Italianul Mario Draghi a obţinut, luni seara, sprijinul unanim al miniştrilor de finanţe din zona euro pentru funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), după încheierea mandatului lui Jean-Claude Trichet.
"Mario Draghi, guvernatorul Băncii Italiei, are toate calităţile necesare pentru a-i succede în funcţie lui Jean-Claude Trichet, care a fost un preşedinte eminent", a declarat Jean-Claude Juncker, liderul Eurogrup. În opinia sa, Draghi, în vârstă de 63 de ani, "a dovedit că este puternic ataşat de euro, respectiv de uniunea monetară, de Uniunea Europeană şi construcţia sa".
Jean-Claude Trichet, care îşi încheie mandatul la data de 31 octombrie, a stat în fruntea BCE timp de opt ani.
Numirea oficială a lui Mario Draghi, în plină criză a datoriilor în zona euro, trebuie, însă, să aştepte summit-ul de vară al şefilor de stat şi de guvern din UE, aceştia fiind cei care vor lua decizia în cauză.
Dacă va fi confirmată, nominalizarea lui Mario Draghi va crea totuşi unele probleme în ceea ce priveşte componenţa consiliului director al BCE. Cu Mario Draghi şi Lorenzo Bini Smaghi, Italia va avea doi reprezentanţi (din şase) în consiliul director al BCE, în timp ce Franţa nu va mai avea niciun reprezentant după plecarea lui Trichet. Franţa şi-a exprimat dorinţa ca Lorenzo Bini Smaghi să se retragă ca să lase locul unui francez, însă se pare că italianul intenţionează să rămână în funcţie până în 2013, când i se termină mandatul.
Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel a declarat că Draghi este cel mai potrivit succesor al lui Trichet, fiind "foarte apropiat de ideile Germaniei privind cultura stabilităţii".
Draghi a devenit favorit pentru postul de preşedinte al BCE în luna februarie, după retragerea din cursă a guvernatorului Bundesbank (banca centrală a Germaniei), Axel Weber, susţinut de oficialii de la Berlin.