Armata turcă a lansat, astăzi, ceea ce prezintă drept "cel mai mare exerciţiu" al Marinei sale, care se desfăşoară pe trei mări la care are ieşire ţara, într-un context de tensiuni pe tema exploarării gazelor naturale în largul insulei împărţite Cipru, relatează AFP.
Potrivit Statului Major turc, 131 de nave militare, 57 de avioane şi 33 de elicoptere participă la manevre, care se încheie la 25 mai, pe mările Mediterana, Egee şi Neagră.
Aceste exerciţii au loc în contextul în care cresc tensiunile între Turcia şi aliaţii săi american şi europeni pe tema exploatării gazelor naturale în largul Ciprului.
Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite s-au declarat "îngrijorate" de intenţia Ankarăi de a lansa activităţi de forare în "zona economică exclusivă a Ciprului".
Însă Ankara a respins aceste avertismente, apreciind că nu este obligată de acorduri de delimitare maritimă între Guvernul recunoscut la nivel internaţional al Ciprului şi alte ţări riverane la Marea Mediterană.
Autorităţile turce şi-au anunţat, la începutul lui mai, intenţia de a efectua operaţiuni de forare de gaze naturale până în septembrie, într-o zonă a Mării Mediterane care, potrivit presei cipriote, conduce în zona economică exclusivă a Ciprului.
Republica Cipru, stat membru UE, îşi exercită autoritatea doar asupra a două treimi în sudul insulei, al cărei nord este guvernat de către Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată şi nerecunoscută de către comunitatea internaţională.