MATEI PĂUN, BLACK SEA FUND: "Prea mulţi oamenii se gândesc la munca de investitor ca fiind o muncă bazată pe Excel-uri şi pe formule"

S.B.
Companii / 21 noiembrie 2022

"Prea mulţi oamenii se gândesc la munca de investitor ca fiind o muncă bazată pe Excel-uri şi pe formule"

Majoritatea oamenilor nu cunosc şi nu înţeleg munca unui investitor, mare parte din aceasta constând în a contrui relaţii cu oamenii.

Foarte mulţi cred că munca investitorilor se bazează doar pe cifre, însă partea de cifre şi Excel poate înseamna doar 25% din ceea ce face un expert în investiţii, spune Matei Păun, partener fondator a fondului Black Sea Fund şi specialist cu peste 20 de ani de experienţă în domeniul investiţiilor.

Matei Păun va vorbi despre ce înseamnă munca de investitor, dar şi despre ce înseamnă eşecul joi, 24 noiembrie, de la ora 19.00, în cadrul celei de-a XV-a ediţie Fuckup Nights Bucharest, eveniment care schimbă perspectiva despre eşecurile şi erorile profesionale.

Evenimentul va avea loc la Refugiu Urban - Palatul Universul. Biletele la eveniment sunt disponibile pe Eventbook şi în reţeaua Iabilet. Evenimentul se va desfăşura în format hibrid.

Opinie Matei Păun - despre ce înseamna să fii investitor, cum alegi investiţiile, dar şi despre eşec

"Oamenii nu cunosc şi nu înţeleg munca psihologică pe care o duce un investitor. Foarte mult din munca unui investitor constă în construirea de relaţii cu oamenii. Iar aceasta chimie, această magie, nu se regăseşte în niciun Excel. Cred că prea mulţi oamenii se gândesc la munca de investitor ca fiind o muncă bazată mai ales pe Excel-uri şi pe formule. În realitate, acest din urmă aspect nu reprezintă mai mult de 25%. Inteligenţa emoţională e mult mai importantă pentru succesul activităţii unui investitor. Excel-urile nu sunt greu de făcut, oricine poate popula un tabel cu cifre şi calcule.

Astfel, ca investitor, trebuie să ştii să-i motivezi pe oameni să-şi asume anumite cifre, ţinte sau provocări. De asemenea, trebuie să ştii să-i susţii, să-ţi asumi rolul unui antrenor, să-i asculţi, să înţelegi ce ţi se spune şi ce nu ţi se spune şi să ai o comunicare cât mai onestă, fructuoasă şi utilă, să înţelegi unde are antreprenorul nevoie de susţinere, de ajutor, unde trebuie întărit. Degeaba ai un Excel bun, dacă nu ai capacitatea să-i motivezi pe oameni să-l implementeze, să înţelegi când apar deviaţii, să-i susţii. Când lucrurile nu stau bine, e important să nu te superi, să nu dai cu pumnul în masă, ci să vii cu empatie, care te ajută să înţelegi mai bine şi să vii cu soluţii aplicate. Astfel se creează încredere, care conduce la o comunicare onestă, sinceră.

Un bun investitor îmbină gândirea raţională, ancorată în realitate cu cea emoţională, mai soft. Şi cred că puţini reuşesc asta, majoritatea investitorilor de obicei sunt mai ancoraţi pe partea cantitativă - care are un rol important, desigur, dar rolul acesta este mult mai limitat. Aş zice că este important ca un investitor să stăpânească bine ambele zone şi să se poată poziţiona cât mai onest şi mai obiectiv la proiectele, parteneriatele şi relaţiile pe care le are, pentru a veni cu idei, feedback şi soluţii utile, care pot duce la acţiune. Iar pentru asta e nevoie de multă autenticitate şi independenţă - trebuie să poţi să te detaşezi şi să te priveşti pe tine însuţi de afară. În esenţă, vorbim despre latura umană a lucrurilor, care nu poate lipsi din activitatea unui investitor.

