Validarea alegerilor prezidenţiale este garantată de instanţa constituţională, a explicat Marian Enache, preşedintele CCR, într-un interviu pentru publicaţia JURIDICE, subliniind că aceasta asigură statul de drept, respingând în acelaşi timp cererea candidatului pro-rus Călin Georgescu de revizuire a hotărârii privind anularea alegerilor şi avertizând că propunerile de schimbare a regimului constituţional al pluripartidismului sunt în conflict cu Constituţia.
Preşedintele CCR clarifică decizia excepţională de anulare a alegerilor prezidenţiale din 2024, menţionând că a fost bazată pe informaţii oficiale declasificate de CSAT, care au indicat interferenţe externe şi nereguli majore ce au afectat corectitudinea procesului electoral. Enache subliniază că hotărârea CCR nu a fost o sancţiune politică, ci o măsură de protecţie a suveranităţii şi integrităţii votului.
"Curtea a constatat exact acest lucru, şi anume că a existat o prejudiciere a rezultatului alegerilor prin încălcări ale legilor. Soluţia raţională şi constituţională nu putea fi decât una singură: anularea procesului electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României pentru a sancţiona procesul electoral viciat, pe de o parte, şi, pe de altă parte, pentru a le oferi şansa tuturor cetăţenilor să se prezinte la un nou proces electoral corect, care să respecte condiţiile constituţionale şi legale.", explică Marian Enache în interviul acordat publicaţiei Justice.
Un alt punct central al interviului este competenţa CCR de a se sesiza din oficiu în situaţii excepţionale, conform Constituţiei. Judecătorul Enache respinge acuzaţiile conform cărora hotărârea CCR ar fi fost influenţată politic şi subliniază că instituţia a acţionat în cadrul strict al atribuţiilor sale.
"Curtea Constituţională este unica autoritate jurisdicţională stabilită prin Constituţie să protejeze suveranitatea naţională în componenta privind alegerile libere, corecte şi periodice pentru Preşedintele României. (...) Curtea are obligaţia, stabilită direct în Constituţie, să protejeze ordinea constituţională atunci când constată că există un proces electoral viciat pentru alegerea Preşedintelui României, de natură să afecteze legalitatea şi corectitudinea rezultatelor votului exprimat de cetăţeni.", spune preşedintele CCR.
În cadrul discuţiei privind raportul Comisiei de la Veneţia şi criticile aduse deciziilor Curţii Constituţionale, Marian Enache a clarificat importanţa documentului internaţional, dar a subliniat şi limitările acestuia în contextul deciziilor Curţii.
"Referitor la raportul Comisiei de la Veneţia, recunoaştem importanţa acestuia în conturarea unor standarde internaţionale, însă subliniez că documentul nu are aplicabilitate directă asupra hotărârii Curţii Constituţionale, deoarece nu analizează situaţia specifică din România. În ceea ce priveşte hotărârea de anulare a procesului electoral, nu a fost vorba de o revizuire a hotărârii prin care au fost validate rezultatele din primul tur, iar acest aspect va fi clarificat în demersurile noastre faţă de Comisia de la Veneţia.", mai spune Enache.
În ceea ce priveşte prelungirea mandatului preşedintelui în funcţie, Enache explică faptul că: "este o măsură prevăzută de Constituţie pentru a evita un vid de putere şi a asigura stabilitatea instituţională. Mandatele prezidenţiale se exercită succesiv, fără întreruperi, iar vacanţa funcţiei de preşedinte intervine doar în cazuri de demisie, demitere, imposibilitate definitivă de exercitare a atribuţiilor sau deces. Astfel, interimatul intervine pentru a asigura continuitatea mandatelor prezidenţiale şi stabilitatea statului român."
Vicepreşedintele SUA, J.D. Vance, a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen că România a anulat alegerile prezidenţiale pe baza unor "suspiciuni şubrede" şi sub presiunea vecinilor săi continentali. Preşedinele CCR consideră că aceste declaraţii, au fost interpretate greşit şi că mesajul acestuia viza, de fapt, fragilitatea democraţiei româneşti, nu legitimitatea deciziei de anulare a alegerilor.
Marian Enache, totodată, spune căJudecătorii CCR au fost ţinta unor atacuri virulente, inclusiv ameninţări cu moartea şi acuzaţii de "înaltă trădare".
CCR respinge astfel de presiuni şi afirmă că deciziile sale sunt luate în deplină independenţă. Enache mai spune în timpul interviu acordat după anularea alegerilor că CCR îşi menţine poziţia de garant al supremaţiei Constituţiei, indiferent de presiunile politice, iar decizia de anulare a alegerilor a fost un act de protejare a democraţiei şi a statului de drept.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2025, 22:27)
De explicații suntem sătui, așteptăm dovezi.
Fără dovezi palpabile și credibile, CG câștigă la pas prezidențialele.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 02:24)
N-are rost să ne pierdem timpul demontând minciunile oficiale.