Transgaz (TGN) va finaliza anul acesta segmentul românesc al gazoductului BRUA însă compania nu va avea ce gaze să transporte, iar asta va însemna că investiţia va trebui recunoscută de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în tariful de transport, a indicat astăzi Maria Mânecuţă, director pentru tarife de reţea energie electrică şi gaze naturale în cadrul ANRE, în cadrul unei conferinţe.
Aceasta a afirmat: "Anul acesta segmentul românesc al BRUA va fi finalizat. Mă gândesc însă ce vom transporta prin această conductă de gaze pentru că în paralel se dezvoltă o conductă de gaze către partea vestică pe traseul Rusia-Turcia-Bulgaria-Serbia-Slovenia-Italia şi ca atare începând de anul viitor în tarifele de transport vom vedea că Transgazul va trebui să îşi recupereze partea de bani pe care a investit-o, iar asta va însemna o creştere a tarifelor în contextul în care nu vom avea trafic de gaze. (...) Sper să se găsească şi un trafic de gaze astfel încât taxa acestei investiţii să nu fie suportată doar de consumatorii români".
Transgaz va trebui practic să organizeze o licitaţie de capacitate pentru segmentul românesc al BRUA, ceea ce va arăta interesul companiilor de a folosi gazoductul. Lipsa transportului de gaze pe noua conductă va însemna că investiţia va fi suportată iniţial într-o proporţie mai mare în tarif.
Toate investiţiile din sectorul energetic se suportă în tarif, spune Mânecuţă, însă aceasta adaugă că costul segmentului românesc al gazoductului nu va fi suportat imediat, ci va fi întins pe o perioadă de 40 de ani.
"Este o conductă de interes comun, este un angajament ferm al statului român pentru a dezvolta această conductă. Ori toate investiţiile se suportă în tarif. Asta este... (...) Costurile pe care le transferăm în tarife pentru această conductă de 480 de milioane de euro (un sfert acoperită de finanţare de la Comisia Europeană - n.r.) se va împărţi pe 40 de ani, nu înseamnă că vom plăti de mâine cele 480 de milioane. Sigur că la un moment dat conducta va transporta (gaze)", a mai afirmat Maria Mânecuţă, la o conferinţă organizată de Focus Energetic.
1. Doamne fereste
(mesaj trimis de Cristian în data de 22.07.2020, 06:30)
Deci o investiție privată, făcută pe considerente geo-politice, dovedită ulterior falimentară, este pusă în cârca omului de rând, al consumatorului, care nu numai că nu are nicio vina, dar nu a fost întrebat vreodată daca trebuie sa se construiască vreo conducta.
E că și când ai construi un mall și, daca nu e vânzare, ai începe să taxezi oamenii care trec pe trotuar, să-ți scoți pârleala.
Capitaliștii au ajuns niste fasciști nenorociti
2. Jefuitori
(mesaj trimis de gogu în data de 22.07.2020, 09:13)
LUME! LUME!LUME! Toti ne jefuiesc, platim taxe pentru ca privatii sa isi construiasca eoliene si parcuri fotovoltaice (energia verde), noi platim si nu avem nicio actiune, doar dam banii. Peste 500 milioane de euro pe an se strang din taxa pentru energia verde pusa in carca noastra. Sa ne gandim cate parcuri eoliene si fotovoltaice am putea avea din banii nostri. Ce capitalism este asta cand tu stat strangi bani de la oameni ca sa ii dai la privati. Asta inseamna jecmanirea oamenilor pentru imbogatirea privatilor. Pretul la gaz s-a liberalizat de la 1 iulie, surpriza pretul pe piata este cu 50% mai ieftin, iar firmele furnizoare 2 la numar, monopol curat detin 90% din piata fiecare pe partea lui vorbim de EON si ENGIE, ce fac nu scad un leu. Ce fac instituțiile acestui stat fraternizeaza cu ei ca sa ne jecmănească pe noi. Vorbim aici de Consiliul Concurentei care nu isi face treaba sa sparga monopolul si de Minnisterul Economiei, condus de Virgil Popescu care inainte de liberalizare era pe la toate televiziunile , ca o mata fara unghii, ca ar trebui sa scada pretul la gaze si furnizorii ii dădeau cu flit. Ce masuri ia acest Virgil Popescu pentru protejarea populatiei, nicunul, se bucura impreuna cu furnizorii ca ne mai jecmanesc. Cand este sa puna pe noi o taxa atunci imediat o aplica acesti tradatori care ne conduc. Acum le mai trebuie o taxa sa le platim conducta BRUA prin care va trece gazul nostru din Marea Neagra (dat pe degeaba) catre fratii nostri mai saraci ungurii si austriecii si noi murim in case de frig ca ne-au scumpit lemnele, iar Transgaz nu a tras nicio teava catre populatie pentru a folosi gazul. Noi nu vom avea acces la conducta BRUA, nimeni din tara nu se va putea intepa in acesta teava. Noi avem 35% din populatie care are acces la gaz, pe cand ungurii au 95% din populatie conectata la gaz. Alta jecmaneala este practicata de firmele de telecomunicatii care isi fixeaza singure cursul la care sa platesti factura. Ma intreb de ce mai avem curs BNR, de ce cei ce ar trebui sa ne apere de aceste abuzuri, dorm in papuci. LUME! LUME! LUME! nu mai votati PSD, PNL si UDMR. Avem puterea sa ii schimbam, sa le aratam acest lucru. PSD, PNL = 1%.