Marii finanţatori ai fotbalului autohton au cheltuit peste 400 de milioane euro

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 13 mai 2011

Gigi Becali (Steaua) a investit peste 85 milioane de euro, Arpad Paszkany (CFR Cluj) - 80 milioane de euro, iar George Copos (Rapid) - circa 65 milioane de euro.

Gigi Becali (Steaua) a investit peste 85 milioane de euro, Arpad Paszkany (CFR Cluj) - 80 milioane de euro, iar George Copos (Rapid) - circa 65 milioane de euro.

Criza financiară a redus foarte tare investiţiile în Liga 1, numărul celor dornici să finanţeze scăzând destul de serios în ultimii 3 ani. Până în 1989, fotbalul autohton a supravieţuit pe lângă mari întreprinderi de stat sau ministere. Căderea regimului comunist a însemnat o schimbare totală şi pentru acest sport, în primii ani fiind încercate tot felul de variante de finanţare. Abia din 1998 au început să apară adevăraţii investitori. George Copos a fost pionierul investitorilor dâmboviţeni, el începând să facă jocurile la Rapid încă din 1993, primii bani fiind împrumutaţi de la Fathi Taher. Un top al finanţatorilor în funcţie de investiţiile din fotbal, dar care să ţină cont şi de performanţele echipelor, este destul de complicat de realizat, cifrele fiind doar cele declarate de inves-titori.

Gigi Becali (FC Steaua) a inves-tit în Steaua în ultimii 9 ani peste 85 de milioane de euro. Pe plan internaţional, Steaua a înregistrat cele mai bune rezultate dintre echipele româneşti în ultimii 10 ani: semifinala Cupei UEFA, trei calificări consecutive în grupele Ligii Campionilor, titluri de campioană naţională. Arpad Paszkany (CFR Cluj) a cheltuit 80 de milioane de euro în CFR Cluj din care 25 de milioane în construcţia unui stadion modern. Echipa din Cluj a înregistrat cea mai spectaculoasă creştere din ultimii 10 ani. De la Divizia C, în 2001, la două titluri de campioană şi două participări în grupele Ligii Campionilor. George Copos (FC Rapid), cunoscut pentru "cumpătarea" sa când e vorba să cheltuiească, chiar şi aşa a investit în jur de 65 de milioa-ne de euro cu formaţia din Grant. Două titluri, un sfert de finală al Cupei UEFA, acestea sunt câteva din performanţele giuleştenilor din ultimii 18 ani. Nicolae Badea (Dinamo) este cel mai vechi acţionar dinamovist. În jurul lui au gravitat Vasile Turcu, Florian Walter, Gigi Neţoiu, Giovanni Becali, Vladimir Cohn, Dragoş Săvules-cu, Cristi Borcea, doar ultimii doi fiind în continuare în acţionariatul clubului. În aceste condiţii este greu de estimat cât, cine şi cum a investit la club, contribuţia lui Badea fiind apreciată la aproximativ 25 milioane de euro. Mai multe Cupe ale României şi titluri de campioană sunt performanţele interne. Marian Iancu (Poli Timişoara) a băgat peste 45 de milioane de euro în formaţia de pe Bega, reuşind să o transforme în una din forţele campionatului intern. Adrian Porumboiu (FC Vas-lui), regele terenurilor agricole din Moldova, a investit 35 de milioane de euro într-o echipă de fotbal care a început să conteze tot mai mult pe prima scenă. Dumitru Bucşaru (Unirea Urziceni) a inventat practic această echipă, tot el decizând să o readucă la un nivel scăzut de performanţă după ce din cauza crizei a redus drastic investiţiile în echipa ialomiţeană. A cheltuit aproximativ 30 de milioane euro cu această formaţie, reuşind să recupereze o parte din bani, 17 milioane euro, după participarea în grupele Ligii Campionilor în urma câştigării titlului de campioană. Statul (toate echipele). Pare o lozincă din altă epocă, dar fără investiţia iniţială "a întregului popor" niciun club nu ar fi avut unde să-şi desfăşoare activitatea. Toate stadioanele divizionarelor A (cu o singură excepţie - CFR Cluj) au fost construite cu bani din averea întregului popor. Cei care au preluat echipele au adus îmbunătăţiri şi au contribuit la construcţia instalaţiilor de nocturnă. Valorea totală a stadioanele din primele două ligi (peste 40) depăşeşte lejer 1,5 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb