Marile companii petroliere au avut, în 2010, vânzări record de active

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 decembrie 2010

Anul acesta au avut loc 95 de înstrăinări de active în domeniul petrolier.

Anul acesta au avut loc 95 de înstrăinări de active în domeniul petrolier.

Unele dintre cele mai mari societăţi petroliere din lume au vândut active într-un ritm record anul acesta, găsind cumpărători la preţuri mari, în condiţiile în care China şi alte state emergente au nevoie de rezerve energetice.

BP Plc, "Royal Dutch Shell" Plc şi "ConocoPhillips" au realizat cea mai mare parte din cele 95 de vânzări care au avut loc pe piaţa de profil în 2010, evaluate la 49,5 miliarde dolari, conform datelor agenţiei Bloomberg. Ritmul înstrăinărilor a accelerat pe parcursul anului, iar în ultimul trimestru acestea au depăşit 20 miliarde dolari, ceea ce semnalează că tendinţa poate continua în 2011.

BP Plc din Marea Britanie, a doua companie petrolieră europeană, a înstrăinat active de 21 miliarde dolari în mai puţin de şase luni, ca să obţină sumele necesare acoperirii pagubelor generate de dezastrul ecologic pe care l-a produs în Golful Mexic. Chiar dacă BP nu ar fi vândut masiv active, tranzacţiile de pe piaţa de profil ar fi depăşit valoarea atinsă în 2007, înaintea crizei financiare: 16 miliarde dolari.

"Shell", cea mai mare societate petrolieră din Europa, şi-a realizat deja ţinta de înstrăinare a activelor pe 2010 şi 2011: 8 miliarde dolari. Săptămâna trecută, compania cu sediul în Haga a decis să vândă, pentru 1,8 miliarde dolari, zăcămintele sale din Texas către "Occidental Petroleum" Corp.

Cei mai mari cumpărători au fost companiile petroliere de stat din China. Spre exepmplu, "Cnooc" Ltd. şi "Bridas" Corp. au preluat, pentru 7,06 miliarde dolari, cota de 60% deţinută de BP la "Pan American Energy" din Argentina. Aceasta a fost cea mai mare achiziţie de active energetice de la o companie petrolieră majoră. În plus, săptămâna trecută, grupul chinez "Sinopec" a decis să plătească 2,45 miliarde dolari pentru câmpurile deţinute de "Occidental Petroleum" Corp. în Argentina.

China cumpără zăcăminte petroliere întrucât, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, cererea de energie din această ţară va creşte cu 75% până în 2035.

Fondurile obţinute de exploratorii de ţiţei din înstrăinarea de active sunt destinate acoperirii cheltuielilor tot mai mari cu proiectele de producţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb