Reprezentanţa Naţiunilor Unite în România şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună", cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, au organizat, astăzi, Conferinţa "Strategii de incluziune a romilor - de la intenţii bune la rezultate reale", conform unui comunicat de presă.
Comisarul European pentru Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune, László Andor, şi Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale, Familiei şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, au deschis evenimentul de la Bucureşti.
Sandie Blanchet, UN Acting Resident Coordinator, a declarat: "Reprezentanţa Naţiunilor Unite în România consideră că autorităţile de la nivel central şi local din România, precum şi cele de la nivel european, societatea civilă şi organizaţiile internaţionale trebuie să îşi reînoiască angajamentele în ceea ce priveşte incluziunea romilor. Agenţiile ONU apreciază că toţi cetăţenii români vor beneficia de faptul că toate grupurile vulnerabile, inclusiv romii, vor avea acces la servicii inclusive şi la piaţa forţei de muncă. Astfel, dezvoltarea ţării va fi sustenabilă, iar România va deveni mai prosperă".
Scopul conferinţei a fost identificarea de soluţii eficiente, cu rezultate dovedite, precum şi reînnoirea angajamanetul factorilor de decizie pentru a avansa agenda incluziunii sociale a romilor. România s-a angajat să îmbunătăţească situaţia romilor şi să ia măsuri concrete şi măsurabile în ceea ce priveşte incluziunea socială.
"Uniunea Europeană trebuie să accepte ideea că problema romilor este o problemă a întregii Uniuni Europene, şi doar împreună putem găsi cele mai bune soluţii pentru ca această minoritate să nu mai fie considerată paria societăţii. Soluţiile trebuie să plece de la educaţie şi să conducă la dezvoltarea capitalului uman, ceea ce trebuie avut în vedere cu maximă seriozitate în perioada de programare a finanţărilor europene 2014-2020", a precizat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.