De fapt, aceste doua aspecte sunt cele la care ne uităm şi când facem o investiţie: partea cantitativă constă într-o analiză teoretică a situaţiei, iar cea emoţională se referă la echipa de antreprenori. Practic, ne uităm ca echipa să fie formată din oameni echilibraţi, cu care investitorii să poată trece printr-o furtună.

În meseria aceata ce este frumos este mai ales munca cu oamenii. Mie imi place să lucrez cu antreprenorii, iar bucuria este să reuşesc să le dau aripi - să dau aripi oamenilor, proiectelor sau iniţiativelor. Eu cred că problema principală a românului este frica, pe care trebuie să învăţăm să o depăşim. Iar pentru a face asta, trebuie să învăţăm să acceptăm riscurile. Orice succes este construit pe acceptarea ideii că rişti şi că s-ar putea să-ţi iasă, să nu-ţi iasă cum vrei, sau să nu-ţi iasă deloc. În general, oamenii au o problemă cu eşecul şi cu ideea de a nu reuşi sau de a fi arătaţi cu degetul. În România, stigma aceasta este chiar mai mare decât în alte părţi. Prin urmare, este important să ne raportăm corect la eşec, pentru că dacă ne raportăm corect la eşec, putem să-l acceptăm şi să-l depăşim. Implicit, aşa ne va fi mai uşor să ne asumăm riscuri.

Pe mine eşecul m-a învăţat că face parte din viaţă, că fără eşec nu ar exista succes, că eşecul e cea mai bună lecţie. Eşecurile prin care am trecut au avut impact constructiv asupra filosofiei mele de viaţă. În mod clar, eşecurile au avut un rol important în a-mi descoperi smerenia şi limitările, pe care orice om le are, precum şi rezilienţa, convingerile. De exemplu, eu cred că rezilienţa ţine de perspectivă, de cum te raportezi la lucruri, iar asta depinde de context. E important să te raportezi corect la ceea ce ţi se întâmplă. Pierdem din rezilienţă când pierdem din context. Şi atunci nu ne mai raportăm corect la o problemă şi ne ia valul, nu ne mai simţim stăpâni pe ceea ce se petrece. Dacă ne-am gândi la o analogie cu marea, ca să poţi naviga trebuie să fii conştient de unde te afli în spaţiu, trebuie să nu te păcăleşti, pentru că păcăleala te duce la moarte. Nu te poţi raporta incorect la o furtună. Iar pentru toate acestea e nevoie de smerenie.

În general abordarea mea despre eşec este pozitivă, îmi trezeşte empatia şi mă incită la curiozitate. Mereu caut să văd ce putem învăţa din ce s-a întâmplat. O experienţă trăită de altcineva poate fi la fel de plină de învăţăminte ca o experienţă trăită de tine".

Matei Păun este un specialist cu peste 20 de ani de experienţă în domeniul investiţiilor, până acum fiind implicat în zeci de tranzacţii. Din 2018 este cofondator al Black Sea Fund, fond de investitii axat pe tranzacţii cu IMM-uri din România. În 2005 a fondat BAC Investment Banking, o firmă de investment banking axată pe fuziuni şi achiziţii şi atragere de capital. În prealabil, a ocupat diferite roluri, printre care cel de CEO la DNT, un furnizor de servicii de internet de top, a fost director la Financial Advisory Services, Deloitte şi director general al Regent European Securities. Matei a studiat la Trinity College din Connecticut.

El va vorbi în cadrul Fuckup Nights Bucharest alături de Andreea Moldovan - Owner Pastry Chef la Love you Choux & Livrez Fericire, Dr. Mihail Pautov - medic specialist, chirurg şi gazdă a emisiunii Medicool şi Andreea Runceanu - violonistă la Amadeus Electric Quartet.

Evenimentul va avea loc joi, 24 noiembrie, începând cu ora 19:00, la Refugiu Urban - Palatul Universul. Biletele la eveniment sunt disponibile pe Eventbook şi în reţeaua Iabilet. Evenimentul se va desfăşura în format hibrid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb