Recuperatoarele de căldură reprezintă o posibilitate de reducere a nivelului de consum energetic, însă în ţara noastră acestea nu prea sunt căutate, potrivit domnului Horia Vişan, asistent universitar doctorand la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Capitală.
"Extraordinar de puţină lume cere, pe piaţa din România, recuperatoare de căldură", spune domnia sa, explicând: "Un astfel de recuperator ajută păstrarea căldurii care este plătită deja de un consumator în spaţiul propriu. Dar, acesta trebuie să meargă «mână în mână» cu încă un lucru important: calitatea asigurării clădirii împotriva unui vânt necontrolat, respectiv a ventilaţiilor necontrolate. Dacă acest lucru nu poate fi asigurat, banii sunt «aruncaţi pe geam» pentru că recuperatorul nu va funcţiona nici măcar la jumătate din performanţele lui".
Horia Vişan a precizat că universitatea, în colaborare cu Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS), are în lucru un catalog de soluţii privind reducerea consumului de energie, care nu sunt stas, dar care pot să fie un punct de pornire pentru discuţii în vederea găsirii celei mai bune căi.
1. Detalii
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2019, 06:54)
Care sunt acele recuperatoare. In ce constau si de unde se pot aproviziona?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 01.03.2019, 16:07)
Am in lucru proiectul unui imobil si arhitectul nu prea stia ce-i cu recuperatoarele de caldura. Eu folosesc un recuperator de caldura intr-un apartament care avea probleme cu umiditatea si ma declar foarte multumit. Am achizitionat cel mai ieftin model de pe piata fiind la inceput neincrezator, dar acum cu totul alta este parerea mea: merita făcută investitia.