MĂSURĂ IMPLEMENTATĂ DUPĂ DOI ANI ŞI TREI LUNI Primele 30 de contracte de finanţare europeană a investiţiilor, semnate de antreprenori

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 18 octombrie 2022

Primele 30 de contracte de finanţare europeană a investiţiilor, semnate de antreprenori

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi 30 de antreprenori dintre cei peste 1400 de beneficiari ai finanţărilor acordate pentru Acţiunea 4.1.1 au semnat ieri contractele de finanţare pentru investiţiile în retehnologizarea şi reindustrializarea activităţii.

"Datorită faptului că întregul proces de depunere a aplicaţiei şi de evaluare a proiectelor a avut loc pe platforma digitală IMM Recover realizată cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, suntem astăzi în situaţia să semnăm primele contracte. În carul apelului de proiecte deschis în 23 august 2022, au fost depuse 2517 cereri de finanţare, pentru care, dacă am fi urmat procedura clasică de evaluare, ar fi însemnat să semnăm contractele de finanţare într-o perioadă cuprinsă între unu şi doi ani. Prin platforma digitală IMM Recover timpii de evaluare s-au redus considerabil, de la doi ani la două luni. Cele 30 de contracte pe care le semnăm astăzi vizează investiţii în valoare totală de 10 milioane euro. Ne propunem ca, până la 31 decembrie 2022, să semnăm contractele de finanţare şi pentru cele 355 de solicitări privind schema de minimis şi pentru cele 1065 de solicitări privind acordarea de granturi cuprinse între 50.000 şi 500.000 euro. Apelul a avut un buget aprobat de 400 milioane euro, din care 50 milioane euro pentru un ajutor de minimis acordat IMM-urilor care oferă servicii educaţionale, servicii de sănătate şi alte servicii pentru populaţie, iar 350 milioane euro pentru sprijinirea companiilor afectate de criza Covid 19, pentru capitalizarea lor prin retehnologizare şi dotarea cu echipamente şi utilaje pentru activitatea curentă şi pentru aceea de investiţii. (...) În acest moment, putem supracontracta cu 20% valoarea totală acordată prin această măsură, fără să notificăm Comisia Europeană. Tot ce depăşeşte această supracontractare trebuie notificat Comisiei. Până acum am evaluat 673 de cereri de finanţare care privesc proiecte de 109 milioane euro. Prin supracontractare am putea încheia contracte în valoare de 460 milioane euro", a declarat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Domnia sa a precizat că în 25 octombrie va fi lansat apelul de proiecte şi pe măsura 4.1.1 bis, destinat industriei agro-alimentare şi construcţiilor, pentru care finanţarea totală se ridică la 300 milioane euro.

Toate contractele de finanţare semnate pe măsura 4.1.1 au ca termen de finalizare - data efectuării ultimei plăţi - 31 decembrie 2023.

Amintim că Acţiunea 4.1.1, finanţată din Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020(+3), este forma finală a fostei măsuri 3 - granturi pentru investiţii - aprobată de guvernul Orban prin OUG 130/31 iulie 2020. De atunci, în fruntea actualului Minister al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, s-au perindat trei miniştri (dacă ţinem cont şi de primul mandat al actualului ministru Boloş), iar măsura respectivă nu a fost implementată.

Fosta măsură 3 - aprobată de guvernul Orban la iniţiativa ministrului Marcel Boloş - a fost anulată de Claudiu Năsui (USR), ministrul Economiei din Cabinetul Cîţu, care pe baza unor nereguli descoperite în aplicaţie, a trimis întregul dosar la Direcţia Naţională Anticorupţie. În locul măsurii 3, fostul ministru al Economiei, împreună cu fostul ministru al Fondurilor Europene - Cristian Ghinea, anunţa o altă măsură finanţată pe baza mecanismului React-EU, apoi pe NextGeneration EU, măsură care, în mandatul de ministru al Fondurilor Europene deţinut de Dan Vîlceanu (fost ministru al Finanţelor în guvernul Cîţu), în timpul Cabinetului Ciucă, a primit denumirea de Măsura 4.1.1. Pentru că ghidul de implementare privind măsura respectivă a fost contestat puternic de mediul de afaceri din ţara noastră, Dan Vîlceanu nu a mai putut implementa această măsură, mai ales că nu avea cum, din punct de vedere tehnic, să facă acest lucru până la 30 iunie 2022, şi a demisionat din funcţia de ministru, imediat ce Florin Cîţu a plecat din fruntea PNL.

Ministrul interimar la acea vreme, Marcel Boloş, a reluat discuţiile cu Comisia Europeană privind prelungirea cadrului temporar Covid până la 31 decembrie 2022 cu privire la această măsură destinată IMM-urilor, care între timp s-a transformat în Acţiunea 4.1.1, iar ieri au fost semnate primele 30 de contracte de finanţare de actualul ministru cu atribuţii depline al Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Marcel Boloş.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu se sesizeza nimeni pe aici?

    imobiliarsitii floodeaza serverele la siturile de specialitate. 

    Se inchesuie tot pe usa teatrului? 

    Care este problema. 

    Poate ne ajuta "speculanta sproria" cu o explicatie... sau poate kiwifinace. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb