Marea Britanie şi Uniunea Europeană au anunţat astăzi că îşi vor intensifica negocierile pentru rezolvarea chestiunilor comerciale post-Brexit, ministrul britanic de externe Liz Truss spunând că trebuie să se ajungă la un acord, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
După ce l-a primit la reşedinţa sa rurală pe vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic pentru discuţii despre care a spus că au fost bune, Liz Truss a declarat că îşi doreşte să se obţină progrese în rezolvarea problemelor privind implementarea regulilor care guvernează comerţul între Marea Britanie, provincia sa Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, membră a UE.
"Îmi doresc o soluţie negociată. Avem un acord de convenit. Am avut discuţii constructive timp de o zi", a declarat presei şefa diplomaţiei britanice.
Reprezentanţi ai celor două părţi se vor întâlni săptămâna viitoare pentru discuţii detaliate, urmând ca Truss şi Sefcovic să aibă o nouă întrevedere la 24 ianuarie.
"Este momentul să începem să încheiem chestiunile de pe masa discuţiilor", a scris Sefcovic pe Twitter.
Luna trecută, Truss a preluat negocierile de durată pentru rezolvarea neînţelegerilor despre cum se aplică regulile de comerţ post-Brexit pentru Irlanda de Nord, pe care Marea Britanie le-a acceptat, dar despre care acum spune că nu funcţionează în practică.
Pentru a evita controalele la frontieră, sursă de dispute politice, între Irlanda şi Irlanda de Nord, Marea Britanie şi UE au convenit ca provincia să rămână efectiv în uniunea vamală pentru bunuri a blocului comunitar, iar verificările să aibă loc în schimb asupra bunurilor care circulă între partea continentală a Marii Britanii şi Irlanda de Nord.
UE a precizat că a propus soluţii pentru a reduce birocraţia vamală şi controalele asupra produselor agroalimentare, însă Marea Britanie susţine că nu vrea un sistem care să permită verificări asupra bunurilor care circulă doar în interiorul Regatului Unit şi nici nu îşi doreşte un rol de arbitraj al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Marea Britanie a ameninţat în mod repetat că va invoca Articolul 16 al Tratatului, care permite să acţioneze unilateral pentru a suspenda verificările vamale asupra bunurilor care ajung în Irlanda de Nord.
"Evident, dacă nu vom face suficiente progrese, va trebui să analizăm alternativele, însă dorinţa mea absolută este de a avea un acord care să funcţioneze pentru oameni", a spus Truss.