Ambasadorul Finlandei în România, Marjut Akola, a declarat astăzi, în contextul preluării de către ţara sa a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, că unul dintre obiectivele acestui mandat de şase luni este consolidarea setului de instrumente europene utilizate pentru susţinerea statului de drept.
"Vor există câteva chestiuni concrete care trebuie întreprinse, există raportul de la Comisie cu privire la MCV. Deci, vom prelua şi problema MCV pentru a avea o concluzie din partea Consiliului şi, evident, vom avea şi o analiză, o discuţie cu privire la statul de drept. Se impune să existe o concluzie pe această temă şi sperăm să ajungem la această concluzie. Ideea este să consolidăm setul de instrumente europene utilizate pentru susţinerea statului de drept", a arătat ambasadoarea, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Reprezentanţa Comisiei Europene în România, scrie Agerpres.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a precizat că, în condiţiile în care există Cadrul UE pentru statul de drept, nu înţelege de ce mai este necesară menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria.
"Din punctul nostru de vedere, MCV nu îşi are sensul într-o Uniune Europeană unde există un sistem global care se referă la respectarea statului de drept de către toate ţările. Deci, din acest punct de vedere, nu văd care este argumentul pe baza căruia două ţări - care au avut într-adevăr la intrarea în UE acest mecanism - nu văd de ce pentru două ţări, pe lângă mecanismul de stat de drept care există la nivelul UE, ai şi un alt mecanism. Evident că, din punctul nostru de vedere, suntem o ţară foarte deschisă. Misiunea (n.r. - MCV) a venit aici. (...) Există toată disponibilitatea de dialog, dar realmente - dacă mă întrebaţi - nu ştiu să vă spun de ce e nevoie pentru Bulgaria şi România de un mecanism, altul decât mecanismul care se aplică tuturor celorlalte ţări, inclusiv României şi Bulgariei", a declarat ministrul, conform Agerpres.
Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a menţionat că au existat discuţii privind posibilitatea suspendării MCV şi a continuării monitorizării în baza Cadrului UE pentru statul de drept, dar că în momentul de faţă, pentru România şi Bulgaria, se menţine Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
"Avem acest Cadru pentru statul de drept - Rule of Law Framework - şi acesta este într-un proces de analiză, pentru o îmbunătăţire a lui. Acesta se adresează tuturor statelor membre şi ceea ce am constatat, atunci când am întâmpinat dificultăţi în unele state membre şi a existat lansarea articolului 7, a fost că acesta nu este neapărat cel mai eficient instrument pe care îl avem. Pe de altă parte avem pentru două state membre un alt mecanism, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi aici, atunci când este nevoie, ne uităm dacă el mai este eficient. Şi a existat la un moment dat, în primăvara acestui an, o astfel de reflecţie în ceea ce priveşte funcţionarea mecanismului în România. O reflecţie în care am ajuns la concluzia că, dacă vedem că mecanismul nu mai produce rezultate, atunci putem să îl suspendăm - nu să îl închidem, să îl suspendăm - şi să continuăm monitorizarea într-un cadru mai extins, şi anume în cadrul oferit de acest mecanism pentru statul de drept. În momentul de faţă, în ceea ce priveşte România, rămânem în cadrul acestui proces de monitorizare pe care ni-l permite mecanismul şi, de altfel, ieri şi alaltăieri am avut prima misiune tehnică de anul acesta în cadrul MCV", a spus ea, conform sursei citate.