Marile bănci germane atacă BCE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iunie 2016

Marile bănci germane atacă BCE

Deutsche Bank: "BCE distruge zona euro"

"Commerzbank" ar putea stoca miliarde de euro în seifuri în loc să plătească pentru depozite la BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) riscă să rupă zona euro "de dragul stabilităţii financiare pe termen scurt", consideră specialiştii "Deutsche Bank" AG, atrăgând atenţia că politicile populiste şi extremiste se vor extinde dacă politica BCE va amâna mai mult acţiunile guvernelor.

David Folkerts-Landau, economist-şef al celei mai mari bănci germane, a declarat, într-o notă, că politica dobânzilor negative şi a relaxării cantitative loveşte puternic în cei care economisesc şi le permit politicienilor să amâne mereu reformele structurale. În acest context, banca germană susţine revenirea la consolidarea fiscală (prin austeritate) şi la reforme structurale.

Conform băncii germane, BCE şi-a pierdut credibilitatea pe pieţe şi în rândul publicului, dar instituţia nu ţine cont de acest lucru şi împinge politica sa la extreme.

"Politicienii sunt blocaţi, pentru că le este teamă că reformele nepopulare ar putea să ducă la înlocuirea lor cu politicieni mai naţionalişti şi eurosceptici, ceea ce presupune un risc si mai mare pentru zona euro", a mai declarat David Folkerts-Landau.

În acelaşi timp, "Commerzbank" AG, una din cele mai mari bănci germane, examinează posibilitatea de a stoca miliarde de euro în seifuri în loc să plătească pentru a-i depune la BCE, conform unor surse citate de Reuters.

O astfel de mişcare din partea unei bănci care este parţial deţinută de Guvernul german ar reprezenta cel mai important protest de până acum împotriva dobânzilor foarte reduse practicate de BCE, potrivit Agerpres.

Deşi deocamdată nu a fost luată nicio decizie, banca a purtat discuţii pe acest subiect cu autorităţile germane, au declarat sursele.

Un purtător de cuvânt al "Commerzbank" a declarat că banca nu stochează lichidităţi "în acest moment", dar a refuzat să declare dacă ar putea face acest lucru în viitor.

"Commerzbank" nu este singura bancă germană care se gândeşte să pună banii "la saltea". Unele bănci de economii din Bavaria analizează, la rândul lor, posibilitatea stocării numerarului, iar Nikolaus von Bomhard, directorul general al grupului de reasigurări "Munich Re", a declarat că va testa păstrarea sub formă de numerar a cel puţin 10 milioane de euro din rezervele companiei ca să vadă dacă această soluţie este una practică.

Mario Draghi: "Guvernele trebuie să acţioneze ca să ajute economia"

Chiar dacă marile bănci germane au reacţii de respingere faţă de politica BCE, instituţia europeană continuă să le ignore şi să reafirme, din nou, cât de necesare sunt măsurile guvernelor naţionale, în conduiţiile în care politica sa nu este suficientă pentru susţinerea redresării uniunii monetare.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat, ieri, la Forumul Economic de la Bruxelles, că Europa riscă să sufere pagube economice de durată din cauza productivităţii scăzute şi a ritmului de creştere scăzut. Draghi a subliniat că politica monetară a instituţiei nu poate să rezolve singură problemele cu care se confruntă continentul.

În opinia sa, guvernele din regiune trebuie să facă mai mult pentru ca economiile lor să devină mai competitive şi să creeze mai multe locuri de muncă.

"Costul întârzierii este pur şi simplu prea ridicat", a atras atenţia oficialul BCE, adăugând că reformele structurale pot sprijini creşterea economică prin scăderea şomajului. Draghi a cerut măsuri pentru reducerea şomajului de lungă durată.

Mario Draghi a mai adus în atenţie programul de relaxare cantitativă pe care l-a lansat BCE în 2015, apreciind că achiziţiile de active realizate în baza acestuia vor majora creşterea economiei zonei euro cu aproximativ 1,5 puncte procentuale în perioada 2015 - 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb