Parlamentarul social-democrat, Marius Budăi, a declarat astăzi că în urma adoptării legii prevenirii de către Camera Deputaţilor, începe o nouă etapă a relaţionării statului în relaţia cu oamenii de afaceri din ţara noastră, bazată pe respect şi încredere, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Marius Budăi a declarat: "Legea prevenirii înseamnă în primul rând mai mult respect arătat întreprinzătorilor care reprezintă principalul motor care creează locuri de muncă. După promulgarea legii de către domnul preşedinte Klaus Iohannis, nu se va mai aplica nicio amendă operatorilor economici fără a se derula înainte o acţiune de prevenire şi se va întocmi un plan de remediere a deficienţelor identificate. Un lucru foarte important este acela că prin acest act normativ peste 75 de milioane de euro pe an vor rămâne în buzunarele antreprenorilor români. Aceasta este suma plătită anual de oamenii de afaceri pentru abaterile minore care le sunt imputate. Aceste fonduri vor putea fi utilizate pentru investiţii şi creşterea sau specializarea forţei de muncă".
Contravenţiile la care face referire deputatul PSD s-au referit în principal la: eliberarea unor documente cu întârziere, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de venit, indicarea preţurilor pe anumite produse într-un mod mai greu de citit, neafişarea orarului de funcţionare la intrarea în unitate, în mod vizibil din exterior sau redactarea incorectă a legitimaţiilor de prezentare a vânzătorilor din anumite magazine, conform comunicatului.
În urma adoptării legii prevenirii pentru prima constatare a acestor contravenţii, agenţii comerciali vor fi sancţionaţi cu avertisment şi li se va solicita să urmeze un plan de conformare. Abia, după al doilea control, dacă aceştia nu vor remedia deficienţele constatate de organele de control vor fi sancţionaţi cu amendă contravenţională.
Acesta a completat: "Le mulţumesc tuturor întreprinzătorilor botoşăneni care au participat la consultările publice pe care le-am organizat şi ale căror propuneri le-am susţinut în cursul dezbaterilor din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor. Este o lege bună care instituie principiul bunei-credinţe faţă de antreprenori. Sper ca din momentul în care va intra în vigoare, relaţia dintre stat şi oamenii de afaceri să intre pe un făgaş normal, pe baza respectului şi sprijinului reciproc".