Marius Dunca: Sportul are nevoie de armonizarea legislaţiei

Au consemnat EMILIA OLESCU ŞI DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 20 martie 2017

Marius Dunca: Sportul are nevoie de armonizarea legislaţiei

Marius Alexandru Dunca, foarte cunoscut din postura de şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) se ocupă de destinele tineretului şi sportului în Cabinetul Grindeanu. Obiectivele ministrului sunt îndrăzneţe, acesta sperând ca la finalul mandatului să lase în urmă câteva lucruri esenţiale pentru relansarea activităţii sportive.

Reporter: Cât de ancorat eraţi în realităţile sportul românesc înainte de a prelua acest minister?

Marius Alexandru Dunca: Ca orice cetăţean, ca orice tânăr, priveam cu atenţie către evenimentele sportive. Tânăr fiind am practicat multe sporturi, handball, fotbal, baschet, atletism pe care le făceam în şcoală, dar nu am ajuns niciodată să fac sport de performanţă. Până să fiu ministru aveam cunoştinţe, dar la nivel macro, nu în profunzime. Nu e greu să faci o analiză a sportului românesc , vezi rezultatele, evaluezi ce a fost în trecut şi vezi unde s-a ajuns.

Reporter: Ca ministru trebuie să iubiţi, în egală măsură, toate sporturile, e în fişa postului, dar care este sportul de suflet?

Marius Alexandru Dunca: Fiind născut într-un oraş de munte, iubesc sporturile de iarnă, fiind născut într-o zodie a apei, iubesc şi sporturile nautice.

Reporter: Există un lucru care v-a şocat/încântat când aţi preluat acest portofoliu?

Marius Alexandru Dunca: Foarte bună întrebare. Ce m-a şocat? Mă aşteptam la anumite lucruri, pentru că am o anumită experienţă administrativă ştiu ce înseamnă să lucrezi cu funcţionarii publici, mi-aş fi dorit o mai mare implicare din partea angajaţilor ministerului, dar ca de obicei trebuie să tragem de funcţionari, care au drepturi, dar nu prea le regăsim obligaţiile. Trebuie să conştietizăm că doar împreună vom reuşi pentru că un ministru nu poate să rezolve singur toate problemele pe care le are un minister precum cel al tineretului şi sporturilor. Angajaţii statului nu trebuie să uite că nişte cetăţeni îşi plătesc taxele şi impozitele şi aşteptările sunt foarte mari. Îi încurajez şi sper să vină cu soluţii pentru că avem angajaţi care sunt aici dinainte de 1989 dar şi după 1989 şi cunosc foarte bine istoria sportului. E un moment T0 şi trebuie să spunem "restart" pentru întreg sportul românesc şi trebuie să venim cu soluţii pentru a rezolva problemele. Aţi întrebat ce m-a marcat la nivel pozitiv. Aceşti campioni, modelele noastre, cei care ne-au dat satisfacţia de a fi români când au demonstrat lumii întregi că putem fi cei mai buni şi că nimic nu este imposibil în această lume. Consider că în momentul de faţă sportul este cel mai bun ambassador pe care îl poate avea România şi România are nevoie de campioni, are nevoie de modele şi ar trebui să-i promovăm pe aceşti performeri, care ne-au adus adevărata mândrie că suntem români. Să nu uităm câte sacrificii fac aceşti campioni care ne-au făcut să plângem de fericire de foarte multe ori.

Reporter: Situaţia sportului autohton nu este una grozavă, a se vedea inclusiv rezultatele obţinute la ultima ediţie a JO. Unde au greşit predecesorii dumneavoastră?

Marius Alexandru Dunca: Nu sunt aici să analizez trecutul sau să caut vinovaţi. Sunt alte instituţii abilitate să se ocupe cu asta. Eu conştientizez prezentul şi voi fi responsabil de viitor. Sunt un partener al tineretului şi sportului, pentru că un ministru este acela care trebui să găsească soluţiile legale de rezolvare a problemelor şi să folosească toate pârghiile legale pentru atingerea obiectivelor. Tocmai de aceea am înfiinţat Consiliul Naţional al Mişcării Sportive unde adunăm la masă secretari de stat din toate ministerele care se pot implica si sunt decizionale. Ne strângem, discutăm şi trebuie să găsim soluţiile optime.

Reporter: Numiţi trei lucruri fundamentale, care pot fi făcute în mandatul dumneavoastră, şi care să ajute la redresarea mişcării sportive?

Marius Alexandru Dunca: Armonizarea legislaţiei, dacă eu minister nu pot să-ţi ofer un buget care să-ţi satisfacă toate dorinţele, trebuie să-ţi ofer posibilitatea să atragi parteneri şi vorbim de Legea Sportului şi Legea Sponsorizării. Uitaţi ce se întâmplă acum, observăm că în într-un judeţ Curtea de Conturi spune că e legal ce s-a făcut, iar în alt judeţ spune că nu. Nu este o practică unitară. O altă problemă, trebuie să ne aşezăm cu toţii la masă şi să discutăm despre infrastructura sportivă. Fiecare preşedinte de consiliu judeţean, fiecare primar şi-ar dori să aibă în proprietate un bazin, un patinoar, o sală de sport, un teren de fotbal, unul de rugby, dar nu a întrebat nimeni care e viziunea dezvoltării pe infrastructură. Să vă dau câteva exemple concrete, am făcut nişte săli de sport în comune, unde nimeni nu a făcut niciun campionat, în unele nici măcar nu s-a intrat în sală şi am cheltuit nişte bani fără să avem o viziune. Am solicitat federaţiilor sportive să-mi spună din punctul lor de vedere cum trebuie dezvoltată infrastructura. Apoi facem o radiografie clară şi spunem, avem nevoie de atâtea săli, de atâtea patinoare, de atâtea bazine în următoarele locuri. Degeaba fac patinoar într-un judeţ sau oraş unde nu am niciun practicant, doar ca un primar să se laude că are un astfel de obiectiv.

Reporter: Referitor la practicarea sportului în mediul rural, sunt nişte proiecte la câteva federaţii, spre exemplu unul la lupte: 50 de cluburi la sat, dar există un plan mai amplu în acest sens?

Marius Alexandru Dunca: Dacă ne uităm atent observăm că foarte mulţi sportivi şi foarte mulţi campioni au provenit din zona rurală. Pentru că tinerii de la sat vor să facă ceva să-şi depăşească condiţia. Dacă pe un astfel de tânăr îl duci la un cantonament de o stea sau două stele el este bucuros şi montat să muncească, dar dacă iei un tânăr din mediu urban, învăţat de părinţi cu condiţii de patru-cinci stele, o să zică "nu, e un regres, nu un progres" şi nu va fi interesat. De ceea când vorbim de sportul de performanţă trebuie să luăm în calcul mediul unde găsim acele talente şi să stabilim cum transformăm talentul în performanţă. Sportul de masă trebuie încurajat. Am uitat de campionatele între comune, între şcoli, între universităţi. Trebuie să angrenăm tinerii, pentru că ei îşi doresc să vină către sport, care oferă disciplină şi ordine. Avem nevoie de asta.

Reporter: Federaţiile sportive sunt mulţumite de bugetul alocat şi ce măsuri se iau împotriva celor care au sportivi depistaţi că s-au dopat?

Marius Alexandru Dunca: Niciodată nu vom fi mulţumiţi cu un buget. Cei care au greşit în legătură cu dopajul au văzut că le-am tăiat din buget şi în contract acum am stipulat ca fiecare federaţie să aibă un medic, vorbim de informare corectă, completă şi precisă, pentru că de multe ori se poate ca sportivul să nu ştie ce se întâmplă, nu i s-a adus la cunoştinţă. Încurajez federaţiile ca în România să se desfăşoare cât mai multe competiţii internaţionale, dar pentru asta nu putem să luăm doar de la bugetul statului, aceste evenimente ar trebui să genereze resurse, trebuie să ştim să atragem parteneri, statul te ajută, dar este şi rolul tău ca şi conducător de federaţie să atragi investitori şi să scoţi în evidenţă importanţa sportului pe care îl practici. Ca preşedinte de federaţie trebuie să fii un manager foarte bun, în acelaşi timp trebuie să ştii şi marketing, trebuie să lucrezi şi la imagine. Sper aici, legat de imagine, să găsesc deschidere la tot ce înseamnă mass-media pentru promovarea campionilor şi eroilor, pentru că România are nevoie de modele.

Reporter: Revenind puţin la infrastructură. Capitala stă foarte prost la infrastructură sportivă , nu există un bazin olimpic, un patinoar o sală polivalentă modernă...

Marius Alexandru Dunca: Am discutat acest aspect cu doamna primar Gabriela Firea, este foarte deschisă spre acest lucru şi facem demersurile legale pentru a demara cât mai curând aceste proiecte. Cu siguranţă se vor realiza aceste lucruri, pentru că doar aşa putem să ne depunem candidatura şi să organizăm orice fel de campionat, la orice nivel. Acum toate campionatele le-am dus la Cluj, pentru că acolo există o sală polivalentă cu toate dotările.

Reporter: În 2020 găzduim meciuri ale CE, când vor începe efectiv lucrările la stadioanele care vor fi implicate în competiţie?

Marius Alexandru Dunca: Această problemă ţine mai mult de Ministerul Dezvoltării, se va face o comisie interministerială care să se ocupe de această chestiune.

Reporter: Ce altă problemă vă preocupă în acest moment?

Marius Alexandru Dunca: Salarizarea. Cerem performanţă de la profesorii - antrenori dar le oferim salariul minim pe economie. Trebuie să investim în educaţie. Sălile de sport din şcoli nu au nevoie de mari investiţii, sunt câteva lucruri elementare pe care o sală de sport dintr-o unitate de învăţământ trebuie să le aibă. Ţin foarte mult la acele ore obligatorii de educaţie fizică. Să nu fugim de sport, sportul înseamnă sănătate, înseamnă un alt stil de viaţă, disciplină şi ordine. Sănătatea este cea mai importantă.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb