Pieţele financiare ar putea să nu reuşească să evalueze pe deplin riscurile provocate de geopolitică şi perspectivele economice, iar Banca Centrală Europeană (BCE) monitorizează acest lucru ca pe o potenţială ameninţare la adresa stabilităţii financiare, a declarat miercuri vicepreşedintele instituţiei financiare, Luis de Guindos, pentru CNBC.
"Pieţele au o percepţie foarte bună, sau iluzie, asupra macroeconomiei. Consideră că vom avea o aterizare uşoară, ei cred că riscurile geopolitice nu vor escalada şi, prin urmare, prima de risc atât pentru obligaţiuni, cât şi pentru acţiuni este foarte comprimată. Deci, în cazul în care avem o surpriză negativă în ceea ce priveşte evoluţia economiei, în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei, în ceea ce priveşte orice escaladare a riscurilor geopolitice, cred că acest lucru ar putea da naştere la o corecţie importantă a preţurilor de piaţă", a declarat de Guindos.
El a adăugat: "Acesta este unul dintre elementele principale despre care credem că acum ar putea produce volatilitate în peisajul financiar".
De Guindos a discutat despre lansarea Evaluării stabilităţii financiare a băncii centrale pentru noiembrie, care abordează provocările unei "aterizări line", care reduce inflaţia fără daune economice semnificative.
Raportul notează că îngrijorările legate de volatilitatea sectorului bancar din primăvară, când mai multe bănci s-au prăbuşit, s-au estompat. Cu toate acestea, spune că riscurile la adresa stabilităţii financiare rămân "ridicate", deoarece atenţia se concentrează acum asupra efectelor secundare ale condiţiilor financiare şi de credit stricte asupra debitorilor şi asupra unei corecţii pe pieţele imobiliare.
BCE prognozează o creştere economică redusă a zonei euro, de 1%, dar nicio recesiune în 2024, despre care de Guindos a spus că o crede că este "scenariul de bază pentru toată lumea acum".
Economia regiunii s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea.
"Întotdeauna se întâmplă surprize negative... în ceea ce priveşte inflaţia, evoluţia a fost foarte pozitivă, de la 10,6% până la nivelul actual, care este sub 3%, şi ne aşteptăm ca acest proces de dezinflaţie să continue în timp. Cu toate acestea, din cauza efectelor de bază, vom avea o oarecare accelerare a inflaţiei în următoarele luni", a spus de Guindos.
Alte surprize negative ar putea fi generate de transmiterea întârziată a dobânzilor mai mari în economia reală, de creşterea salariilor, de productivitate şi de preţul petrolului, a spus el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2023, 09:05)
"Pieţele financiare nu reuşesc să evalueze riscurile provocate de geopolitică şi perspectivele economice"
de asta cresc bursele, e logic nu ?!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2023, 09:38)
Economia inca e ok, si nu se prefigureaza decat un soft landing. asta 1. (pe baza de deficit enorm, si pe consum pe credit e tinuta economia in picioare cat de cat, pt ca, consumatorul e distrus)
si 2 scaderea inflatiei, va duce la scaderea dobanzilor, si relansarea economiei, pe baza de credit ieftin din nou..
si 3. poate cel mai important lucru, nici un guvern nu-si permite dobanzile de azi, 2-3% din pib se duc doar pe doabnzi. dar nici investitori la dobanzi negative si deficite imense nu sunt destui.(adica fraieri). deci urmeaza iar printare de bani, asa zis-a qe, motivele le vom vedea, gasesc ei, dar asta asteapta bancile centrale si gevernele, au intrat in sevraj cred ca , ca nu le mai vin banii falsificati, sa-i cheltuie ei cum stiu mai bine, si tre sa plateasca cv dobanzi in prezent. pfff. greu. dar nu va dura. asta inseamna aprecieri viitoare imense la active(cam proportionale cu nevoia de printare/falsificare oficiala de bani).
si 4. sunt inca bani in piata garla de la atata printare de bani. chiar dc s-a scos putin. toata lumea sta pe margine cu cash sa astepte marea criza. dar tocmai criza vine cand nimeni nu se asteapta. deci putine motive ca sa pice piata
astea-s motivele ce le-am cules de pe twitter, cum ca de ce e bullish lumea in prezent.
astea fiind spuse ar fi bune niste contracte puts pe piata noastra ca cine stie, dar de unde atatea pretentii?