• Update 15:08 Dan Nicu, director general al BRD Asset Management: "Piaţa OPCVM a avut o dezvoltare foarte bună în ultimii ani"
Piaţa organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) a avut o dezvoltare foarte bună în ultimii ani, ritmul de creştere fiind unul mare, cu două cifre, potrivit afirmaţiilor domnului Dan Nicu, director general al BRD Asset Management.
Domnia sa a declarat că, la sfârşitul lunii august 2013, activele nete din sectorul OPCVM erau de 12,1 miliarde lei. Anul trecut, industria de profil din ţara noastră a crescut cu 30%, după un avans de 24% în 2011, care a urmat unei majorări de 49% în 2010, conform spuselor lui Dan Nicu.
Reprezentantul BRD Asset Management a menţionat că sectorul OPCVM reprezintă o interfaţă între investitori şi piaţa de capital - întrucât atrage resurse şi le plasează în funcţie de interesul investitorilor -, iar rolul său este atât de emitent, cât şi de participant activ la piaţa de capital.
"OPCVM reprezintă o soluţie importantă la dispoziţia investitorilor, prin care aceştia pot accesa în condiţii bune piaţa de capital", a concluzionat domnul Dan Nicu, arătând că aceste organisme asigură mobilizarea resurselor atrase de fonduri şi orientarea lor către piaţă, prin acţiuni şi obligaţiuni.
----
• Update 14:47 Valentin Ionescu, ASF: "Absenţa CCP reduce capacitatea de gestionare a stabilităţii sistemului financiar din ţara noastră"
Absenţa Contrapărţii Centrale (CCP) reduce capacitatea de gestionare a stabilităţii sistemului financiar din ţara noastră, susţine Valentin Ionescu, directorul Direcţiei Supraveghere Integrată din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). "Fără CCP va fi dificil ca piaţa de capital românească să fie accesată de către marile bănci şi firme de investiţii internaţionale, care condiţionează tranzacţionarea de instrumente financiare româneşti de existenţa contrapărţii centrale pentru gestionarea riscului de credit al contrapartidei", atrage atenţia domnia sa.
De asemenea, există posibilitatea ca instrumentele financiare din ţara noastră să migreze pe alte pieţe, prin dublă listare sau prin listare internaţională, a adăugat Valentin Ionescu.
În condiţiile în care lipsa unei CCP este asociată unor riscuri mai mari, investiţiile străine de portofoliu ar urma să scadă, ducând la reducerea intrărilor de capital din ţara noastră, iar piaţa de capital din ţara noastră ar fi menţinută, pe termen lung, în categoria pieţelor de frontieră, potrivit oficialului ASF.
----
• Update 14:19 Dan Paul: "Bursa trebuie să ajungă să finanţeze economia"
Primul rol al Bursei este să finanţeze economia şi cred că nu face acest lucru, apreciază Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi vicepreşedinte al BVB.
Domnia sa a explicat: "Piaţa noastră de capital trebuie să ajungă de la statulul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă. Piaţa noastră de capital trebuie să ajungă să fie un instrument de finanţare a companiilor. Emitenţii au nevoie de capital, iar investitorii au nevoie de încredere. Am pierdut încrederea investitorilor din cauza abuzurilor generalizate. Deci cred că în primul rând BVB trebuie să recâştige încrederea investitorilor".
Preşedintele Asociaţiei Brokerilor afirmă că ASF întârzie să reglementeze piaţa Forex în condiţiile în care aceste entităţi care "vând vise" au achiziţionat brokeri reglementaţi.
Dan Paul susţine că BVB trebuie să-şi reia campania de marketing pentru a promova piaţa de capital către investitori persoane fizice neiniţiate.
----
• Update 14:15 Cristian Agalopol, Depozitarul Central: "Piaţa locală de capital trebuie să recupereze decalajul intern"
Piaţa de capital din ţara noastră are nevoie să recupereze decalajul intern care există între volumele tranzacţionate în anii 2006-2007 şi cele din prezent, consideră Cristian Agolopol, preşedintele Depozitarului Central. "În anii 2006 şi 2007, volumul mediu zilnic tranzacţionat era de 20 milioane euro, în condiţiile în care Fondul Proprietatea nu era listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în timp ce, acum, acest volum este de 5 milioane euro. Trebuie să ne întrebăm de ce pieţele din regiune au crescut, unele fiind la maxime istorice sau aproape de acestea, în timp ce noi suntem la 30% din nivelul atins înainte de declanşarea crizei financiare", susţine domnia sa.
Suma intereselor inviduale din piaţa de capital depăşeşte piaţa în amsamblul său, ceea ce arată că potenţialul de dezvoltare este ridicat, cu condiţia găsirii liantului pentru toate aceste interese, potrivit lui Cristian Agalopol.
----
• Update 14:03 Ludwik Sobolewski, director general al BVB: "Avem nevoie de reforme serioase pentru ca România să devină o piaţă de capital importantă"
România are o şansă mare să devină o piaţă de capital importantă în Europa Centrală şi de Est, însă pentru o poveste de succes în acest sens mai sunt multe de făcut, conform afirmaţiilor domnului Ludwik Sobolewski, director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În opinia sa, pentru transformarea pieţei noastre de capital, se impune o înţelegere corectă a situaţiei actuale, trebuie "să ştim ce vrem să devenim în viitor şi cum să realizăm ţintele".
Domnul Sobolewski a menţionat că, în prezent, piaţa de capital din România este una dintre cele mai mici din Europa de Est, atât în termeni de capitalizare, cât şi în privinţa numărului de companii listate. În plus, piaţa nu este lichidă, nu avem pieţe de produse derivate", a subliniat domnia sa.
Dar, oficialul BVB a susţinut că "România nu doar merită, ci are potenţial să aibă o piaţă de capital mai importantă. Avem resurse şi potenţial să realizăm mai mult".
Directorul general al Bursei din Bucureşti a afirmat că, într-o primă fază, care ar dura mai bine de doi ani, BVB ar trebui să devină o bursă de mărime medie, iar apoi, în câţiva ani, să devină o piaţă semnificativă în Europa Centrală şi de Est, unul dintre liderii regiunii.
Ludwik Sobolewski a precizat: "Trebuie să schimbăm mecanismele şi normele de tranzacţionare. Vom lansa câteva proiecte în curând, spre exemplu unul privind market making-ul".
Oficialul BVB a spus că se impun numeroase schimbări, precum cele privind motoarele de tranzacţionare şi normele de operare, îmbunătăţirea accesului la piaţă, modificarea reglementării.
"Doar realizând aceste lucruri putem schimba semnificativ această piaţă de capital, să o transformăm într-un instrument benefic pentru economie", a subliniat domnul Sobolewski.
----
• Update 12:40 Grigore Chiş, director general SSIF Broker: "Lichiditatea este principala problema a pietei de capital"
Principala problemă a pieţei de capital din ţara noastră este lichiditatea, potrivit afirmaţiilor domnului Grigore Chiş, director general al SSIF Broker, care arată că această problemă este cauzată de faptul că instituţiile din domeniu nu au înţeles mecanismul pieţei.
"La bursa noastră există doar tranzacţii, nu şi posibilităţi de acoperire a riscului, de a face market-making, întrucât nu a existat voinţă pentru acest lucru, din cauza riscului pe care îl implică asemenea operaţiuni", a declarat domnul Chiş, adăugând că, spre exemplu, pe piaţa noastră de capital nu sunt posibile împrumuturile de acţiuni.
Făcând referire la modalităţi de creare a lichidităţii prin market-making pe acţiunile româneşti, domnia sa a prezentat următorul scenariu: dacă rulajul produselor structurate la BVB este de 0,6 miliarde lei la 12 luni, iar 10% din acest rulaj ar fi utilizat în marjă pentru derivate (59 milioane lei), atunci rulajul generat pe piaţa acţiunilor ar fi de 1,2 miliarde lei. Domnul Chiş a menţionat că rulajul pe piaţa regular a BVB a fost de 3,6 miliarde lei în ultimele 12 luni, ceea ce arată o creştere cu 32,81% a valorii tranzacţionate.
Conform unui alt scenariu, la un rulaj al produselor structurate de 0,6 miliarde lei la 12 luni, dacă 50% din rulaj ar migra către marja pentru produse structurate autohtone, atunci rulajul generat pe piaţa acţiunilor ar fi de 6 miliarde lei, adică o creştere cu 164% a lichidităţii pe piaţa regular a BVB.
Reprezentantul SSIF Broker a amintit că, în noiembrie anul trecut, societatea pe care o conduce a înaintat o serie de propuneri de măsuri către BVB, iar în luna decembrie a fost creat un grup de lucru din specialişti, care a prezentat propuneri de măsuri pentru modificarea regulamentelor CNVM şi ASF pentru susţinerea vânzărilor în lipsă şi a împrumuturilor pe acţiuni.
"Nu am primit răspuns nici până astăzi la aceste propuneri trimise către BVB", a arătat domnul Chiş.
Reprezentantul SSIF Broker a subliniat că, în domeniul pieţei de capital, sunt necesare unele actualizări precum lista valorilor mobiliare pentru împrumuturi - acţiuni şi alte instrumente; constituirea, evaluarea, executarea şi restituirea garanţiilor sub formă de valori mobiliare să fie gestionate exclusiv de către intermediari; responsabilitatea şi limitele să fie gestionate exclusiv de către intermediar; forma şi conţinutul contractului de împrumut şi garanţie să fie stabilite de intermediar.
"Orice strategie a pieţei de capital trebuie să ţină seama de implementarea în România a mecanismului pieţei, altfel discutăm în van", a conchis domnul Chiş.
----
• Update 12:11 Vulpescu: "Listarea companiilor de stat, foarte importantă pentru BVB numai în conjuncţie cu reglementarea ASF"
Piaţa noastră de capital are o lichiditate scăzută, iar dinamica bursieră este de patru ori mai mică decât pieţele europene, a declarat Remus Vulpescu, director de cabinet al Ministerului Finanţelor Publice. "Cred că listarea companiilor de stat este foarte importantă pentru BVB numai în conjuncţie cu un cadru de reglementare pe care ASF ni-l va oferi. Moştenirea nefastă a CNVM scade pe zi ce trece, iar ASF se deschide tot mai mult către piaţă", a subliniat domnia sa.
Remus Vulpescu a lăudat decizia recentă a ASF de a permite fondurilor de pensii să investească în obligaţiunile emise de companiile de stat: "Transelectrica şi Transgaz vor avea o serie de emisiuni de obligaţiuni pentru finanţarea investiţiilor. Cu siguranţă că vor mai fi şi alte companii cu iniţiative similare. Până acum companiile de stat s-au finanţat de la bănci, cu costuri mari, pentru derularea investiţiilor. Acum multe companii de stat vor apela la piaţa de capital, iar pentru economie vor fi mai mulţi bani de la bănci".
----
• Update 11:57 Dumitraşcu: "Statul susţine dezvoltarea pieţei de capital"
Statul susţine în continuare dezvoltarea pieţei de capital, a declarat Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie.
Domnia sa a subliniat că Departamentul pentru Energie şi-a asumat un grafic al listărilor pe care îl va respecta.
Domnul Dumitraşcu a menţionat oferta publică iniţială de la Nuclearelectrica, aflată în plină derulare, anunţând că există un interes enorm din partea persoanelor fizice.
Reprezentantul Departamentului pentru Energie a mai declarat că în această toamnă, respectiv la finele lunii octombrie, va avea loc şi listarea Romgaz.
Pentru anul viitor, domnia sa a anunţat listările Hidroelectrica, Complexului Oltenia şi Electrica.
"Aceste companii sigur vor aduce rigoare şi vor întări piaţa noastră de capital, o vor pune pe harta merilor investitori. Piaţa de capital are nevoie de o strategie de dezvoltare, cu obiective care pot fi îndeplinite", a conchis Gabriel Dumitraşcu.
----
• Update 11:45 Vosganian: "Avem nevoie de capital autohton pe bursă"
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că piaţa noastră de capital are nevoie de actori noi şi de atragerea de capital autohton ca să se relanseze.
Domnia sa a precizat: "M-a preocupat şi mă preocupă creşterea capacităţii de finanţare din resurse interne ale României. România depinde foarte mult de finanţările externe. La un deficit bugetar de peste 3%, deja România are probleme de refinanţare. Piaţa de capital are nevoie de actori noi, de fonduri de investiţii, de fonduri de pensii, dar mai ales de capital autohton".
Ministrul Economiei mai susţine că sistemul bancar este crispat şi nu ajută firmele să iasă din criză, iar BNR are o politică de a transfera riscurile mai mult catre economie.
----
• Daniel Dăianu, ASF: "Bursele locale joacă un rol cheie în dezvoltarea economică"
Instituţiile locale, inclusiv pieţele de capital autohtone, joacă un rol cheie în dezvoltarea economică, consideră Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). "Consolidarea bursieră întâmpină limite obiective, din cauză că distanţele mari dintre companii şi pieţele unde se tranzacţionează titlurile emise acestea creează o serie de dezavantaje", a declarat domnia sa, în cadrul mesei rotunde "Strategia de relansare a pieţei de capital", organizată de ziarul BURSA.
Bursele regionale nu rezolvă problema lichidităţii, pentru că dacă societăţile deţinute de companii străine nu întâmpină probleme de finanţare, nu acelaşi lucru se întâmplă cu firmele locale, controlate de capital autohton, cu o vizibilitate redusă şi cu costuri mari de tranzacţionare, a explicat Daniel Dăianu. "În acest context, este nevoie de mobilizarea resurselor interne, pentru a asigura finanţarea acestor societăţi", a subliniat oficialul ASF.
Daniel Dăianu susţine listarea companiilor autohtone pe piaţa locală de capital, arătând că listările pe burse externe, alături de investiţiile fondurilor de pensii private pe aceste burse, duc la o migraţie a capitalului către alte ţări. "Problema întregii Europe este că banii nu circulă. În aceste condiţii, trebuie să ne bizuim mai mult pe capitalul autohton, pentru că rolul pieţelor de capital şi a pieţelor financiare, per ansamblu, este să contribuie la dezvoltarea economică", a mai afirmat domnia sa.
În ceea ce priveşte listarea companiilor din sectorul energetic, prim-vicepreşedintele ASF consideră că statul trebuie să vândă pachete minoritare, păstrând controlul.
1. Vladescu si Ialomiteanu nu sunt invitati ? ?
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2013, 13:08)
de ce nu l-ati invitat si pe dl Vladescu care a spus ca ce ne trebuie noua piata de capital sa faca brokerii comisioane ?
Dl Vladescu trebuia sa conduca aceasta masa rotunda si cu fostul Ministru de finante Ialomiteanu, care a spus ca el nu joaca la bursa deoarece a jucat la loto si nu a prea castigat
1.1. Profesionisti, unul si unul (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de alin în data de 12.09.2013, 13:57)
Cu Vozganian ce vind gas la subpret, Daianu ce baga bani nici el nu stie in ce si ramine fara ei si nu-i asa, profesionistul Grigore Chis, piata de capital e ca si relansata....
1.2. Vosganian si Daianu sunt buni (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2013, 14:08)
cel putin, cei doi sustin piata de capital
1.3. corect (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de ASF în data de 12.09.2013, 14:35)
Acest Chis e groparul SSIF Broker. Asta isi tzepuieste proprii actionari...a injumatatit activul net de cind e la Broker...e unul dintre cei mai penali indivizi din piata...execabril individ
1.4. Apropos de Activ Net (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de de la BVB în data de 12.09.2013, 15:26)
COMUNICAT
Societatea de Servicii de Investiții Financiare Broker S.A., cu sediul în Cluj-Napoca, Str.
Moților, nr. 119, județul Cluj, listată la Bursa de Valori București, Categoria I, având simbolul
BRK, informează publicul larg cu privire la publicarea situaţiei activului net al societăţii.
Astfel, în data de 23.07.2013, societatea a trimis către Consiliul Bursei de Valori Bucureşti o
solicitare referitoare la modificarea obligaţiilor de raportare instituite în sarcina SSIF Broker
SA prin Hotărârile Consiliului Bursei de Valori din data de 01.02.2005 şi 07.03.2005. Solicitarea
are la bază faptul că SSIF Broker SA nu intră în sfera de aplicare a Regulamentului CNVM nr.
15/2004, cu privire la obligaţia calculării şi raportării activului net.
Acest text este dintr-un comunicat trimis la BVB de Grigore Chis in luna AUGUST 2013
Deci lichiditate, intermediere, marja, profesionalism, etc.etc.
Cit despre activul net al Broker, acesta a scazut din 2009 pina la ultima raportare din mai 2013 de la 100 milioane RON la 60 milioane...Deci e bine. Anul si 10 milioane minus....
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de marius în data de 12.09.2013, 15:36)
da vosganian care a autorizat tranzactiile in fata ANRP-ului cu actiuni FP si daianu care nu e in stare sa-si admisnitreze economiile ... ce sa zic prostia bubuie
2. Ce bine ce bine ca este masa rotunda
(mesaj trimis de Sibex si BVB în data de 12.09.2013, 16:02)
Azi toata piata e cu ochii pe masa asta rotunda si implicit lichiditatea va fi cea mai mica din an...are efect intilnirea asta.
Alo, domnul Szobolewski, va rog mutati-va la alta masa ca prezenta unora din cei de la rotunda va compromite total.
2.1. Daaa, la alta masa ... care sa nu fie rotunda (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Un Nene în data de 12.09.2013, 17:26)
Daaa, ar fi bine ca Sobo sa se mute la o masa nerotunda ... poate ii va fi mai bine.
2.2. Sa se mute de langa"primul broker" ... (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2013, 18:42)
Acest corifeu al pietei de capital, mereu ultimul in clasamentul intermediarilor, foloseste platformele publice pentru a transmite mesajele lui si as platii politele sau de ce nu....sa refuleze frustarile ca nu a fost si nu va fi niciodata Presedintele bvb si nici un broker profesionist.