Marii exportatori de petrol nu îngheaţă producţia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 aprilie 2016

Marii exportatori de petrol nu îngheaţă producţia

Preţul ţiţeiului scade

Cotaţiile petrolului brut au scăzut ieri, pe pieţele externe, după ce, în ziua precedentă, principalii exportatori de profil din lume nu au reuşit să ajungă la un acord privind îngheţarea producţiei la nivelul din ianuarie.

Eşecul negocierilor a fost determinat de tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran, iar acest rezultat al întrunirii dintre marii producători, care a avut loc la Doha (Qatar), a alimentat temerile că principalele state producătoare îşi vor intensifica eforturile de majorare a cotei de piaţă.

Duminică, statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi exportatori s-au întâlnit ca să discute pe marginea îngheţării producţiei de petrol la nivelul din ianuarie, în încercarea de a sprijini preţul ţiţeiului, pe o piaţă suprasaturată. Dar, participanţii nu au reuşit să ajungă la un acord, după ce Arabia Saudită i-a cerut Iranului, ai cărui reprezentanţi nu au venit la Doha, să semneze înţelegerea. Însă, Iranul a exclus îngheţarea producţiei sale.

Iranul, care îşi redresează exporturile petroliere după ridicarea sancţiunilor internaţionale (în ianuarie), a exclus orice limitare a producţiei sale înainte să ajungă la nivelul anterior impunerii sancţiunilor. Oficialii de la Teheran cred că ideea alăturării la un acord de îngheţare a producţiei este "ridicolă".

Reprezentantul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a declarat că regatul său nu îşi va diminua producţia dacă alţi producători majori nu îşi iau acelaşi angajament.

"Ce s-a întâmplat la Doha aduce în atenţie starea precară a relaţiilor dintre Iran şi Arabia Saudită", a declarat, potrivit Bloomberg, John Kilduff, partener la "Again Capital" LLC, fond speculativ din New York. În opinia sa, această situaţie arată marea divizare dintre Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golf.

La rândul său, analistul Peter Lee de la "BMI Research", a spus că eşecul reuniunii de la Doha face ca, acum, credibilitatea OPEC privind coordonarea producţiei să fie "foarte scăzută". Conform declaraţiilor sale, nu este vorba doar de ţiţei în cazul Arabiei Saudite, ci mai mult de o problemă de politică regională.

Şi Ed Morse, şef al departamentului de cercetare a mărfurilor din cadrul "Citigroup" Inc., a declarat: "Discuţiile de la Doha au fost o demonstraţie că guvernul saudit nu vrea să cedeze cotă de piaţă".

În situaţia dată, preţul petrolului a pierdut aproape 7% în prima parte a zilei de ieri, la bursele din New York şi Londra. Ulterior, însă, preţul s-a mai redresat, declinul fiind de peste 2%.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai a coborât cu 2,7% la ora 10:55, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 39,27 dolari barilul. Mai devreme, preţul a coborât la 37,61 dolari/baril, cel mai redus nivel din 8 aprilie până în prezent. Volumul total al tranzacţiilor de la bursa americană a fost cu 92% mai mare decât media ultimelor 100 de zile, conform cifrelor Bloomberg.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în iunie a scăzut cu 2,3%, la 42,12 dolari/baril.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este timpul ca orice jucator cu viziune si potential sa achizitioneze masiv actiuni PETROM!!!Probabil in 6-12 luni, isi vor dubla pretul, dupa cum stau lucrurile acum!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb