Măsuri financiare pentru constituirea Fondului Naţional de Dezvoltare şi despăgubirea unor cetăţeni

C.P.
Ziarul BURSA #Politică / 29 martie 2007

Executivul a decis ieri, printr-o serie de măsuri financiare aprobate prin ordonanţă de urgenţă, alocarea sumei de 800 milioane lei pentru Fondul Naţional de Dezvoltare şi a sumei de 200 milioane lei pentru compensaţii şi despăgubiri acordate cetăţenilor români.

Măsurile prevăzute în ordonanţa de urgenţă vor menţine deficitul bugetului general consolidat pe anul 2007 la 2,8% din PIB.

Suma de 1.000 milioane lei a rezultat în urma diminuării unor cheltuieli, precum Fondul Naţional de Preaderare - în valoare de 400 milioane lei - şi dobânzile aferente datoriei publice - în scădere cu 281,2 milioane lei.

Alte 318,8 milioane lei cu care se majorează cheltuielile şi deficitul de stat se compensează prin diminuarea deficitelor AVAS, cu 158,9 milioane lei, şi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, cu 159,9 milioane lei.

De asemenea, deficitul bugetului de stat rezultat prin constituirea Fondului Naţional de Dezvoltare urmează a fi acoperit din veniturile de privatizare încasate în contul curent general al Trezoreriei Statului.

Suma de 200 milioane lei pentru despăgubiri va fi acordată în conformitate cu Legea nr. 9/ 1998, care prevede că au drept la compensaţii cetăţenii care au deţinut imobile sau terenuri în fostele judeţe Durostor şi Caliacra, din Cadrilater, şi le-au pierdut în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria.

Potrivit Legii nr. 290/2003, au dreptul la despăgubiri, pentru bunuri imobile sau recolta neculeasă, şi cetăţenii români deposedaţi ca urmare a părăsirii forţate a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţa.

Înfiinţarea Fondului Naţional de Dezvoltare a fost decisă prin OUG nr. 113/2006, aprobată la sfârşitul anului 2006. Întrucât Legea bugetului de stat pe anul 2007 era deja aprobată, nu a fost posibilă includerea în bugetul de stat a sumelor necesare pentru constituirea Fondului naţional de dezvoltare.

Fondul naţional de dezvoltare va fi utilizat pentru finanţarea proiectelor de investiţii în infrastructură şi alte proiecte prioritare cu impact asupra dezvoltării economice şi sociale.

Totodată, prin această ordonanţă de urgenţă, Guvernul a aprobat transferul din bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a sumei de 1245,79 milioane lei pentru asigurarea sumelor necesare pentru finanţarea unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Suma de 1245,79 milioane lei a fost asigurată prin redistribuire în cadrul bugetului acestui minister.

De asemenea, Guvernul a aprobat, tot prin actul normativ respectiv, suplimentarea numărului de posturi cu 2.000 pentru Ministerul Finanţelor Publice în vederea îmbunătăţirii capacităţii administraţiei fiscale. În prezent, Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală are o capacitate de administrare şi control insuficientă, raportată la atribuţiile ce îi sunt stabilite prin actele normative în vigoare, având un deficit de personal de 5.000 posturi.

Fondurile necesare bugetării posturilor vor fi asigurate din creditele bugetare aprobate pe anul 2007 Ministerului Finanţelor Publice la titlul "Cheltuieli de personal".

Pentru finanţarea cheltuielilor necesare pentru organizarea şi desfăşurarea, în acest an, a ediţiei a XVIII-a a Festivalului Internaţional "George Enescu", prin ordonanţa de urgenţă adoptată, au fost suplimentate sumele alocate din bugetul de stat pentru Ministerul Culturii şi Cultelor cu 22 milioane lei, diminuându-se cu aceeaşi sumă creditele externe pe anul 2007 la Ministerul Culturii şi Cultelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb