Europarlamentarul PPU(social-liberal), Maria Grapini, vicepreşedinte al comisiei pentru piaţa internă, a militat, în intervenţia sa din PE, în faţa preşedinţiei slovene a Consiliului UE, pentru susţinerea IMM-urilor şi identificarea unor soluţii concrete care să conducă la nefragmentarea Pieţei Interne, conform unui comunicat de presă.
Concret, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adresat reprezentantului preşedinţiei slovene, întrebări tranşante privind funcţionarea, competitivitatea dar şi despre soluţiile propuse de partea slovenă în privinţa integrării celor trei state discriminate, printre care şi România, în Spaţiul Schengen.
"Vorbim foarte mult şi foarte ambiţios despre competitivitate, functionarea pieţei interne, nefragmentarea pieţei interne, şi vă reamintesc că, cel puţin din punct de vedere al Spaţiului Schengen, avem fragmentată piaţa internă şi întrebarea mea este dacă, totuşi, cele trei state, printre care şi ţara mea, nu sunt discriminate şi dacă nu vreţi, totuşi, să vă propuneţi ca şi aceste state să fie în acelaşi spaţiu şi în aceeaşi piaţă internă", a punctat eurodeputatul umanist care a adăugat, în context, că se aştepta ca reprezentanţii preşedinţiei slovene să atingă mult mai ferm subiectul IMM-urilor.
"Sunteţi o ţară mică, frumoasă, turistică, pe care o cunosc foarte bine şi ştiu că aveţi foarte multe IMM-uri şi, totuşi, nu ne-aţi spus nimic, la nivelul UE, ce ne propuneţi legat de o nouă strategie pentru IMM-uri, strategie pe care noi am adoptat-o deja, şi ce ne propuneţi în privinţa protecţiei consumatorului din punctul de vedere al calităţii duble a produselor. Mai mult, aş vrea să ştiu care este punctul de vedere al preşedinţiei slovene legat de necesitatea armonizării controalelor vamale pentru că, după cum ştiţi, din acest an, a intrat în vigoare programul "Vama", la care am fost raportor. Nu în ultimul rând, aş dori să îmi răspundeţi concret cum vedeţi creşterea IMM-urilor, mai ales că acum avem fragmentată libera circulaţie. Deşi avem un regulament votat chiar zilele acestea, Malta refuză să mai primească cetăţenii europeni care nu sunt vaccinaţi deşi se ştie că certificatul verde prevede cele trei categorii - şi mă refer aici la vaccinare, testare sau trecere prin boală", a precizat Maria Grapini.
În răspunsul său, reprezentantul preşedinţiei slovene, a menţionat că, în cele şase luni de mandat, se vor căuta soluţii concrete pentru lărgirea Spaţiului Schengen cu condiţia ca toate statele să îndeplinească condiţiile de aderare.
"Digitalizarea, tranziţia verde şi, nu în ultimul rând, pademia au adus noi provocari pentru consumatori, dar şi pentru IMM-uri. Noi considerăm că, atunci când pregătim acte normative specializate, este foarte important ca acestea să se ocupe de rezolvarea provocărilor concrete de care se lovesc întreprinderile şi consumatorii. Preşedintia slovenă sprijină toate eforturile Comisiei Europene de a garanta faptul că protecţia consumatorului se adaptează la noua eră digitală în care trăim", a mai spus reprezentantul preşedintiei slovene, care a completat că, pentru a se ajunge la o bună funcţionare a pieţei interne, trebuie ca economia UE să se redreseze după pandemia de Covid-19.