MAREA ZÂZANIE Harta lumii, plină de puncte fierbinţi

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie 2014

Harta lumii, plină de puncte fierbinţi

Update 17:58 Rusia avertizează România privind unele declaraţii "antiruse" ale lui Băsescu despre criza din Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a avertizat, astăzi, ţara noastră, pe tema unor declaraţii "antiruse" ale preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu criza din Ucraina, Kremlinul subliniind că o deteriorare a relaţiilor nu este în folosul niciuneia dintre cele două părţi, potrivit unui comunicat publicat astăzi pe site-ul instituţiei.

"Rusia a observat o serie de noi declaraţii antiruse ale preşedintelui Traian Băsescu. Liderul român a acuzat Rusia de comiterea unei < agresiuni împotriva Ucrainei > la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea României în NATO", transmite ministerul, adaugând că şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, nu a respins această declaraţie.

"Se poate ghici în spatele acestor atacuri intenţia clară a Bucureştilor de a ignora adevăratele cauze ale crizei din Ucraina. Această retorică antirusă la nivelul conducerii statului român (...) nu este în interesul nimănui", mai precizează sursa citată.

Luna trecută, România a denunţat "agresiunea" rusă din Crimeea şi referendumul "illegal" care a condus la anexarea peninsulei de către Federaţia Rusă, iar Traian Băsescu a pledat pentru "repoziţionarea" forţelor NATO în Europa.

---

Discordia a pus stăpânire pe întreaga lume în acest an. Liniştea globală s-a spulberat, iar neînţelegerile dintre state, multe din nemulţumiri ţinute "la sertar" până de curând, sunt tot mai dese. Mişcările de trupe ale Rusiei, care au dus la anexarea Crimeei, au produs rumoare la nivel global, iar în acest moment marile cancelarii au devenit extrem de suspicioase. Ştirile curg şi o simplă parcurgere a titlurilor din ultimele 24 de ore demonstrează că tensiunea este în continuă creştere. Agenţia spaţială americană NASA a anunţat că suspendă toate contactele cu Rusia, cu excepţia colaborării în programul privind Staţia Spaţială Internaţională (ISS): "Ţinând cont de încălcarea de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, NASA a suspendat majoritatea angajamentelor cu Federaţia Rusă.

NASA şi Roscosmos vor continua totuşi să lucreze împreună pentru securitatea şi continuitatea operaţiunilor Staţiei Spaţiale Internaţionale". În acelaşi context, conform agenţiei RIA Novosti, Pentagonul a suspendat toate discuţiile cu partea rusă în ceea ce priveşte scutul antirachetă din Europa. Aceeaşi agenţie anunţă şi că Ucraina se pregăteşte să reclame Rusia la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga în dosarul Crimeii. În schimb ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atras atenţia în legătură cu prezenţa navelor americane în Marea Neagră, care încalcă normele internaţionale, după ce SUA au anunţat prelungirea prezenţei distrugătorului USS Truxtun în regiune, chiar dacă exerciţiile militare la care a participat alături de forţe navale din ţara noastră şi Bulgaria s-au încheiat. Pe de altă parte, conform Mediafax, Casa Albă s-a arătat dezamăgită de ultimele acţiuni "neconstructive" întreprinse de israelieni şi palestinieni, care ameninţă să blocheze procesul de pace. Negocierile de pace, relansate de secretarul de Stat american, John Kerry, sunt în pericol, după ce Israelul a refuzat să elibereze ultima serie de prizonieri şi a decis să relanseze o licitaţie pentru construirea a 708 locuinţe într-un cartier din Ierusalimul de Est, iar palestinienii au reluat demersurile de aderare la organizaţii şi tratate internaţionale. Şi liderii din Coreea de Nord au ţinut să iasă, din nou, la rampă. În încercarea de a da un exemplu, Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit, săptămâna trecută, pentru consultări cu privire la tirurile de rachete efectuate recent de către Coreea de Nord. Aceste tiruri contravin rezoluţiei Consiliului de Securitate, care interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică. Reuniunea cu uşile închise a fost convocată la solicitarea Statelor Unite. Foarte supăraţi din cauza actualului context internaţional, americanii sunt decişi să treacă la sancţiuni. Un influent congressmen american, Ed Royce, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, a promis adoptarea unor sancţiuni mai dure împotriva Coreei de Nord din cauza îngrijorărilor legate de situaţia drepturilor omului, după ce un raport ONU a comparat crimele Phenianului cu cele ale naziştilor. Coreea de Nord este vizată în acest moment de cele mai multe sancţiuni la nivel internaţional. Consiliul de Securitate al ONU a impus restricţii în domenii întregi ale economiei Phenianului, pentru a pedepsi, printre altele, testele balistice desfăşurate de Coreea de Nord.

Parlamentul European a devenit de asemenea foarte intransigent în ceea ce priveşte Rusia. În plenul PE, deputaţii au votat o rezoluţie prin care cer sancţiuni împotriva a 32 de oficiali de rang înalt ruşi implicaţi în decesul avocatului rus Serghei Magniţki. Rezoluţia are doar o valoare politică şi nu obligă autorităţile europene să urmeze recomandările deputaţilor europeni. Potrivit unor anchete independente, Serghei Magniţki, care a dezvăluit un caz de corupţie implicând autorităţile ruse, a decedat în 2009, în timp ce se afla în arest preventiv, după ce "a suferit de condiţii inumane şi a făcut obiectul unor neglijenţe deliberate şi unor torturi". Rezoluţia propune Consiliului, care reprezintă statele UE, o listă de 32 de funcţionari ruşi implicaţi şi care ar trebui vizaţi de sancţiuni privind interdicţii de vize şi îngheţarea averilor deţinute în statele membre UE. Ca tabloul să capete tonuri şi mai sumbre, a apărut şi un fost consilier prezidenţial rus, Andrei Ilarionov, care a făcut dezvăluiri explozive în cotidianul britanic The Independent: "Vladimir Putin nu se va lăsa până nu va cuceri Belarusul, ţările baltice şi Finlanda. Preşedintele Putin vrea dreptate istorică. Preşedintele va argumenta că proclamarea independenţei Finlandei, în 1917, a fost un act de trădare. Va încerca să arate că apără interesele străvechi ale Rusiei". Pacea la nivel mondial pare ameninţată din toate părţile, iar puncte fierbinţi apar zilnic pe harta lumii.

Rusia şi Iranul - aproape să semneze un acord "barter" de 20 de miliarde de dolari

În actualul context sensibil, Rusia şi Iranul sunt foarte aproape să semneze un acord în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, conform căruia Teheranul ar urma să exporte petrol către Moscova, informează Reuters. La începutul acestui an cele două state au negociat un acord prin care Moscova se angaja să cumpere până la 500.000 de barili de petrol pe zi, la un preţ mai mic decât cel internaţional, iar în schimb să ofere echipamente şi bunuri.

Conform unor surse de la Teheran, în aceste schimburi ar intra alimente şi produse industriale, dar sub nicio formă nu ar fi vorba de echipamente militare. Teheranul şi Moscova au încheiat un acord preliminar în vederea construirii a cel puţin două noi centrale nucleare la Bushehr, a anunţat Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică. Casa Albă a reacţionat imediat, declarând că un astfel de acord ar putea ridica "probleme serioase" şi ar fi în contradicţie cu acordurile privind programul nuclear iranian aprobate de cei şase mediatori internaţionali la Teheran.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Rusia si toti cei care au alte opinii decat sua&comp sunt vinovati pentru toate relele

    Din partea mea te aflii in una din cele 3 situatii posibile: 1) esti platit sa faci propaganda sau 2) esti mai sarac cu duhul si nu itelegi ca URSS vrea inapoi teritoriile (inclusiv Finlanda) ceea ce TREBUIE condamnat indiferent de alte considerente sau 3) NU esti informat deloc despre realitatiile internationale din 2014 dar te simti important postand opinia ta pe internet (cea mai probabila varianta).

    1. Asta cu ocuparea Finlandei de catre rusi, e ca aia cu "armele de distrugere in masa din Irak". 

      Altule, ignori atacul pe care vestul l-a facut primul in sfera de influenta a Rusiei unde a jurat ca nu intra, prin rasturnarea situatiei din Ucraina.

    Sau, pervertirea lui in marioneta. 

    Repet, ca Obama si Merkel trebuie ca sa-si puna poftele in cui, daca nu vor ca sa riste un razboi impotriva Rusiei, deoarece: 

    Putin nu este nici Gorbaciov si nici Yeltsin. 

    ... fara gazele rusesti ! 

    Obama si Merkel au pus cronometrul contra lui Putin: 

    1) ori cedeaza Ucraina, Republica Moldova si Georgia; 

    2) ori va fi alungat de la conducerea Rusiei, la fel cum a fost alungat si Ianukovici din Ucraina. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb