• Doar integrarea în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 mai ţine această alianţă de partide la guvernare
Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Marko Bela, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că o restructurare a guvernului ar trebui, în primul rând, să vizeze reducerea numărului de miniştri, a demnitarilor.
"Aflu că Emil Boc vrea să facă 15 ministere. Îl informez, cu multă plăcere, că acum avem 15. Dacă restructurarea înseamnă să facem 15 ministere din 15 ministere, atunci deja am făcut-o", a afirmat Marko Bela, citat de Rompres. Liderul UDMR a spus că este nevoie de o analiză atentă înainte de a se realiza o restruc-turare a executivului.
"Actuala structură guvernamentală este extrem de stufoasă, extrem de complicată şi, în cazul multor instituţii sau entităţi subordonate guvernului sau ministerelor, nu este transparenţă şi nici nu este motivată destul de bine existenţa lor. [...] Prima dată când te atingi de funcţionarea şi de structura unui guvern, discuţi programul, care sunt deziderate, care au fost împlinite, depăşite sau ce deziderate au mai apărut. Se impune o analiză", a afirmat preşe-dintele Uniunii.
În opinia sa, ar trebui redus numărul demnitarilor. Ar fi suficient ca un minister să fie condus de un ministru şi un secretar de stat, care să reprezinte factorul politic, şi de un secretar general care să fie un înalt funcţionar, cu sarcină de execuţie, crede Marko Bela.
Pe de altă parte, liderul UDMR a arătat că, după 2007, nu va mai fi nevoie de un minister al integrării europene, care ar putea deveni un departament al afacerilor europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. O altă idee a lui Marko Bela ar fi aceea să se înfiinţeze ori un minister ori un departament al dezvoltării regionale.
Cât despre agenţii, autorităţi, oficii şi departamente, preşedintele Uniunii este de părere că acestea sunt prea multe, iar numărul lor ar trebui redus.
Domnul Bela a mai spus: "Comasarea funcţiilor de ministru de stat, are şi această idee o logică. Nu am vorbi de decizia politică a coaliţiei din guvernare, de acoperirea de către doi sau trei viceprim-miniştri a unor domenii, ci am vorbi de un membru al guvernului care să îl înlocuiască pe primul-ministru. Este posibil. Însă, de ce numai PD este abilitat să desemneze acest locţiitor? De ce nu PC?/.../ Nu am cunoştinţă că numai PD ar avea oameni mai capabili de a conduce tot ce mişcă în ţara asta decât alte partide". În acest context, liderul Uniunii şi-a mai exprimat încă o dată dezamăgirea faţă de faptul că în coaliţie nu există înţelegere şi consens, reiterând ideea că doar integrarea în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 mai ţine această alianţă de partide la guvernare. El a ţinut să reafirme că "UDMR nu este la remorca acestei coaliţii, ci la originea ei".