MARIAN PETRE MILUŢ, PREFAB: "TVA de 24% este imposibil de susţinut pe termen mediu şi lung"

A consemnat Vlad Pîrvu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 februarie 2014

"TVA de 24% este imposibil de susţinut pe termen mediu şi lung"

"Piaţa de capital rămâne o oportunitate pe care o urmărim cu atenţie în vederea refinanţării"

Marian Miluţ încă nu şi-a primit banii pentru prefabricatele furnizate bazei NATO de la Deveselu

"Pentru companiile productive este esenţială scutirea de impozit pe profitul reinvestit"

Omul de afaceri Marian Petre Miluţ, care controlează compania Prefab, a oferit un interviu ziarului BURSA în care a abordat problemele cu care se confruntă compania sa pe piaţa pe care activează şi a analizat oportunităţile economice ale anului 2014 din perspectiva mediului de afaceri. Totodată, domnia sa ne-a declarat că încă nu şi-a primit banii pentru prefabricatele furnizate bazei NATO de la Deveselu, urmând ca, în acest sens, să se adreseze departamentului de stat al Statelor Unite.

Reporter: V-aţi primit banii de pe urma prefabricatelor livrate la Deveselu? Ce răspunsuri aţi primit în această problemă şi despre câţi bani este vorba?

Petre Miluţ: Nu am primit banii pentru prefabricatele livrate la Deveselu, firma Glacial Prod SRL intrând în insolvenţă în mod deliberat. Acum se analizează tabelul de la masa credală, unde ne aflăm într-o situaţie extrem de delicată, fiind consideraţi creditori chirografari. Şansele de recuperare a banilor pe căi obişnuite sunt foarte mici, Glacial Prod având o structură de creditori foarte ciudată, cu mulţi creditori privaţi, persoane fizice cu sume foarte mari, lucru inacceptabil într-o economie de piaţă liberă, însă care presupune şi o supraveghere din partea instituţiilor statului. Ne punem întrebarea de unde anumite persoane fizice pot credita compania cu milioane de euro, după cum ne întrebăm cum a fost posibil ca o astfel de companie să fie agreată într-un astfel de proiect fără garanţii certe pentru beneficiari. Ne întrebăm cum vor justifica autorităţile române în faţa departamentului de stat al Statelor Unite, cărora ne vom adresa în curând, asupra modului în care s-au cheltuit banii sau se vor cheltui cu firme ce fac parte din structurile clientelei politice, firma Glacial Prod fiind un abonat al unor contracte cu autorităţile locale din foarte multe judeţe din România.

Interesant este că mai avem de furnizat şi alte produse în şantierul de la Deveselu, lucru pe care însă nu-l vom face decât cu plata în avans, având în vedere cele întâmplate. De altfel, am solicitat în repetate rânduri Guvernului României ca în contractele cu statul să fie plătiţi şi sub-antreprenorii români în mod direct, pe baza devizelor de lucrări executate şi recepţionate. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic în acest sens, considerându-se că este foarte complicat pentru autorităţi, dar este mai simplu pentru atâtea companii, sute, să rămână neplătite pentru că o firmă îşi cere insolvenţa în plin contract cu statul.

Reporter: Care este relaţia Prefab cu băncile? Intenţionaţi să accesaţi piaţa de capital pentru finanţare?

Petre Miluţ: Relaţia cu sistemul bancar este bună din punct de vedere al credibilităţii Prefab în piaţă. Din păcate, creditarea este foarte scumpă, iar creditele în euro au devenit nepredictibile din punct de vedere al costurilor în raport cu cursul de schimb, de aceea intenţionăm, în următorii ani, să le convertim pe cât posibil în lei sau pur şi simplu să le achităm, cu eforturile care derivă de aici.

Din păcate, piaţa de capital, care ar fi fost o soluţie pentru compania noastră pentru finanţare, fiind foarte jos, oricâte sacrificii am dori să facem, nu ne permite să ne finanţăm eficient. Dar, chiar şi în aceste condiţii, rămâne o oportunitate pe care o urmărim cu atenţie.

Reporter: Cum comentaţi evoluţia activităţii societăţii în anul 2013? A devenit centrala de cogenerare funcţională?

Petre Miluţ: Anul 2013 putem să-l considerăm complicat din punct de vedere al evoluţiilor atât în piaţa materialelor de construcţii, cât şi din punctul de vedere al cererilor de ofertă, atât din partea statului, cât şi a mediului privat. Prefab şi-a menţinut masa critică a potenţialilor beneficiari ai produselor sale pe marje, din păcate, foarte mici, într-o competiţie dusă la limită cu alte companii din domeniu care luptă efectiv pentru supravieţuire.

Multe dintre ele au clacat la sfârşitul anului, trăgând în jos şi alte companii care le-au furnizat produse şi/sau servicii. Totuşi, în 2013, împotriva tuturor piedicilor obiective şi subiective, Prefab a reuşit să finalizeze proiectul centralei de co-generare de înaltă eficienţă ajungând să furnizeze în SEN, la sfârşitul anului, aproximativ 100 MW/zi. Din păcate, opoziţia, uneori rău voitoare a instituţiilor statului, menite să sprijine atragerea de fonduri europene şi nu să obstrucţioneze aceste activităţi, ne-a împiedicat să încasăm sumele care s-ar fi cuvenit în baza contractelor încheiate cu autoritatea AM POS CCE şi OIE din cadrul Ministerului Economiei. De aceea, la data prezentă ne aflăm în două procese de revendicare a acestor datorii care se ridică la peste 1 milion euro, fără să calculăm daunele şi costurile pe care le-am suportat în această perioadă. Dar, din punct de vedere al realizării tehnice, centrala de co-generare de înaltă eficienţă, proiectată şi integrată cu una dintre cele mai prestigioase companii din domeniu, respectiv firma Kawasaki din Japonia, este o realizare de excepţie care poate duce la noi dezvoltări de capacităţi de producţie bazate pe tratamente termice folosind aburul şi energia electrică produse în Prefab.

Reporter: Care sunt greutăţile cu care se confruntă societatea, raportat la mediul economico-financiar intern şi internaţional?

Petre Miluţ: Este evident că lipsa de lichidităţi la nivelul companiilor cu capital majoritar românesc şi care nu beneficiază de o finanţare la costurile scăzute a dus la închiderea multora dintre ele, cu consecinţe asupra pieţei, dar şi asupra forţei de muncă, mulţi oameni rămânând şomeri. Deşi ne aflăm în Uniunea Europeană de peste 7 ani, mediul economic reprezentat de capitalul românesc nu a fost şi nu este sprijinit prin niciun fel de măsuri care să încurajeze investiţiile, ridicarea nivelului de pregătire al forţei de muncă, precum şi extinderea pe noi pieţe. În aceste condiţii, competiţia cu societăţile similare din piaţă europeană şi mondială este inegală, fapt care se va accentua în perioada următoare fără o strategie la nivel naţional şi o predictibilitate a mediului economic financiar.

Reporter: În ce fel încurajează sau ar trebui să încurajeze statul segmentul pe care vă desfăşuraţi activitatea?

Petre Miluţ: Statul ar trebui să înţeleagă că acel mic segment de industrie, în special cel care contribuie la dezvoltarea infrastructurii, trebuie încurajat şi sprijinit prin măsuri concrete generale şi nu punctuale. Astfel, pentru companiile productive, este esenţială scutirea de impozit pe profitul reinvestit. În mai mult de 15 ani noi am investit în combinat peste 120 milioane euro şi nimeni nu s-a sesizat asupra acestui lucru. De asemenea, companiile din domeniul productiv trebuie să aibă acces la furnizorii pentru principalele proiecte de infrastructură din România. Toate ţările îşi protejează companiile cu capital autohton, încercând astfel să-şi conserve atât capacităţile de producţie cât şi forţa de muncă. Altfel există riscul pierderii capitalului autohton dar şi al forţei de muncă. Pentru companiile din domeniul productiv, TVA de 24% este imposibil de susţinut pe termen mediu şi lung. Au trecut deja patru ani de la măsura excepţională luată în 2010. Credem că este vremea să se revină de unde s-a plecat, adică 19% cel mult.

Reporter: Care consideraţi că ar fi lipsurile pieţei pe care vă desfăşuraţi activitatea şi, în acelaşi timp, care ar fi măsurile care se impun în acest domeniu?

Petre Miluţ: Prefab este una dintre companiile de referinţă din România iar companiile de acest nivel nu pot exista fără să facă parte dintr-un plan naţional pe sectoare de activitate pe care să ne putem dezvolta. Competiţia la nivel global, atât în Europa, cât şi în întreaga lume, este extrem de complexă, cu o bună structurare şi reaşezare pe toate pieţele. Din păcate, Guvernul României nu reuşeşte să facă o analiză sectorială şi să definească care sunt companiile de interes naţional pe diversele sectoare pe care vrem să le dezvoltăm. Ce poate fi mai important în actualul stadiu de dezvoltare a României dacă nu companiile care activează în zone de dezvoltare a infrastructurii, cât şi în transporturi, agricultură, comunicaţii?

Reporter: Cum se prezintă portofoliul de comenzi şi contracte pentru acest an?

