A doua zi după o manifestaţie împotriva austerităţii, ziarul The Observer scrie - astăzi - că mai mulţi miniştri din executivul Theresei May cer să se pună capăt politicii guvernamentale de austeritate, relatează agenţia Reuters, citate de surse din media.
Ministrul sănătăţii, Jeremy Hunt, militează astfel pentru abandonarea plafonării creşterilor salariale ale infirmierilor, limitate în prezent la 1%, adică sub nivelul inflaţiei, scrie ziarul.
Colega sa de la Educaţie, Justine Greening, cere şi ea mai multe fonduri pentru şcoli, potrivit Agerpres.
Aceste tensiuni survin în timp ce poziţia Theresei May a fost fragilizată în urma alegerilor legislative anticipate din 8 iunie, care i-au privat Partidul Conservator de majoritatea sa absolută în Camera Comunelor.
Potrivit unui sondaj Opinium pentru Observer şi publicat azi, cota de popularitate a premierului a scăzut, 51% dintre persoanele intervievate dezaprobând în prezent activitatea sa faţă de 31%, care sunt de părere opusă, adică o diferenţă de 20 de puncte.
La începutul lunii aprilie, opiniile favorabile depăşeau cu 21 de puncte pe cele defavorabile, informează agenţia.
În acelaşi timp, popularitatea liderului laburist Jeremy Corbin, ieşit întărit din scrutinul din 8 iunie, a cunoscut o evoluţie contrară, trecând de la minus 35% în aprilie la plus 4% în a doua anchetă Opinium, cu 42% de opinii favorabile, faţă de 38% defavorabile.
Liderul laburiştilor, care a rostit un discurs sâmbătă în faţa mai multor mii de manifestanţi antiausteriate, reuniţi în centrul Londrei, a reafirmat că "Theresa May nu are niciun mandat pentru a continua austeritatea".
El a atacat de asemenea costisitorul acord al coaliţiei încheiat lunea trecută între Theresa May şi Partidul Democratic Unionist (DUP), principalul partid unionist din Irlanda de Nord, în schimbul unui ajutor suplimentar de 1 miliard de lire (aproximativ 1,13 miliarde de euro) în favoarea provinciei, conform sursei citate.