Mass-media: Nikoloz Samkharadzea declarat că după Ucraina, Rusia ar putea ataca Georgia

A.F.
Politică / 18 martie

Mass-media: Nikoloz Samkharadzea declarat că după Ucraina, Rusia ar putea ataca Georgia

Nikoloz Samkharadze, preşedintele Comisiei de Relaţii Externe a Parlamentului din Georgia, a declarat că după Ucraina, Rusia ar putea ataca Georgia.

Georgia este în pericol, conform Hotnews.

Nikoloz Samkharadze, preşedintele Comisiei de Relaţii Externe a Parlamentului din Georgia atrage atenţia, într-un interviu, asupra dinamicii de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre, un spaţiu marcat atât de conflicte îngheţate cât şi de războiul ruso-ucrainean.

Samkharadze a declarat că în ceea ce priveşte procesul integrării europene, Georgiei i s-a acordat statutul de ţară candidată la UE în decembrie 2023, cu condiţia finalizării pe parcursul anului 2024 a etapelor relevante sau a celor nouă paşi, aşa cum se prevede în recomandarea emisă de Comisia Europeană. El a adăugat că odată îndeplinite aceste condiţii, Georgia va putea trece la următoarea etapă şi anume deschiderea negocierilor de aderare.

Georgienii aşteaptă deschiderea negocierilor de aderare

Referitor la momentul actual, a menţionat că se lucrează intens la implementarea cerinţelor venite de la Bruxelles. Se speră că, până la finalul anului, Consiliul European va decide deschiderea negocierilor de aderare.

El spune că, realist vorbind, ar dura aproximativ 5-6 ani ca Georgia să implementeze toate reformele necesare integrării, să îşi armonizeze complet legislaţia. Şi să îndeplinească toate standardele şi criteriile privind obţinerea calităţii de membru al UE. A estimat că un termen realist pentru aderarea la UE ar fi anul 2030. A subliniat că pentru realizarea acestui obiectiv este necesar ca în regiunea lor să existe pace şi stabilitate.

Oficialul georgian spune că Rusia nu acceptă ca ţările cu care se învecinează să aibă calitatea de membri NATO sau UE.

"Cred că pentru Federaţia Rusă, calitatea de stat membru al NATO şi UE este un lucru inacceptabil atât în ceea ce priveşte Georgia cât şi Ucraina, deoarece Rusia nu doreşte ca acest două ţări să aibă o politică externă independentă. Prin urmare, nu contează că este vorba despre NATO sau UE, aderarea oricăreia dintre cele două state va fi văzută de Rusia drept o ameninţare la propriile obiective. De aceea, credem că UE dar şi NATO ar trebui să fie foarte active în vederea respingerii dreptului de veto al Rusiei privind extinderea NATO sau a UE.

La momentul actual, cu toţii suntem de acord că nu există şi nu putem vorbi de securitate în zona Mării Negre. În situaţia ideală în care o arhitectură de securitate regională ar fi posibilă, aceasta ar trebui să aibă la bază principiile fundamentale ale dreptului internaţional, şi anume respectarea suvernanităţii şi integrităţii teritoriale a fiecărei ţări, referindu-ne aici la integritatea teritorială a Moldovei, a Georgiei, a Azerbaidjan, a Armeniei şi a Ucrainei. Aceste conflicte nu ar mai exista în regiune dacă comunitatea internaţională şi chiar Federaţia Rusă ar fi de acord să respecte aceste principii. Cu toate acestea, ştim cu toţii că Rusia, din păcate, nu vede principiul integrităţii teritoriale a statelor drept unul dintre principiile fundamentale ale dreptului internaţional şi l-a încălcat în permanenţă în ultimii 30 de ani" a spus georgianul.

Rusia ar putea declanşa un nou război

Nikoloz Samkharadze spune că preocuparea Rusiei este aceea de a-şi extinde zona de influenţă asupra teritoriilor şi regiunilor din vecinătate. El a subliniat că nimic nu s-a schimbat în politica externă a Rusiei încă de pe vremea Imperiului Rus. Samkharadze a adăugat că cei din Occident care credeau la începutul anilor '90 că, odată cu disoluţia Uniunii Sovietice, noul stat al Federaţiei Ruse va deveni un stat european. Care nu va urmări extinderea influenţei, s-au dovedit a fi foarte naivi. El a menţionat că generaţii de politicieni georgieni au avertizat statele occidentale cu privire la iminenţa agresivităţii Rusiei, însă, din păcate, nu au fost ascultaţi la acel moment, iar acum s-a dovedit că aveau dreptate. Samkharadze a remarcat că Rusia a atacat Georgia, acum atacă Ucraina şi a speculat asupra ţării care ar putea urma.

"Într-adevăr, suntem foarte îngijoraţi de evoluţia conflictului în Ucraina. Dacă Rusia reuşeste să câştige războiul, ne temem că Georgia va fi următoarea ţintă în contextul strategiei sale de restaurare a sferei de influenţă în întregul spaţiu fost sovietic. Vorbim de un spaţiu în cadrul căruia Georgia joacă un rol important dat de poziţia sa strategică centrală în Caucaz, făcând joncţiunea dintre Caucazul de Sud şi Caucazul de Nord. De asemenea, Georgia este foarte importantă şi pentru că este o poartă de legătura cu ţările din Asia Centrală, ţări fără ieşire la mare - cu excepţia Rusiei - a căror singură legătură cu Europa este prin intermediul Georgiei. De aceea, luând în considerare toate aceste atuuri strategice ale Georgiei, ne temem că Rusia, dacă ar câştiga războiul cu Ucraina, se va îndrepta către noi" a mai spus Samkharadze.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pai Rusia e Deja acolo! e la ei acolo...are instigatoarea de Azerbaidjanul la mana...

    oricum cu statele mici e gru sa supravietuiasca ideologic pe termen lung... e pacat de ei ca se trezesc odata la ceva sute de ani ce maturia culturi si ideologii in cale...spream sa nu fie vorba de Rusnacul actual in acest caz. 

    s c c r e t 

    Georgia si alte state care au deja conflicte inghetate trebuie sa aiba o politica realista , mai distantata de contrele internationale si declaratii belicoase . Pentru ca Putin are acum alti 6 ani de mandat cand tara e sub conditiile interne autoritare dintr un razboi . Se profileaza si un al doilea mandat Biden si deci infruntarea intre puteri va continua pe termen lung . Asa ca Georgia ,Armenia ,Moldova etc trebuie sa si adapteze declaratiile la conditiile acum prezente si nu la vise ,viziuni si asteptari nerealiste (daca chiar le pasa de binele popoarelor lor ) . Presupunind ca liderii acestor tari se zbat si ies din sfera de influenta rusa ,trebuie sa stie ca si pe partea cealalta se practica acelasi sistem de aliniere si de conditionare ,si va fi in pozitia ultimilor intrati ( in the pecking order ). Trebuie realism fara iluzii . Doamna Sandu in Basarabia dupa 3 ani ce poate zice despre evolutia politica a concetatenilor ? Ca rusofonii s au radicalizat si mai mult ,ca Transnistria si Gagauzia s au indepartat si mai tare de Basarabia ,ca toate ajutoarele de energie ,de fonduri ,de logistica etc ale Romaniei n au schimbat nimic . Liderii politici nu au voie sa traiasca intr o astfel de ambiguitate perpetua ,vorbind numai catre partea romana ,cand de fapt basarabenii nu au nici macar sectii de vot in aceste regiuni separatiste !

    Se pare (media) ca Osetia a initiat demersuri vizand integrarea in Fed. Rusa, iar probabil, Abhazia va face acest lucru curand. Va depinde de conducerea georgiana de a accepta sau nu, avand in vedere consecintele usor de prevazut

    In alta ordine de idei, Rusia a admis ca, in cazul Ucrainei, ar tolera intrarea ei in UE, insa sigur si etern nu in NATO. Acceptul accesului in UE, fara NATO, ar pute fi o componenta importanta a accelerarii procesului de negociere vizand incetarea ostilitatilor in Ucraina. Este posibil ca toleranta Rusiei fata de accesul in UE sa se extinda (cu negocieri intense) si asupra altor state ex-sovietice, cu aceeasi conditie de nonacces in NATO.  

    Este acelasi "razboi". Adica aceeasi operatiune speciala. Operatiune speciala cu mai multe parti, fiecare parte fiind atribuita republicii socialiste sovietice care a facut secesiune "ilegala" dupa caderea zidului Berlinului. Adica : operatiunea Republica socialista sovietica Ucraina, operatiunea RSS Georgia, RSS Moldova, etc. etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb