MARIUS DAN, FP: "Dacă nu vom avea o listare la Londra, cel mai probabil vom diminua pachetul scos la vânzare la BVB"

M.G.
Piaţa de Capital / 16 iunie 2022

"Dacă nu vom avea o listare la Londra, cel mai probabil vom diminua pachetul scos la vânzare la BVB"

Actualizare Marius Dan: "Dorinţa noastră este ca Hidroelectrica să fie listată până pe 15 noiembrie. Este un obiectiv foarte ambiţios având în vedere momentul în care ne aflăm şi paşii ce trebuie urmaţi. Dacă nu vom reuşi în 15 noiembrie, probabil că până în luna februarie a anului viitor Hidroelectrica va fi listată".

---

Listarea companiei Hidroelectrica doar la Bursa de Valori Bucureşti ar determina Fondul Proprietatea să reducă pachetul minim de acţiuni pe care doreşte să îl scoată la vânzare, iar acest lucru ar duce la neîndeplinirea de către statul român a condiţiei prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat astăzi, Marius Dan, deputy CEO Corporate Strategy la Franklin Templeton Bucureşti, în cadrul unei conferinţe organizată de Energynomics despre strategia în domeniul energiei.

"Pachetul minim pe care dorim să îl listăm este de minim 15%, datorită condiţiei din PNRR. Am vrut să venim în sprijin statului român să îndeplinească condiţia respectivă prin listarea pachetului deţinut de noi. Dacă nu vom avea o listare la Londra, cel mai probabil vom diminua pachetul scos la vânzare la BVB, pentru că e greu de crezut că vom reuşi să atragem cerere efectivă de peste 7 miliarde dolari pentru acest IPO.

Trebuie să fim realişti, oricât de mult ne-am dori, pur şi simplu nu există, e imposibil să ajungem la o astfel de sumă la BVB. De aceea, daca vom avea doar o listare la Bucureşti, va trebui să diminuăm semnificativ pachetul vândut pentru a crea o tensiune pe preţ pentru că dorim o anumită evaluare pentru Hidroelectrica, iar acest lucru nu va ajuta statul român să îndeplinească condiţia din PNRR", a spus Marius Dan.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Deci in loc de 20 % care era pragul maxim, nu vor scoate in IPO nici 15 %, ca nu poate absorbi piata :)) Deci vor scoate probabil un 10 % si peste 6 luni sau un an FP isi va vinde restul de actiuni de la Hidroelectrica printr-un "plasament privat accelerat" cum au facut cu Romgaz prin 2016 parca, atunci cand au prabusit pretul de la 30 la 23 de lei actiune cu operatiunea lor speciala de vanzare accelerata :)) Sa vedem daca si Hidroelectrica va face aceeasi figura :))

    1. Marius, ce-ar fi sa testati concret interesul fondurilor romanesti si straine care au fost si poate mai sunt actionari FP? Ad

    "e greu de crezut că vom reuşi să atragem cerere efectivă de peste 7 miliarde dolari pentru acest IPO". Cred ca este vorba mai degraba de 7 miliarde de lei.

    1. intregul pachet de la Hidro ar valora 2.2 miliarde de dolari, adica 10 miliarde lei. FP spune ca pentru ca crea tensiune pe pret, adica pentru a sustine pretul dupa listare e nevoie ca in IPO sa se subscrie de 2-3 ori mai mult decat suma de 2.2 miliarde dolari, deci undeva intre 6-7 miliarde dolari. E clar ca piata romaneasca nu va putea pune la bataie o asemenea suma, asta e ideea articolului

      o gramada de manipulari din partea FP, in cascada.

      1. nu este nevoie de nici o tensiune, cine nu a luat in IPO va lua de pe bvb; 

      2. fondurile de pensii AU cu siguranta suficienti bani pentru a cumpara si 50% din HDR 

      3. populatia (persoanele fizice) are mult mai multi bani decat spun statisticile, pur si simplu pt ca exista economia la negru. Deci si asta pica. 

      4. Daca ar fi sa mergem pe teoria FP ca 'nu s-ar strange 6-7 mld $', prima intrebare este: ce face dep. de marketing al BVB, pentru a creste exponential nr de conturi de pers. fizice??

      Posibil sa ai dreptate. Din cererea de 7 miliarde de dolari macar sa fie doritori sa cumpere la supraevaluarea dorita de FP de cat vand ei de 7-8 miliarde ron. Daca vand la un PER corect se formeaqza cerere garla, daca nu cauta o piata externa unde sunt doritori sa cumpere la un PER mai mare decat ar fi la BVB, de asta plange FP sa listeze la Londra.

      Vezi cazul BitDefender unde nu se hotarasc la ce pret sa vanda, de jumatate de an. Vor la un PER cat mai mare dar ghinion ca lumea nu prea mai este dispusa nici la NY, mama burselor cu PER-ul cel mai mare.

    nu se inteleg, inseamna ca listarea poate anul viitor sau cine stie ce se mai intampla si iar o sa fie amanari peste amanari

    arunca si asta cu miliardele ca manelistii,ca doar a absolvit scoala lui Vantu.Daca il coopteaza si pe Freciu dau HDR cu 70 de meleoarde,fara numar

    hai ca fondurile de pensii sunt datoare sa piarda banii clientilor,dar retailul cat se baga cand 99,99% va pierde bani a doua zi dupa IPO?Asta s-a intamplat mereu,dar acum e 10x cu pretul la curent la nivel nesustenabil pentru consumatori,ca doar de aia e plafonat,subventionat peste tot 

    intotdeauna, statul roman o va alege pe aceasta.

    Deja m.am plictisit de când tot se pregătesc ăștia cu listarea Hidroelectrica....oricum la prețul la care se va lista va fii imens, se speculează că între 15-20 PER...sunt alte companii care se tranzacționează acum mult mai bine, sub 10 PER, plus că dau și dividende bune! Dar se vor găsi fraieri sa cumpere nu am nici o îndoiala!

    Problema-i ca piata merge in jos si dupa cum arata actiunile FED si a altor banci centrale, va continua sa mearga in jos. Eu personal sunt cam 80% in cash, si asteptam sa merg "all in" la IPO Hidroelectrica. Acum ma gandesc ca probabil n-are rost la PER cca 18 cat vor FP. PER 18 nu-i realist pt starea in care e piata acum si pana in noe cine stie. In 2023 s-ar putea sa fie si mai rau. In plus acest PER sa nu uitam ca e facut intr-o perioada cu preturi absolut record la electricitate, care s-ar putea sa nu se mentina in viitor pe masura ce dobanzile cresc si cererea scade. Parerea mea, poate gresesc. O firma foarte buna dar bad timing pt listare.

    Cifre si dorinte, jaloane printre care aluneca dl. M. Dan. Adevarul? Acum nu. Stie ca nu vine Fortuna ci furtuna nu numai la Bucuresti ci si la Londra. Si atunci vrei sa vinzi HDR la pret de sold? O poti face si la Bucuresti.

    Da dl. Dan nu e momentul potrivit, iubitori ai Fortunei vine furtuna. 

    1. Vindeti si voi mai ieftin, pe la per de 3 , cum este snp si scapati de hidro. Asta cat titlurile de stat nu ajung la 10%.altfel...

      Vad ca va ambitionati sa vindeti hidro cand djia o sa fie 19.000 si dobanda 12%. CUI? V a da hidro dividend peste titlurile de stat?

      Mda, deja 9% si statu nu gaseste bani...hidro ce dividend ofera?: cu ce randament? 5%?

    ... cu un PER urias !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb