Portugalia va trebui să ia măsuri mai drastice de reducere a deficitului bugetar, decât cele propuse de guvernul demisionar, dacă doreşte să obţină sprijin financiar de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit liderilor ţărilor bogate din zona euro.
Miniştrii Finanţelor din cele 17 state ale zonei euro s-au reunit vineri, la Budapesta, ca să discute pe marginea crizei datoriilor de stat, iar situaţia Portugaliei a fost în centrul atenţiei.
"Pachetul trebuie să fie foarte strict, pentru că altfel nu se justifică garantarea vreunui credit. Pachetul trebuie să fie mai dur şi mai complet decât cel respins de Parlament", a declarat ministrul finlandez al finanţelor, Jyrki Katainen.
Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a afirmat că se aşteaptă ca Portugalia să propună măsuri concrete care să readucă încrederea în economia acestei ţări.
La data de 7 aprilie, Portugalia a cerut sprijin de la UE şi FMI, sub presiunile pieţelor financiare şi ale partenerilor europeni. În 2010, Grecia şi Irlanda au fost nevoite, la rândul lor, să apeleze la sprijin internaţional.
Amintim că, luna trecută, premierul portughez Jose Socrates a demisionat după ce Parlamentul a respins un pachet de noi măsuri de austeritate, menite să reducă deficitul bugetar. Preşedintele a dizolvat ulterior Parlamentul, iar alegerile anticipate vor avea loc în 5 iunie. Cabinetul condus de Socrates va asigura interimatul până la data res-pectivă.
Oficialii europeni susţin că Portugalia va fi ultima ţară din zona euro care va avea nevoie de un sprijin financiar exterior, excluzând ipoteza ca şi Spania să ajungă într-o situaţie similară.
Ministrul spaniol de finanţe, Elena Salgado, a afirmat: "Economia noastră este mult mai mare decât cea a Portugaliei. Avem un angajament ferm vizând reducerea deficitului şi vom reuşi acest lucru".
La rândul său, comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a salutat eforturile Spaniei, declarându-se "sigur" că această ţară nu va avea nevoie de ajutor.