris Johnson, care în decembrie 2019 le-a adus conservatorilor un triumf fără precedent de la Margaret Thatcher (prim-ministru din 1979 până în 1990).

Următoarele alegeri sunt aşteptate în mai puţin de doi ani, iar opoziţia laburistă, condusă de Keir Starmer, mai centrist decât predecesorul său Jeremy Corbyn, pare să fi ieşit întărită după congresul propriu de la finele lui septembrie.

Un sondajul YouGov publicat ieri a arătat că 39% dintre britanici îi consideră pe conservatori foarte orientaţi spre dreapta, în creştere cu 12 puncte în două luni, iar un alt sondaj le-a acordat laburiştilor 33 de puncte de avans asupra conservatorilor, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la sfârşitul anilor 1990 şi venirea la putere a lui Tony Blair (1997 - 2007).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. D-na nu are stofa de premier,

    mai ales in criza actuala,

    va fi schimbat in curand 

    1. asta cu Boris ar fi un tandem excelent!

      seamana ca 2 picaturi de apa,una mai zbarlita,una mai acra si contondenta! 

    UK a trecut practic de la un clovn ciufulit, inconsecvent, haotic si relativ simpatic, la o tuta antipatica si gretoasa, o adevarata varza murata in postura de premier!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb