Ministrul Muncii, Marius Budăi a prezentat luni, la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile: Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, informează news.ro.
El a mai spus că toate aceste reglementări şi toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului, aşa cum este normal.
"Avem un contract în derulare cu Banca Mondială, pentru a îndeplini cerinţele din PNRR. (..) Astăzi, de dimineaţă, am primit aşa cum scrie în contractul de asistenţă cu Banca Mondială un raport care conţine măruri pe care ar trebuie să le prevadă următorul proiect de act normativ, astfel încât să implementăm PNRR, un PNRR care a fost scris de Raluca Turcan, dacă vorbim de Muncă şi asumat de Florin Cîţu, în calitate de premier, de ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme, Cristian Ghinea" a spus ministrul.
Marius Budăi a arătat că au în aceste recomandări de la Banca Mondială, astfel încât să respect jalonul, măsuri care să vină în îndeplinirea celor 5 cerinţe din jalonul pentru pensiile aşa-zis speciale (..) Din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, ştiţi foarte bine, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie introduse în acest jalon.
"Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, adică să nu depăşească salariul", a spus Budăi.
Ministrul Muncii a precizat că toate aceste reglementări şi toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului, aşa cum este normal.
Budăi a mai spus că sunt propuneri care trebuie reglementate prin lege. Ministrul a arătat că va fi un comitet interministerial cu toţi miniştrii, prezident de premierul Nicolae Ciucă.
Ministrul a mai declarat despre acel procent obligatoriu pentru pensii, prevăzut în PNRR, că din discuţiile pe care le-a avut în cadrul vizitelor de săptămâna trecută, precum şi a discuţiilor liderului PSD Marcel Ciolacu, în familia social-democrată, "aproape sigur, acel procent de 9,4%, acea măsură antiromânească şi acel an 2070 ales aleatoriu, pe care nici Comisia Europeană nu îl înţelege, cu siguranţă va fi scos din Planul Naţional".
"Nu există în niciun PNRR din ţările europene şi nu există în nicio legislaţie naţională a statelor member, noi eram singurii care ne condamnam la sărăcie actualii seniori ai României şi viitorii seniori", a spus Budăi, adăugând că "acest procent mai mult ca sigur va fi scos".
Ministrul a mai spus că în PNRR erau prevăzuţi 4 milioane de euro pentru consultanţă. "Am reuşit, împreună cu colegii de la Ministerul Muncii şi am negociat şi cheltuim doar 1,5 milioane euro, 2,5 milioane rămân la dispoziţia statului român", a completat el.
Budăi a arătat că aşteaptă convocarea de la premier, pentru discuţia pe acest subiect, împreună cu miniştrii de resort, care trebuie să spună din punctul lor de vedere, al specialiştilor din domeniu, care sunt paşii de urmat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.10.2022, 21:49)
Ce jaloane sa prezinte Budai? El și-a luat bacul la 36 de ani.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Bucian Lode, polițist cu BMW din bani publici în data de 25.10.2022, 08:03)
În afara pensiilor de serviciu militare, care nu sunt pensii speciale cum se tot induce eronat ideea, restul pensiilor asa zis speciale se pot desființa în totalitate și aranja pe principiul public al contributivitatii. Sa nu uitam ca pensiile militare de serviciu au fost instituite încă de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza și nici în perioada comunista nu s-a atins nimeni de ele. Inca de pe vremea Imperiului Roman, militarii lasati la vatra erau improprietariti de stat cu o bucata de pamant si o solda lunara din care sa traiasca pentru serviciile aduse statului. Si in prezent, pensiile militare de stat sunt prezente în toate statele membre NATO și UE din care facem parte și noi ca tara.
După revoluție, diverse categorii profesionale (magistrați, parlamentari, primari, prefecții, Curtea de Conturi, diplomați, aviatori etc), profitând de context, si-au elaborat legi favorabile pentru a beneficia de pensii speciale. În Europa nu exista asa ceva pentru aceste categorii profesionale, acestea trebuie desființate imediat asa cum au fost ad-hoc infiintate și recalculate pe principiul contributivitatii.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de sabin în data de 25.10.2022, 08:27)
Stati sa ajunga desfiintarea pensiilor alea la "magistratii" de la ccr si sa vedeti cum o sa le desfiinteze aia!!?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2022, 10:00)
Si mai interesant : in toate domeniile ,statului roaman ii trebuiese mii de aprobari,avize,consultanta,de la toti ce se sunt dispusi sa le dea,Acest fapt nu face decat sa submineze suveranitatea nationala.O sa ajungem sa cerem aviz si pentru lucruri marunte cum ar fi mersul la....t ...a
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2022, 12:18)
N-ai inteles nimic, nu au cerut aprobare ci consultanta! dar tu aurar fiind, vrei sa zici altceva...
Oricum, toate legile sunt prost facute, cu n posibilitati de ocolire a lor, de fentare, doar asta cu pensiile speciale au facut-o bine, nu pot fi nicicum desfiintate!