Măsurile de austeritate ar putea declanşa o nouă recesiune globală - OIM

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iunie 2010

Măsurile de austeritate ar putea declanşa o nouă recesiune globală - OIM

Măsurile de austeritate pe care le iau guvernele sub presiunea pieţelor financiare pentru corectarea deficitelor bugetare ar putea declanşa o nouă recesiune globală, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), agenţie afiliată ONU, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

Agenţia a arătat că datoria publică trebuie redusă într-o manieră ordonată.

Un raport al directorului general al OIM, General Juan Somavia, subliniază că presiunile exercitate de pieţele financiare determină statele să ia măsuri fiscale radicale, care pun în pericol relansarea economică şi reduc şansele ca revigorarea producţiei, a salariilor, scăderea şomajului şi implicit relansarea veniturilor din impozitare să aibă loc curând.

Astfel, plata datoriilor va fi tot mai dificilă, se spune în raportul prezentat ieri de OIM, la începutul conferinţei anuale a agenţiei, care va dura trei săptămâni şi care va reuni sindicate, angajatori şi guvernanţi din întreaga lume pentru a discuta probleme legate de piaţa muncii.

"De ce acum, în această perioadă atât de nesigură, caracterizată de o relansare economică slabă, trebuie ca chestiunea datoriilor de stat să devină, într-un fel care aminteşte de o furtună în formare, cea mai importantă, urgentă, copleşitoare prioritate pentru pieţe?", se întreabă Somavia.

Oficialul ONU avertizează că situaţia ar putea fi în final contraproductivă pentru pieţe, dacă se va ajunge la o nouă contracţie economică şi la o dublă recesiune.

"Chiar o asemenea reacţie a contribuit la declanşarea Marii Depresiuni din anii "30", aminteşte el.

Somavia a adăugat că familiile muncitoare suportă deja o mare parte din costurile crizei, iar această povară ar putea creşte dacă reducerea deficitelor şi datoriilor de stat devine mai importantă decât stimularea creşterii economice.

Experienţele istorice ale crizelor din America Latină, din anii "80, şi din Asia, din anii "90, arată cum o astfel de abordare ar putea afecta stabilitatea socială, a adăugat şeful OIM.

OIM a prognozat, în luna ianuarie, că numărul şomerilor la nivel mondial va rămâne în apropiere de nivelul record din anul 2009, depăşind 213 milioane de persoane, sau 6,5% din forţa de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb