Mari oraşe ale lumii sunt afectate de poluarea extremă. În Europa au fost luate mai multe măsuri pentru limitarea efectelor poluării, în Asia se fac de asemenea paşi pentru ca aerul să nu devină complet irespirabil în marile aglomerări urbane din China, India, Pakistan.
Autorităţile din capitala Indiei, New Delhi, au interzis, ieri, accesul pe străzile oraşului pentru vehiculele ale căror numere de înmatriculare se termină cu numere impare, încercând astfel să reducă poluarea deosebit de gravă a aerului cu care se confruntă această metropolă. Indexul calităţii aerului, care măsoară concentraţia de particule fine în suspensie (PM 2,5) s-a apropiat de pragul de 500, o valoare ce indică o agravare considerabilă a riscului de boli cardiace şi pulmonare şi o mortalitate prematură deosebit de ridicată pentru persoanele în vârstă sau cu afecţiuni preexistente. O poluare care atinge acest nivel înseamnă totodată riscuri sporite de îmbolnăvire a sistemului respirator în rândul populaţiei generale. Guvernul local a decretat stare de urgenţă de sănătate publică şi a impus un sistem de trafic rutier bazat pe circulaţia alternativă a vehiculelor cu numere cu soţ şi cu numere fără soţ, cel puţin până pe 15 noiembrie. Gazele de eşapament, alături de emisiile generate de activităţile industriale, contribuie cu peste 50% la poluarea aerului din New Delhi în cele mai multe zile ale anului, potrivit estimărilor oficiale. De asemenea, municipalitatea locală a ordonat închiderea şcolilor pe durata zilei de luni. Simultan, autorităţile indiene au ordonat încetarea tuturor activităţilor pe şantierele de construcţii din New Delhi. Un buletin guvernamental a anunţat că indexul calităţii aerului a atins cel mai grav nivel din anul 2019, urcând până la 494 unităţi pe o scală de 500. Luni dimineaţă, nivelul poluării coborâse sub valoarea de 400 de unităţi. Potrivit unui organism independent de măsurare a calităţii aerului, AirVisual, New Delhi a fost cel mai poluat oraş major din lume, luni, depăşind de două ori nivelurile măsurate în Lahore, un oraş din Pakistan, clasat la mare distanţă pe locul al doilea în acest clasament.
Pe de altă parte, cancelarul federal german Angela Merkel, aflată în vizită oficială în capitala Indiei, săptămâna trecută, asfixiată de o poluare extremă, a promis că Germania va acorda un miliard de euro în decurs de cinci ani pentru mijloace de transport ecologice în India şi a îndemnat New Delhi să lupte împotriva poluării, responsabilă de moartea prematură a sute de mii de oameni. Angela Merkel a întreprins o vizită cu caracter economic într-un New Delhi, oraş aflat "în stare de urgenţă sanitară" din cauza unui vârf de poluare atmosferică alimentată inclusiv de arderile de vegetaţie uscată din agricultură.