Marea Britanie şi UE se confruntă cu "factura" Brexit

Cristina Radu
Internaţional / 20 iulie 2017

Londra (Sursa foto: Wikipedia)

Londra (Sursa foto: Wikipedia)

Marea Britanie şi Uniunea Europeană se află încă în conflict în legătură cu drepturile cetăţenilor şi suma pe care Anglia o va plăti pentru a părăsi blocul, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de discuţii cu Brexit, potrivit BBC. Negociatorul UE, Michel Barnier, a declarat că Anglia nu a fost destul de clară în vederea poziţiei faţă de aceste probleme şi că acest lucru împiedică progresul. Secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că negocierile asupra proiectului de divorţ au fost "robuste". Acesta a spus că s-au făcut progrese, dar ambele părţi au trebuit să arate "flexibilitate".

Michel Barnier a afirmat: "Avem nevoie de această clarificare vizând soluţionarea financiară, drepturile cetăţenilor, Irlanda cu cele două puncte-cheie ale zonei comune de călătorie şi Good Friday Agreement şi celelalte probleme de separare. Experienţa de săptămâna aceasta ne-a arătat că facem progrese mai bune acolo unde poziţiile noastre sunt clare". David Davis a afirmat: "Am avut discuţii robuste, dar constructive săptămâna aceasta. Mai sunt multe de discutat şi mult de muncă înainte de a rezolva problema. În final, găsirea unei soluţii necesită flexibilitate de ambele părţi".

David Davis a afirmat că Marea Britanie şi-a exprimat poziţia vizând drepturile cetăţenilor de la prima rundă de negocieri, pe care le-a descris drept "o ofertă echitabilă şi serioasă" şi a publicat un document comun care indică acordurile realizate şi problemele rămase de discutat . Punctele de îngrijorare au inclus dreptul cetăţenilor UE de a vota în alegerile locale din Anglia şi drepturile angajaţilor companiilor din UE de a lucra pe perioade îndelungate în alte ţări. Michel Barnier a spus că au existat acorduri referitoare la modul în care britanicii care trăiesc în străinătate şi cetăţenii UE care trăiesc în Marea Britanie ar trebui să fie trataţi după Brexit. Au existat însă dezacorduri referitoare la "drepturile viitorilor membri ai familiei", adică vitorii copii ai cetăţenilor UE din Anglia şi "exporturile anumitor beneficii sociale".

UE doreşte ca drepturile de care beneficiază în prezent cetăţenii UE în Anglia: accesul la asistenţă medicală, bunăstare, educaţie, rezidenţa să fie adresate copiilor şi membrilor familiei, fie că trăiesc în prezent în Anglia sau nu, şi să continue după divorţul sau moartea deţinătorului de drepturi. Marea Britanie doreşte să acorde resortisanţilor UE care locuiesc în Anglia aceleaşi drepturi ca cetăţenilor britanici, dar aceştia ar fi trebuit să fie rezidenţi pentru cinci ani. A existat însă un "punct de oprire" pe 29 martie 2017, când articolul 50 a fost aplicat. După această dată, aceştia îşi vor putea câştiga dreptul la cinci ani de rezidenţiat. Resortisanţii UE care se căsătoresc după martie 2019 ar pierde dreptul de a aduce membrii familiei în Anglia, cu excepţia cazului în care aceştia fac un test de venit, cum ar fi migranţii din afara UE. Ei riscă totodată să-şi piardă dreptul de a reveni în Anglia dacă pleacă mai mult de doi ani. Negociatorii UE le-au spus omologilor britanici că britanicii care trăiesc într-o ţară UE pot pierde bunăstarea, rezidenţa şi alte drepturi garantate dacă s-ar muta într-o altă ţară din UE. O sursă importantă din UE a afirmat că există o dorinţă de flexibilitate în acest punct, în funcţie de poziţia Angliei în discuţiile următoare. Sursele britanice au numit propunerea "fără precedent", deoarece ar lăsa expatriaţii britanici cu drepturi mai rele decât cei din afara UE.

Anglia a convenit să-şi îndeplinească obligaţiile financiare pe măsură ce părăseşte UE, pentru a acoperi chestiuni ca pensiile funcţionarilor UE şi costul relocalizării agenţiilor UE cu sediul în Londra. O sursă importantă a UE a afimat că echipa de negociere din Anglia nu a spus ce pot fi pregătiţi să plătească şi că nu au existat discuţii serioase despre proiectul de lege. David Davis a spus: "Recunoaştem amândoi importanţa rezolvării obligaţiilor reciproce pe care le avem, atât legal, cât şi în spiritul cooperării reciproce". Michel Barnier a cerut "clarificarea" poziţiei pe care o ocupă Marea Britanie.

David Davis a respins ideea că echipa sa a fost nu a fost clară în vederea Irlandei de Nord, spunând că cele două părţi au discutat modalităţi pentru a ajunge la o soluţie flexibilă pentru a aborda circumstanţele unice din jurul frontierei şi pentru a păstra zona de călătorie comună. O sursă de vârf din UE a afirmat că aşteaptă în continuare propuneri concrete din partea Marii Britanii referitoare la tipul de frontieră care poate fi stabilit, potrivit agenţiei de ştiri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb