În data de vineri, Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat să decidă imediat cu privire la pretenţia fostului preşedinte Donald Trump că nu poate fi acuzat pentru încercarea de a răsturna înfrângerea sa în alegerile din 2020, permiţând astfel unei instanţe inferioare să continue revizuirea problemei, transmite reuters.
Judecătorii, respingând o cerere extraordinară formulată de Consilierul Special al SUA, Jack Smith, au refuzat să sari practic peste o curte de apel inferioară pentru a accelera o hotărâre finală cu privire la pretenţia lui Trump privind imunitatea penală înainte de începerea procesului său, programat să înceapă în martie, conform sursei menţionate.
Curtea şi-a emis decizia fără explicaţii, printr-o scurtă ordine de o pagină, precizează sursa indicată. Niciun judecător nu a exprimat public dezacordul. Judecătorii ar putea decide ulterior să analizeze problema, relatează sursa.
O curte federală de apel din Washington a accelerat procesul de examinare a problemei şi a programat dezbateri orale pentru data de 9 ianuarie, potrivit sursei menţionate.
Într-o declaraţie adresată susţinătorilor săi, Trump a calificat decizia Curţii Supreme drept o victorie, dar a adăugat: "Totuşi, va trebui să lupt pentru drepturile mele în Curtea de Apel", informează reuters.
Procurorii l-au acuzat pe Trump, favoritul la nominalizarea prezidenţială a Partidului Republican pentru alegerile din 2024, de tentativă de obstrucţionare a Congresului şi înşelăciune a guvernului SUA prin scheme de inversare a victoriei lui Joe Biden, candidat democrat, în alegerile din 2020, transmite sursa.
Trump susţine că cazul ar trebui respins pe motiv că foştii preşedinţi nu pot fi acuzaţi penal pentru comportament legat de responsabilităţile lor oficiale, conform sursei citate.
Pe 1 decembrie, judecătoarea de district a SUA, Tanya Chutkan, a respins această afirmaţie, declanşând apelul lui Trump la Curtea de Apel a Districtului Columbia. Apelul lui Trump a suspendat procesul său, programat în prezent pentru martie, potrivit sursei precizate.
În încercarea de a evita amânarea procesului lui Trump, Smith la 11 decembrie a cerut Curţii Supreme să emită o hotărâre accelerată, chiar dacă instanţa de apel din D.C. se grăbeşte să se pronunţe asupra problemei, menţionează sursa.
Dacă Trump este reales în Casa Albă pe 5 noiembrie, ar putea încerca să-şi acorde o graţiere pentru orice infracţiuni federale, transmite reuters.
Avocaţii lui Trump s-au opus cererii lui Smith, declarând într-un document depus la instanţă că încercarea consilierului special de a evita procesul obişnuit de apel echivalează cu o "grabă de a decide problemele cu iresponsabilitate", conform sursei citate.
Trei dintre cei nouă judecători ai Curţii Supreme au fost numiţi de Trump, care a consolidat o majoritate conservatoare de 6-3, informează reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2023, 11:26)
Candva exemplul mondial al democratiei si justitiei,
USA tot mai jos - tot mai jos,
mare pacat