Petre Miluţ: Portofoliul de comenzi şi contracte pentru acest an este aproximativ la acelaşi nivel cu cel din anul trecut, undeva în zona 13 - 15 milioane euro. Din păcate, suma reprezintă aproximativ jumătate faţă de punctul de inflexiune, situat la aproximativ 30 milioane euro, care ar fi o normalitate pentru capacitatea de producţie a Prefab. Asta înseamnă criză. Asta înseamnă contractarea pieţei şi lipsa de investiţii în infrastructură a statului român.

Reporter: Ce investiţii s-au făcut în perioada 2012-2013 pentru modernizare şi retehnologizare?

Petre Miluţ: În perioada 2012 - 2013, Prefab a avut un vârf din punct de vedere al investiţiilor, situat undeva în zona 10 - 15 milioane euro, toate înglobate în zona de creştere a competitivităţii, de scădere a costurilor şi de dezvoltare a unor capacităţi care să ne facă competitivi într-o piaţă pe care o găsim că îşi va reveni în următorii 2 -3 ani.

Reporter: Ce investiţii se vor efectua în acest an şi în perspectivă? Aţi accesat fonduri europene?

Petre Miluţ: Din punct de vedere al investiţiilor, anul 2014 se va situa într-o zonă de consolidare şi optimizare a eforturilor făcute în ultimii trei ani încercând să obţinem rezultate şi eficienţă pentru investiţiile deja realizate.

Desigur, am accesat fonduri europene pentru centrala de co-generare, însă acestea nu au fost încasate decât în proporţie de aproximativ 62%, urmând ca pe calea instanţelor de judecată să încercăm să obţinem diferenţele. Aceasta este România! În timp ce alte ţări cu care noi concurăm în mod direct recunosc activitatea privată şi o sprijină, în România orice fel de activitate privată care nu face parte din "portofoliul clasei politice" este penalizată şi întâmpină mari greutăţi. Ca o comparaţie, am accesat fonduri şi direct prin BERD - Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - fără a avea niciun fel de consecinţe negative. Dimpotrivă, am obţinut garanţii 100%, ceea ce ne arată în mod clar ce înseamnă banii europeni în mâna instituţiilor statului român.

Reporter: Care este portofoliul de produse oferite în prezent de Prefab? Există produse noi asimilate în ultimii ani?

Petre Miluţ: Pentru Prefab, portofoliul de produse prefabricate şi alte derivate care au la bază produsele din beton este practic nelimitat. În fiecare an asimilăm noi produse şi optimizăm atât din punctul de vedere al costurilor cât şi al calităţii tot ceea ce poartă marca Prefab. Spre exemplu, ne-ar bucura dacă în anii ce urmează autostrăzile ar putea să fie dotate cu parapeţi din beton pentru zăpezi sau alte intemperii, ca să nu se mai blocheze, sau am realiza cu tuburi şi prefabricate aducţiuni de apă şi controlul lor în momentul inundaţiilor sau în sistemul de irigaţii pentru agricultură.

Reporter: Cum este structurată producţia societăţii pe tipuri de produse şi servicii şi care este ponderea acestora în cifra de afaceri?

Petre Miluţ: În general, activitatea Prefab se bazează pe trei piloni: BCA, prefabricate din beton - toată gama - şi tuburi de canalizare PREMO şi SENTAB armate la înaltă presiune. Aceşti trei piloni fac din Prefab o companie absolut necesară şi de interes naţional de care România nu se poate dispensa în următorii 20 de ani.

Reporter: Care sunt principalii furnizori ai companiei? Dar principalii clienţi?

Petre Miluţ: Principalii furnizori ai Prefab sunt LaFarge, Holcim (ciment), SMA Mineral (Burgas - var), Grimm (Germania - pastă de aluminiu). Printre principalii clienţi enumerăm: Arabesque, Popval Coş, Metale Internaţional, OYL Company, Arcocim s.a.

Reporter: Cum a evoluat piaţa internă pe segmentul dumneavoastră de activitate în ultima perioadă şi care sunt tendinţele acesteia?

Petre Miluţ: La nivelul anului 2013, după datele pe care le avem la această oră, s-a înregistrat o scădere a segmentului de piaţă al materialelor de construcţii cu 10 - 15%. Sperăm că această scădere să fie recuperată în 2014 - 2015 dar, până să ajungă la normalitate, cred că va mai dura câţiva ani.

Reporter: Ce proiecte de viitor aveţi?

Petre Miluţ: Proiectele noastre de viitor se leagă de capacitatea noastră de a integra Prefab într-o structură funcţională de nivel european care să facă din Prefab, alături de marii jucători din sectorul nostru de activitate, o companie utilă atât pentru România cât şi pentru zonele în care putem să interacţionăm.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb