În ciuda tensiunilor politice, care au dus leul la minimele ultimelor şapte luni, analiştii consideră normală presiunea mai mare din piaţa valutară a ultimelor două zile, de la demiterea Guvernului.
"Nu este vorba despre un atac speculativ, un atac pe leu implică mai mult decât o serie de tranzacţii speculative", este de părere Vlad Muscalu, economist ING, care a mai adăugat că presiunea mai mare din piaţă este normală, dat fiind criza politică.
La nivel internaţional, este de aşteptat ca moneda naţională să se aprecieze, băncile străine având intenţia de a cumpăra lei, ne-a mai spus domnia sa.
ING rămâne singura bancă din ţara noastră care se aşteaptă ca leul să continue să se deprecieze, însă moderat.
În şedinţa valutară de ieri, leul a atins un nou minim al ultimelor şapte luni, de 4,294 lei/euro, având numeroase tentative de a sparge pragul de 4,3 lei.
Unicredit Ţiriac Bank şi-a revizuit de curând prognoza pentru cursul euro-leu, estimând pentru finalul anului un curs de 4,3 lei/euro, de la 4,5 lei/euro, pe fondul evoluţiei pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor, valul de optimism fiind posibil să se extindă şi în ţările emergente. De asemenea, un alt motiv pentru revizuirea prognozei de către Unicredit, sunt şi aşteptările analiştilor cu privire la o posibilă intervenţie a Băncii Centrale pentru a stopa o depreciere acută a monedei naţionale.
• Economiştii Citi se aşteaptă ca BNR să mai intervină pe piaţă
Analiştii Citi consideră că Banca Centrală are suficiente resurse pentru a stabiliza evoluţia leului în următoarele luni (circa 3 miliarde euro, dacă ţinta de active străine nete impusă de FMI este respectată), chiar şi fără bani de la FMI, de a căror acordare depinde de cea de-a doua evaluare.
"Cu toate că ultimele schimbări de ordin politic ar trebui să ridice noi presiuni asupra leului, ne aşteptăm ca BNR să continue să activeze pe piaţa valutară pentru a preveni o depreciere drastică a leului", spun economiştii Citi, adăugând totuşi că se aşteaptă ca leul să rămână sub presiune, neconsiderând că situaţia politică să va îmbunătăţii înainte de începutul anului viitor.
Cu toate acestea, "dorinţa şi capacitatea BNR de a apăra leul nu ar trebui subestimate, dat fiind nivelul destul de acceptabil al rezervelor băncii centrale", se mai arată în raportul emis de instituţie.
După căderea Guvernului, leul a avut o uşoară tendinţă de depreciere, de la 4,28-4,29 lei/euro la 4,30 lei/euro, dar cursul nu a reuşit să treacă de acest plafon, unii dealeri considerând că e posibil să fi avut loc o intervenţie a băncii centrale de sprijinire a leului.
• Moody"s: Căderea Guvernului nu va afecta major economia
Agenţia de rating Moody"s nu se aşteaptă la un impact major pe termen scurt al căderii Guvernului, tensiunile din sectorul politic neafectând încă economia.
"Economia pare să fie relativ bine izolată de problemele politice şi anticipăm că Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană vor continua să tolereze derapajele în implementarea politicilor până după alegeri", se mai arată în cel mai recent raport Moody"s.
De anul viitor însă, analiştii agenţiei de rating consideră că este probabil ca atât FMI cât şi UE să exercite presiuni pentru a determina guvernul să se reangajeze faţă de procesul de reformă convenit în programul de stabilizare.
• Bursa nu mai ţine cont de tensiunile politice
Bursa de Valori de la Bucureşti s-a desprins ieri de tensiunile de pe scena politică, corelându-se cu pieţele externe, toţi indicii urcând cu peste 4%.
Speculatorii au luat cu asalt acţiunile cotate la Bursă, intrând puternic la cumpărare, profitând de scăderile înregistrate în şedinţa de marţi, piaţa marcând astfel cel mai puternic avans din ultimele cinci luni.
Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a urcat cu 4,72%, restul pieţei înregistrând un avans mediu de 4,33%. Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare, s-a apreciat cu 4,02%.