Marii petrolişti ruşi - anchetaţi pentru fixare de preţuri

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iulie 2008

Marii petrolişti ruşi - anchetaţi pentru fixare de preţuri

Serviciul Federal Antimonopol din Rusia a lansat procedurile împotriva marilor companii petroliere din ţară, din cauza preţurilor mari de distribuţie a combus­tibililor pentru aviaţie şi a motorinei.

Companiile supuse anchetei sunt "LUKoil", "Gazprom Neft", "TNK-BP Holding", "Rosneft" şi "Surgutneftegaz", suspectate că au fixat preţuri, încălcând legea concurenţei.

Serviciul Antimonopol a acuzat aceste companii că abuzează de poziţia lor dominantă de piaţă, prin stabilirea de preţuri mari, de monopol, la vânzarea en-gros de kerosen şi motorină în Rusia. Autoritatea din domeniu a anunţat că va lansa, în curând, mai multe investigaţii şi va adopta măsuri antimonopol cu privire la piaţa combustibililor pentru aviaţie.

Săptămâna trecută, primul ministru Vladimir Putin, a declarat că, în Rusia, combustibilii pentru aviaţie au cele mai mari preţuri din lume, ceea ce este de neacceptat. Astfel, spune Putin, dacă Serviciul Antimonopol nu va adopta măsurile care se impun, cei responsabili în acest sens vor răspunde. Vladimir Putin a subliniat: "Serviciul Antimonopol ar trebui să se trezească şi să-şi îndeplineas­că în mod activ şi eficient funcţiile. Dacă acesta nu va acţiona cum se cuvine, vom lua decizii privind personalul său".

Potrivit cifrelor Serviciul Antimonopol, preţul combustibililor jet a crescut cu 70% în perioada noiembrie 2007 - iunie 2008, iar cel al motorinei - cu 24% de la finele lui 2007 până în prezent.

Oficialii companiei petroliere de stat "Rosneft" şi cei ai societăţii mixte ruso-britanice TNK-BP au declarat că au acţionat conform legii ruse şi vor coopera în cadrul anchetei antimonopol. În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii "Gazprom Neft", divizia producătoare de ţiţei aparţinând gigantului rus al gazelor "Gazprom", au precizat că societatea a acţionat conform condiţilor de piaţă şi toate modificările de preţ au fost stabilite în funcţie de evoluţia cotaţiilor petroliere pe piaţa internă şi cea externă.

Conducerea "LUKoil" a refuzat să facă vreun comentariu până la finalizarea inves­tigaţiei, iar cea a "Surgutneftegaz" nu a fost disponibilă pentru declaraţii, potrivit agenţiilor de presă străine.

Serviciul Antimonopol a subliniat că lista companiilor acuzate include toate societăţile petroliere mari din Rusia, care nu recunosc implicarea în înţelegeri de tip cartel sau încălcarea regulilor concurenţei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb