Îndeplinirea jalonului 215 din PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale va fi realizată până la finalul acestui an, a declarat, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, la programul Ora Guvernului, Marius Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, care a precizat că a fost întocmit draftul privind proiectul legislativ necesar.
"Banca Mondială ne-a înaintat un raport pe baza căruia lucrăm acum cu reprezentanţii ministerelor şi instituţiilor beneficiare pentru întocmirea proiectului legislativ care va fi trimis şi la Consiliul Superior al Magistraturii, va fi înaintat Comisiei Europene şi va fi depus în Parlament pentru a ne exprima cu privire la aceste pensii. (...) Draftul de proiect care este pe finalul întocmirii îndeplineşte toate criteriile din PNRR. Se va reduce cheltuiala cu plata drepturilor privind pensiile speciale, deoarece cuantumul pensiei nu va mai depăşi cuantumul salariului", a precizat Marius Budăi.
Dezbaterea a fost organizată la iniţiativa deputaţilor USR care l-au acuzat pe ministrul Muncii că nu doreşte eliminarea pensiilor speciale din sistemul public de pensii din ţara noastră.
"Nu se pot crea categorii noi de pensii speciale spune PNRR, dar de anul viitor vor intra în plată pensiile speciale ale aleşilor locali, care reprezintă o nouă categorie de pensionari speciali. (...) Urmăriţi doar o cosmetizare de formă a pensiilor speciale, după care cu ajutorul Curţii Constituţionale vă veţi întoarce la situaţia anterioară. De ce păstraţi pensiile speciale şi le mai şi creşteţi? (...) 9,4% din PIB v-ar permite să creşteti astăzi punctul de pensie la 2000 lei şi v-ar mai rămâne spaţiu bugetar. Vă provoc să eliminaţi pensiile speciale şi voi recunoaşte public că aţi făcut-o, dar nu ne paşte din păcate acest pericol pentru că beneficiarii pensiilor speciale sunt ai voştri, printre care se numără condamnaţii penal Adrian Năstase şi Miron Mitrea", le-a transmis deputatul Cristian Seidler (USR) reprezentanţilor coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR.
"Aştept ca domnul ministru Budăi să ne spună dacă coaliţia PSD-PNL vrea să taie pensiile speciale ţinând cont că e condusă de la Palatul Victoria de un premier cu pensie specială. Vedem cu în fiecare zi PSD şi PNL licitează procente de mărire a pensiilor: domnul Marcel Ciolacu vine şi zice 10%, domnul Klaus Iohannis vine şi spune 15% şi, dacă probabil vine domnul Rareş Bogdan, va spune 30%", a spus deputatul Ionuţ Moşteanu, USR.
În şedinţa de plen de ieri, a fost curioasă poziţia deputatului liberal Raluca Turcan, care l-a criticat pe reprezentantul partenerilor de la guvernare, Marius Budăi, şi a susţinut că acesta are un proiect de reducere a pensiilor speciale întocmit anul trecut de experţii Ministerului Muncii.
"Îi recomand domnului ministru să preia proiectele pe care le-a găsit în minister. PNL are principii de la care nu poate abdica, prezentate public: pensiile trebuie bazate pe contributivitate, chiar dacă unii se fac că nu înţeleg principiul; reforma trebuie să fie echitabilă şi constituţională. (...) Contributivitatea se raportează la punctul de pensie. E trist şi iresponsabil că unii se joacă cu speranţele a 4,9 milioane de pensionari fluturând procente umilitoare. Majorarea pensiilor mai mici de 3000 lei e posibilă imediat dacă s-ar vota creşterea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2000 la 3000 lei, ceea ce va duce la creşterea a 1 milion de pensii", a spus Raluca Turcan.
Referitor la solicitările formulate de reprezentanţii USR, Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD a răspuns: "Să aud USR vorbind şi repetând solidaritate e ca şi cum aş vedea un userist făcându-şi cruce, îngenunchind la biserică sau fiind evlavios. E curios cum partidul care a băgat în PNRR interdicţia de a creşte pensiile, care s-a înfiinţat pentru a desfiinţa pensionarii, e cel care ne vorbeşte de solidaritate. Trebuie să recunoaştem că sistemul nostru de pensii este incorect, că avem pensii aberante şi majoritatea nu sunt pe contributivitate. Dacă îi întrebi 9 din 10 oameni spun că PSD a făcut cel mai mult pentru pensionari. Recunosc că dacă întrebi cine s-a bătut cu pensiile speciale, 9 din 10 vor spune că USR. Ce a făcut USR să elimine pensiile speciale? Nimic. Îmi dau seama de ce sunteţi disperaţi ca nu cumva actuala coaliţie de guvernare să elimine pensiile speciale. Pentru că, dacă reusim acest lucru, vă desfiintaţi. Acest guvern este primul care redactează un proiect ce va fi trimis la Parlament prin care vor fi redimensionate aceste pensii aberante".
Reprezentanţii AUR au criticat şi ei actualul sistem de pensii. George Simion, preşedintele AUR, l-a criticat pe ministrul Budăi că a renunţat la negocierea eliminării din PNRR a procentului de 9,4% din PIB referitor la cheltuielile cu sistemul public de pensii.
"Nu puteţi, dar intenţiile legate de pensii sunt periculoase; vreţi să daţi mită electorală nemărind punctul de pensie, să daţi oamenilor amărâţi o singură dată, o sumă mare, ca să aveţi garanţia că vă vor vota. Subiectul audierii de azi e unul singur: tăiaţi pensiile speciale; prea mult v-aţi bătut joc de multe categorii sociale", a spus George Simion.
Printre parlamentarii care au oferit soluţii s-au numărat cei de la UDMR şi de la Forţa Dreptei. Eva Andrea Csep, UDMR, a afirmat că toate pensiile trebuie să se bazeze pe principiul contributivităţii, iar în cazul funcţionarilor şi demnitarilor publici care au restricţii şi incompatibilităţi, statul să acorde puncte în plus la pensie, precizând că nicio pensie nu trebuie să fie mai mare decât salariul net încasat de persoana respectivă în momentul în care a solicitat pensionarea.
Violeta Alexandru, Forţa Dreptei, fost ministru al Muncii în guvernul Orban, a spus că o soluţie echitabilă ar fi ca pensionarii din ţara noastră să aibă o pensie ce ar însemna 80% din ultimul venit sau din venitul lunar pe ultimele 12 luni înainte de pensionare.
"Pensionarii sunt astăzi în genunchi în faţa PSD care i-a jignit crescând pensiile sociale până la nivelul celor de contributivitate. Asta nu e creştere a pensiilor ci voucherizare şi, din păcate, încurajaţi pomana, nemunca şi dependenţa de decizia politică. În PNRR, scrie raţionalizare, revizuire, reducere, aliniere, mai puţin desfiinţarea pensiilor speciale. Ceea ce nu înseamnă că noi ca ţară nu avem dreptul şi datoria să discutăm ce semnale dăm oamenilor care muncesc", a concluzionat Violeta Alexandru.
1. nu cre'ca...
(mesaj trimis de ian în data de 21.11.2022, 21:53)
...e constitutional.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2022, 07:01)
vor depasi mnivelul real al cosului minim?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2022, 07:16)
Pensie bazată pe contributivitatea din toți anii de muncă!
Magistrații încă 15% din pensie în plus, dar doar dacă se pensioneaza la 65 de ani! Justificare, magistratul are anumite interdicții în afaceri
Parlamentarii, 7% în plus la pensie dar pensionarea la 65 de ani !
Militarii, 10% la pensionarea la 58 de ani !
Polițiștii 10%, pensionarea la 58 de ani
Primarii nimic!
Am tinut cont,de interdicții la magistrați, de epuizari fizice la militari și polițiști, de prezența publică a parlamentarilor ( nu poate apărea oricum),de stresul și sicanarea la care sunt expuși din partea unor foști condamnați care nu-i uită!
Revoluționarii de o zi din dec 1989 cu ff mici excepții nimic!
Ce ziceți?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2022, 07:21)
Am fost puțin neclar și rectific: polițiștii și magistrații sunt expuși unor amenințări din partea foștilor condamnați nu parlamentarii!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2022, 11:17)
Contribuitatea pe intreaga activitate.Nu putini salariari,spre sfarsitul activitatii datorata starii fizice,au lasat-o mai..... moale De ce sa-i pedepsim pentru ca a muncit ,bolnavi fiind.