Marile bănci franceze dau în judecată BCE pentru a obţine reducerea normelor de capital

Mathias Klein
Internaţional / 21 decembrie 2016

Marile bănci franceze dau în judecată BCE pentru a obţine reducerea normelor de capital

Principalele bănci din Franţa au acţionat în justiţie Banca Centrală Europeană pentru a obţine o scutire de la regulile care le obligă să păstreze cel puţin 3% din capitalul lor sub formă de rezervă, relatează Reuters.

Potrivit registrelor Curţii Europene de Justiţie, în ultimele săptămâni, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Credit Mutuel, Groupe BPCE şi La Banque Postale au depus recursuri prin care contestă modul în care BCE calculează nivelul rezervelor. Potrivit surselor, băncile franceze consideră că nu trebuie să pună în rezervă o parte din fondurile lor proprii în raport cu depozitele pe care le-au colectat prin Livret A sau Livret de developpement durable (LDD) şi pe care ulterior le-au transferat la banca de stat Caisse des Depôts et Consignations (CDC).

Această acţiune în justiţie intervine într-un context în care băncile franceze vor trebui să respecte, începând din 2018, o serie de norme care le obligă să păstreze în rezervă cel puţin 3% din activele lor totale, scrie Agerpres. Însă, potrivit unei surse din apropierea Curţii Europene de Justiţie, procedura juridică demarată de băncile franceze ar putea dura aproximativ doi ani, ceea ce înseamnă că o decizie nu va veni înainte de intrarea în vigoare a pragului minim de 3%.

Conturile de economii scutite de taxe cum sunt Livret A sunt foarte utilizate de micii deponenţi din Franţa şi, la finele anului trecut, astfel de conturi aveau o valoare de 400 miliarde de euro. Aproximativ jumătate din aceşti bani erau plasaţi de băncile franceze la Caisse des Depôts et Consignation, care utilizează fondurile pentru a investi în locuinţe publice şi alte proiecte publice. Băncile franceze susţin că expunerea lor la CDC nu ar trebui inclusă în modul de calcul al raportului lor de îndatorare, un indicator al raportului dintre capitalul unei bănci şi activele sale totale.

BCE a mai fost acţionată în justiţie pentru programele sale de achiziţie de obligaţiuni, precum şi de micile bănci care au încercat să scape de supervizarea acesteia. Însă acesta este primul caz în care sunt implicate o serie de mari bănci din zona euro, dar şi primul caz de confruntare dintre elita financiară a Franţei şi agenţia de supervizare bancară din cadrul BCE, condusă de fostul preşedinte al Autorităţii de Reglementare Bancară din Franţa, Daniele Nouy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb