Numărul studenţilor români aflaţi în primul an la universităţile din Marea Britanie a crescut cu 85% în perioada 2016-2019, a afirmat Nigel Bellingham, directorul British Council, cu prilejul unei conferinţe de presă referitoare la târgul de oferte educaţionale, Wold Education Fair, organizat în acest weekend şi la începutul săptămânii viitoare de IntegralEdu, companie de consultanţă pentru studii în străinătate.
Nigel Bellingham a precizat: "Cele mai multe instituţii de învăţământ care vor participa la acest târg sunt din Marea Britanie, ceea ce arată că universităţile noastre sunt interesate de studenţii români. Deşi în acest an, Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, menţionez că în privinţa studenţilor din statele membre va exista o perioadă de tranziţie cu privire la documentele necesare, perioadă care se va încheia la 31 decembrie 2020, când sperăm să se ajungă la un acord cu Comisia de la Bruxelles. Cu toate acestea, studenţii care vor începe educaţia la universităţile britanice, mă refer la cei din primul an de studii, vor fi nevoiţi în septembrie să se înregistreze şi să completeze câteva documente. Cei care doresc mai multe informaţii, le pot obţine de la Ambasada Marii Britanii în Bucureşti. În acest moment, din totalul studenţilor străini din Marea Britanie, 30% provin din ţările UE, iar 70% sunt din state non-UE".
Conform datelor oferite de cei de la IntegralEdu, Brexit nu a avut efecte negative cu privire la numărul aplicanţilor care doresc să studieze în Marea Britanie. Dacă în ianuarie 2019, 2800 de tineri din ţara noastră doreau să îşi continuie studiile în Marea Britanie, până în 15 ianuarie 2020 şi-au exprimat opţiunea de a studia peste Canalul Mânecii 2750 de absolvenţi.
În acest moment, în Marea Britanie se află 9980 de studenţi români înscrişi în marea lor majoritate la programe de licenţă, fapt care situează ţara noastră pe locul al şaselea privind studenţii din Marea Britanie care provin din state membre ale UE.
Ana Maria Papp, director Dezvoltare în cadrul IntegralEdu a menţionat: "Pentru anul în curs, semnele mediului academic sunt pozitive, iar statul britanic menţine împrumuturile de studii acortdate studenţilor români şi celor din restul Uniunii Europene, atât pentru programele de licenţă, cât şi pentru cele de master".
Domnia sa a precizat că, la târgul educaţional World Education Fair, vor participa 80 de instituţii de învăţământ din Marea Britanie(peste 40 de universităţi şi colegii), SUA, Canada, Austria, Elveţia, Germania şi Olanda. O noutate o reprezintă faptul că guvernul olandez a decis pentru acest an înjumătăţirea taxei de şcolarizare în primul an universitar, noua valoare a acesteia fiind de 1072 euro pentru studiile de licenţă.-
Şefa Direcţiei de Dezvoltare din cadrul IntegralEdu a menţionat că în acest moment tendinţa tinerilor români care studiază în străinătate este îndreptarea către sectorul STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică), precum şi în domeniul Ecologiei şi a Managementului risipei alimentare şi a deşeurilor.
Ana Maria Papp a arătat: "În afara acestor domenii, a crescut în ultimii ani şi numărul tinerilor români care aplică pentru domenii precum psihologie, ştiinţe cognitive, istorie, filosofie, business în zona IT şi chiar turism. Oricare ar fi destinaţiile preferate sau domeniul de studiu ales, îi sfătuim pe tinerii respectivi şi pe familiile acestora, ca în procesuld e selecţie, să îşi aleagă un consultant educaţional care să le ghideze traseul. Arătăm că în ultimii doi ani, consultanţii educaţionali din IntegralEdu au ajutat tinerii români să obţină finanţări ale studiilor în Marea Britanie de peste 4 milioane de lire sterline".
În cadrul târgului educaţional World Education Fair, printre oferte se vor regăsi şi tabere educaţionale organizate în Europa, SUA şi Canada. Principalele atracţii în acest domeniu se pare că vor fi taberele de fotbal organizate în Marea Britanie cu antrenori din cadrul cluburilor londoneze Arsenal şi Chelsea. Preţul pentru o pregătire de o săptămână poate ajunge la 1500 lire sterline pentru un participant.
Debutul World Education Fair are loc, astăzi, la Timişoara, iar mâine şi duminică se va desfăşura în Bucureşti. Târgul educaţional va continua luni, 2 martie, la Constanţa, şi se va încheia miercuri, 4 martie, la Galaţi.