Masterbuild General Contractor & Developer raporteaza o cifra de afaceri de 74 milioane de lei la nivelul anului fiscal 2022 si previzioneaza pentru finalul lui 2023 o crestere a volumului de business cu 25% fata de anul anterior, avand in vedere contractele semnate in primele 4 luni ale anului curent.
Desi piata constructiilor se confrunta cu probleme majore, cu impact rapid, precum lipsa materialelor de constructii si schimbarile constante din punct de vedere legislativ, MASTERBUILD are un pipeline de noi lucrari de constructii de aproape 200.000 mp, reprezentand contracte deja semnate in primele luni din an sau in curs de negociere.
58% din cerere a provenit anul trecut din sectorul de retail (parcuri de retail, centre comerciale, formate de magazine de retail), 15% din segmentul logistic (parcuri logistice si facilitati industriale sau de productie) si 27% din segmentul de lucrari publice. Anul acesta, tendinta continua, cu un volum semnificativ al cererii pentru noi constructii inregistrat in special in retail si productie (fabrici si facilitati de productie ale operatorilor internationali si locali). Segmentul public continua de asemenea investitiile in acest an, atat prin proiecte finantate prin PNRR cat si din alte surse, care vor continua sa genereze cerere in constructii.
Printre modificarile legislative ce au pus presiune pe activitatea de constructii in ultimul an se numara eliminarea facilitatilor fiscale pentru angajatorii din constructii, impreuna cu marirea salariului minim brut pe tara de la 3.000 la 4.000 lei (OUG 16/2022, OUG 168/2022). In contextul in care contractele de constructii se deruleaza in cadrul unor bugete fixe, unele dintre modificarile legislative au intervenit pe perioada derularii contractelor, transferand la companiile din constructii noile presiuni fiscale si costuri asociate. Avand ca principala miza cresterea nivelului colectarii fiscale, recentele masuri nu au avut in vedere si realitatea pietei constructiilor, punand o presiune suplimentara pe un sector deja marcat de presiuni inflationiste si blocaje pe piata materialelor de constructii, apreciaza specialistii MASTERBUILD.
"Piata de constructii traverseaza in continuare o perioada instabila, dar apetitul investitorilor ramane ridicat in Romania, fata de pietele din vestul Europei (tari precum Germania sau Austria) care sunt blocate investitional la acest moment. Previziunile economice ale CE indica o crestere de 2,5% in 2023 si de 3% in 2024, iar investitiile in constructii vor continua cu siguranta, in contextul deglobalizarii si manifestarea unor tendinte precum nearshoring si nevoii de intarire a pozitiei Romaniei in regiune. Desi investitorii internationali raman prudenti, Romania ramane o miza importanta de investitii in regiune, iar jucatorii din constructii care mizeaza pe dezvoltare, investitii si valoare adaugata vor face diferenta in piata in urmatoarea perioada," declara Stefan Ferdinand Vayna, CEO MASTERBUILD - General Contractor & Developer.
La nivelul anului 2023, obiectivul companiei este mentinerea ponderii proiectelor de retail, productie, logistica si proiecte de infrastructura militara sau guvernamentala in totalul volumului de business si atingerea targetului de crestere cu 25% pana la finalul anului.