Preţul petrolului Brent, tranzacţionat la bursa energiei din Londra, a urcat, ieri, până la nivelul maxim al ultimelor şase luni, depăşind 116 dolari/baril, pe fondul ameninţărilor Iranului privind interzicerea exporturilor de ţiţei către unele ţări europene. Evoluţia cotaţiei ţiţeiului a avut la bază şi temerile legate de aprovizionarea din acest sector, în contextul temperaturilor extrem de scăzute din Europa.
Preţul petrolului Brent cu livrare în martie a urcat cu 0,4% la ora 17.30 (ora României), la ICE Futures Europe din Londra, ajungând la 116,33 dolari/baril. Anterior, cotaţia a fost de 116,70 dolari barilul - cea mai ridicată din august 2011 până în prezent.
Analiştii arată că dinamica preţului ţiţeiului tranzacţionat la Londra este influenţată de evenimentele geopolitice care privesc Iranul şi Orientul Mijlociu, dar şi de temperaturile extrem de reci din Europa, situaţie care ar putea persista. Dar, specialiştii atrag atenţia că avansul poate fi unul limitat, date fiind temerile legate de posibila intratre a Greciei în incapacitate de plată, ceea ce ar afecta cererea de petrol.
Parlamentul iranian a anunţat, ieri, că este pregătit să interzică exporturile de petrol către unele ţări europene, ca reacţie la anunţul UE privind introducerea unui embargou pe importurile de ţiţei din Iran, de la 1 iulie. Totodată, anunţul a venit după ce, luni, preşedintele american Barack Obama a afirmat că înăspreşte sancţiunile impuse Iranului, dând Rezervei Federale şi băncilor americane dreptul să îngheţe active ale guvernului de la Teheran.
Ieri, la New York Mercantile Exchange, preţul petrolului cu livrare în martie a scăzut cu 0,1%, la ora 10.08, ajungând la 96,80 dolari barilul. De la începutul anului, preţul petrolului a scăzut cu peste 2% pe piaţa americană.
"Sancţiunile împotriva Iranului nu vor influenţa hotărârea noastră de a ne exercita drepturile şi nu vor avea niciun impact", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Ramin Mehmanparast.