Măsură necesară dictată de CNVM, dar dificil de aplicat: înserierea

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iunie 2004

"Registrul Român al Acţionarilor" nu investeşte în înserierea acţiunilor pînă cînd nu va fi clarificat viitorul instituţiei depozitarului

"Regisco" este pregătit tehnic, dar aşteaptă ca şi celelalte instituţii să fie gata pentru lansarea acestei proceduri

Instituţiile pieţei de capital au solicitat CNVM să reanalizeze oportunitatea înserierii acţiunilor

Instituţiile pieţei de capital şi registrele independente (BVB, Rasdaq, SNCDD, Regisco, RRA etc.) au cerut Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, printr-o adresă scrisă, să reanalizeze decizia de numerotare a acţiunilor dematerializate. Solicitanţii şi-au argumentat cererea, în principal, prin faptul că efortul investiţional pentru numerotarea titlurilor este enorm. Adresa a fost transmisă Comisiei în urmă cu două săptămîni, însă răspunsul întîrzie să apară.

Purtătorul de cuvînt al CNVM, Ciprian Ene, ne-a declarat că reprezentanţii CNVM consideră suficient timpul lăsat la dispoziţie (pînă la 1 septembrie) pentru finalizarea operaţiunii de numerotare a acţiunilor. Ciprian Ene mai spune că CNVM va lua măsurile ce se impun, în funcţie de situaţia de la acea dată. "Regisco", unul dintre cele mai mari registre independente, a finalizat operaţiunea de adaptare a softului de evidenţă a acţiunilor, în sensul alocării unui număr fiecărui titlu. Sorin Godeanu, preşedintele "Regisco", ne-a precizat, însă, că numerotarea efectivă a acţiunilor nu va începe pînă cînd celelalte instituţii implicate nu vor fi pregătite, la rîndul lor, pentru numerotare.

Domnul Godeanu susţine că, de la momentul lansării acestei operaţiuni, are nevoie de numai o săptămînă pentru alocarea numerelor.

Trebuie semnalat că, în situaţia în care "Regisco" ar numerota acţiunile, iar Bursa nu ar fi pregătită să tranzacţioneze titlurile cu numerele ataşate, piaţa se va bloca.

Anca Dumitru, director general al Rasdaq, ne-a declarat: "Cu toată bunăvoinţa, nu văd cum s-ar putea ataşa seria acţiunilor la tranzacţii. Este ca şi cum, în cadrul sistemelor electronice de plăţi, banii electronici ar fi evidenţiaţi cu serie şi număr".

Directorul general al "Registrului Român al Acţionarilor", Mariana Ştefănescu, spune că societăţile de registru pot realiza această operaţiune, însă dispunerea de măsuri de către CNVM nu respectă principiul fungibilităţii valorilor mobiliare: "Acest principiu este fundamental pentru funcţionarea sistemelor financiare dematerializate şi esenţial pentru lichiditatea emisiunilor de valori mobiliare". (În opinia noastră, fungibilitatea- capacitatea interşanjabilităţii echivalente a oricărei valori mobiliare cu o alta din aceeaşi clasă a aceluiaşi emitent- nu este afectată de înseriere).

Mariana Ştefănescu ne-a declarat că "Registrul Roman al Acţionarilor" nu este dispus să facă noi investiţii pînă la clarificarea prevederilor privind viitorul acestei instituţii.

Societăţile de registru sînt obligate să investească pentru înserierea acţiunilor, urmînd ca, apoi, să predea evidenţa titlurilor unui depozitar central al pieţei de capital, care, deocamdată, nu este înfiinţat. Nimeni nu ştie cum se va constitui acesta, dacă va fi o societate nouă sau va lua fiinţă prin unificarea societăţilor de registru deja existente. Decizia privind instituţia depozitarului va fi luată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, după aprobarea noii legi a pieţei de capital.

Numerotarea acţiunilor presupune oprirea de la tranzacţionare a acestora şi transferul lor din conturile intermediarilor, respectiv de la societăţile de brokeraj, către Registre. Aceasta ar implica şi costuri suplimentare, fapt deloc de neglijat pentru intermediari, întrucît orice transfer se face contracost. Oprirea de la tranzacţionare a acţiunilor este o decizie care va trebui luată de CNVM. Pe de altă parte, înserierea acţiunilor ar evidenţia, cu certitudine, dacă pe piaţă mai circulă, cumva, "acţiuni fantomă" - acţiuni suplimentare faţă de cele emise de societăţile listate. În plus, înserierea acţiunilor oferă avantaje în urmărirea lor, în cazul fraudelor.

În conformitate cu prevederile noii legi, operatorii de piaţă vor deţine 75% din drepturile de vot în cadrul Depozitarului Central. Această deţinere nu este acceptată la nici o altă entitate a pieţei de capital. Reprezentanţii registrelor consideră că operatorii de piaţă nu vor avea resursele financiare necesare ca să participe în procent de 75% la constituirea acestei entităţi şi nici să o dezvolte.

Ei au propus ca depozitarul unic să fie constituit pe structura unificată a registrelor, care ar limita, în acest fel, pierderile acţionarilor registrelor şi nu ar afecta nici activitatea clienţilor lor.

S-a-nvîrtit roata: RRA luptă contra monopolului!

Proiectul legii pieţei de capital, care urmează să fie adoptat de Camera Deputaţilor, prevede, în contextul consolidării celor două pieţe bursiere, existenţa unui depozitar central care să aibă funcţiile de compensare-decontare a tranzacţiilor, dar şi de evidenţă a acţiunilor. În aceste condiţii, societăţile de registru ar trebui să predea depozitarului central registrele emitenţilor pe care le au în evidenţă. Mariana Ştefănescu, directorul general al "Registrului Român al Acţionarilor", ne-a declarat că acţionarii societăţii pe care o conduce cred că aceasta este o măsură abuzivă, cu atît mai mult cu cît societăţile de registru au fost înfiinţate şi autorizate de CNVM, încă din 1996. Noua arhitectură a pieţei ar institui din nou, prin înfiinţarea unui depozitar central, o situaţie de monopol care, în trecut, a fost eliminată prin înfiinţarea altor registre pe lîngă "Registrul Român al Acţionarilor".

Situaţia este îndeajuns de ironică, dacă ne amintim că, din 1996 şi pînă în 1999, monopolul activităţii de registratar i-a fost acordat abuziv "Registrului Român al Acţionarilor" - instituţie creată la sugestia consultanţei americane USAID. În epocă, ziarul "BURSA" a militat stăruitor pentru demonopolizarea acestor servicii, pe considerentul că atît timp cît au fost atribuite unei singure instituţii, aceasta nu poate ignora comanda politică de care este dependentă. Conducerea de atunci a "Registrului Român al Acţionarilor" a făcut într-adevăr jocul puterii politice. Conducerea de astăzi a aceluiaşi Registru, însă, se situează pe poziţia pe care se află "BURSA". Faptul este cu atît mai de înţeles, cu cît societăţile de registru îşi văd desfiinţată afacerea, simplu-prin lege. Ca şi cînd n-ar fi încheiat contracte cu clienţii... Ca şi cînd n-am fi în capitalism..."Registrul Român al Acţionarilor" luptînd împotriva monopolului...Cum se-nvîrte roata!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb